FACULTAT EN CREIXEMENT

El quart curs de Medicina de la UVic-UCC, en marxa

El centre ha inaugurat aquest any la segona unitat docent, a Manresa, per a alumnes a partir de tercer

Una altra de les novetats del curs vinent és l'estrena d'un programa de preparació per a l'examen MIR

vic medicina

vic medicina

2
Es llegeix en minuts

Ja fa tres cursos que la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) es va posar en marxa amb una metodologia innovadora que va més enllà de la classe magistral, per centrar la mirada en l’alumne amb un objectiu clar, segons explica el seu degà, Ramon Pujol: «Que adquireixin una formació especialitzada, però també totes aquelles competències transversals necessàries: habilitats comunicatives i tecnològiques, capacitat de treballar en equip, formació ètica i gestió de la complexitat».

El final del tercer curs i l’inici del quart suposa un punt d’inflexió per a la Facultat de Medicina. Els seus primers alumnes han superat l’equador del grau i han començat l’etapa clínica de la seva formació. Això vol dir que a l’aprenentatge basat en casos clínics o a les pràctiques de laboratori s’han afegit un increment substancial de les activitats de simulació al CISARC (Centre d’Innovació en Simulació de Manresa) i l’inici de les pràctiques clíniques als centres sanitaris.

A partir de tercer, l’alumnat es divideix en les dues unitats docents territorials de la facultat, una a Vic, vinculada a l’Hospital Universitari de la ciutat i on també es cursen els dos primers anys, i l’altra a Manresa, a l’Hospital Universitari Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia. En totes dues s’inicia al setembre el quart curs de Medicina.

Professorat expert

Per encarar aquest quart curs, la Facultat de Medicina ha reforçat la seva plantilla amb professorat de primera línia. La doctora Elena Carreras, cap d’Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, serà la coordinadora de l’assignatura de Ginecologia i Obstetrícia. Al capdavant de l’assignatura d’Endocrinologia i Nutrició hi haurà el doctor Dídac Maurici, cap del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La doctora Marta Torrens, directora del Procés d’Addiccions de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital de Mar (INNAD), coordinarà l’assignatura de Salut Mental i, finalment, l’especialista en pneumologia del Consorci Hospitalari de Vic, la doctora Núria Roger, serà la coordinadora de l’assignatura en aquest àmbit.

Tot l’equip docent treballa alineat per «transmetre la mirada més humana de la professió, molt vocacional, que parteix del convenciment que el pacient s’ha de situar al centre», explica Marina Geli, directora general de la Fundació d’Estudis Superiors a Ciències de la Salut, l’entitat titular de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

Preparació per al MIR

Notícies relacionades

Una de les novetats del curs que ve a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC és la posada en marxa d’un Programa de Preparació per a l’examen MIR. «Volem que el nostre alumnat connecti amb la prova amb una anticipació i profunditat suficients, i que de forma progressiva es vagi adaptant a la tècnica de l’examen», explica el degà Pujol.

L’inici del cicle clínic és el moment idoni, perquè «encara es disposa d’uns quants anys per perfeccionar aquestes habilitats». Per això, en grups reduïts, l’alumnat treballarà el format de l’examen a partir d’una metodologia comuna. La formació en la tècnica de l’examen MIR «és un plus perquè la preparació dels estudiants a la UVic-UCC sigui completa des que arriben fins que es converteixen en metges», diu Pujol.

Contacte directe amb la realitat gràcies a les pràctiques

Un dels trets fonamentals del pla d’estudis del grau de Medicina que imparteix la UVic-UCC són les pràctiques als centres assistencials. Des de tercer, i fins a l’acabament de la carrera, tots els estudiants porten a terme cada any una estada de sis setmanes de pràctiques en centres sanitaris. Es tracta d’hospitals d’aguts, centres d’atenció primària o intermèdia, centres sociosanitaris i de cures pal·liatives, a més de centres d’alta especialització, tots, dins de l’àmbit territorial d’influència de la Facultat de Medicina.

Temes:

Universitat