la controvèrsia

¿El futbol és així?

El discutit penal a Robben reobre l'etern debat sobre les trampes i el 'fair play'

2
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH
SÃO PAULO

Sí, el futbol és així. El tòpic que conté tots els tòpics no inclou en la seva expressió només esport, competitivitat, emoció, tècnica, virtuosisme, agressivitat, humilitat, intel·ligència, sacrifici, gols... Inclou egoismes, interessos, mentides, necessitats, trampes, impostures, enganys, simulacions, hipocresia, demagògia...

El Mundial mostra el futbol en tots els seus extrems, i el penúltim exemple es va veure a l'Holanda-Mèxic, com a espectacle futbolístic i amb el desenllaç després del penal de  Robben. El davanter va exagerar un lleu contacte amb Márquez, l'àrbitre es va creure l'engany i va xiular la pena màxima. Després del partit, Robben va demanar disculpes, i més tard va rectificar, argumentant haver estat malinterpretat i queixant-se que no li haguessin xiulat un penal anterior que sí que ho era.

Tot el tòpic resumit en l'actuació de Robben, de qui no s'espera, per nacionalitat, formació i edat, ser capaç d'una demostració de falsedat així, indica fins a quin punt han arribat els interessos de la indústria del futbol. Guanyar o perdre es mesura per milions en contractes i patrocinis. Irlanda no va anar al Mundial-2010 per un gol de França amb la mà. El debat és interminable davant la nul·la voluntat d'autoritats i esportistes de tornar a les vies de la noblesa que, se suposa, tenia en els seus orígens. O no.

L'acció de Robben va arribar quan encara se sentia l'eco de la polèmica exclusió de Luis Suárez, castigat amb nou partits i quatre mesos per haver mossegat Chiellini.

L'altre gran tòpic del futbol

-«el que passa al camp es queda al camp», màxima per la qual es justificaven tota mena d'excessos que no es veien ni se sentien (des de la grada o per televisió)- tendeix a desaparèixer. El que passa al camp surt del camp en qüestió de segons. L'àrbitre no va veure l'agressió, però sí les càmeres, i a Suárez se'l va castigar dos dies després de l'incident. Aquestes càmeres i l'àrbitre sí que van veure una manotada de Pepe a Müller, la comèdia del defensa increpant l'alemany per suposada simulació i la targeta vermella.

Notícies relacionades

Queixes i més queixes

«Abans i després de l'episodi de Suárez s'han vist coses que no s'han mesurat igual», va criticar Óscar Tabárez, el seleccionador d'Uruguai, denunciant «l'ús del poder indiscriminat i tendenciós» per sancionar el davanter.  Luiz Felipe Scolari també es va queixar per una altra raó. Criticat per haver defensat el primer penal del Mundial (inexistent per una caiguda fictícia de Fred davant Croàcia), el seleccionador brasiler va tancar la seva última roda de premsa indignat perquè es digui que els arbitratges són benèvols amb el seu equip i va amenaçar d'exhibir la seva cara més severa. La FIFA va instaurar la tecnologia per aclarir els gols fantasma. És l'única polèmica que s'ha acabat. Les altres continuaran.