Cita televisiva ineludible

Les anècdotes, tot un gènere de les gales dels Premis Goya

La festa dels premis del cine espanyol ha generat nombrosos moments divertits per a goig dels espectadors

Antonio Banderas, amb el seu Goya honorífic. / AGUSTÍN CATALÁN

5
Es llegeix en minuts

De l’‘Aniversari feliç’ d’Almodóvar al llavors príncep Felip a l’estatueta que va rodar per terra des de les mans de Javier Gutierrez, les gales dels Premis Goya han ofert moments curiosos més enllà de la mera competició. Aquestes són una sèrie de curiositats i moments entranyables entre les successives edicions. Molts d’ells van ser captats per les càmeres i estan recollits a www.lafototeca.com. URL: https//bit.ly/3bcYvu0

Gala de 1987

  • Fernando Fernán-Gómez es va quedar a casa dormint –es posava molt nerviós amb aquestes cerimònies– i per això no va recollir els Goya que va obtenir per ‘El viaje a ninguna parte’: millor pel·lícula, direcció, guió i interpretació.

  • Les estatuetes que es van entregar en aquella primera edició tenien una càmera cinematogràfica que sortia del cap del pintor i una insígnia que es podia desmuntar i utilitzar-se amb pin. Pesaven 15 quilos.

Gala de 1990

  • Rafaela Aparicio va rebre el Goya a la Millor Actriu Protagonista, amb 83 anys, per ‘El mar y el tiempo’ (Fernando Fernán Gómez). Fins al 2020, va ser l’actriu amb més edat guardonada amb un Goya.

  • Pedro Almodóvar va intentar la reconciliació amb Carmen Maura, relació truncada després la gravació de ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’. A la gala, presentada per Maura, Almodóvar li va entregar un tros del mur de Berlín, dient-li: «Si un mur tan espantós i irracional com el de Berlín ha caigut, aquest que ens separa a tu i a mi també pot caure d’un moment a l’altre».

Gala de 1999

  • La gala va estar marcada per la baixa de José Luis Garci com a membre de l’Acadèmiaquan la seva pel·lícula 'El abuelo' comptava amb 13 candidatures. Una denúncia anònima va acusar la productora de Garci de compra de vots. La denúncia mai es va ratificar.

Gala 2000

  • Almodóvar va cantar l’‘Aniversari feliç’ a Felip VI, llavors Príncep d’Astúries, que va presidir la gala aquell any, i que va coincidir amb el seu 32 aniversari.

Gala del 2003

  • Tots els convidats van portar adhesius amb el lema ‘No a la guerra’, en rebuig de la participació d’Espanya en la invasió de l’Iraq. Una de les imatges de la gala va ser la del president de l’Acadèmia, José Luis Borau, mostrant les seves mans blanques.

Gala del 2005

  • ‘Mar adentro’, protagonitzada per Javier Bardem i Belén Rueda, va obtenir 14 estatuetes, cosa que la va convertir en la pel·lícula més premiada de la història dels Goya. Ara per ara ho continua sent.

Gala del 2008

  • Un encara desconegut Juan Antonio Bayona va acudir a la gala amb el seu germà bessó, Carlos. Quan les càmeres enfocaven els nominats (i Bayona ho estava a Millor Director Novell per ‘L'orfenat’, estatueta que al final es va emportar) es van equivocar i li van donar el pla a Carlos.

Gala del 2009

  • Javier Gutiérrez i Clara Lago van ser els encarregats d’entregar el Goya als Millors Efectes Especials a la pel·lícula ‘Mortadel·lo i Filemó: Missió salvar la terra’, però... l’actor va ensopegar i el ‘capgròs’ va acabar per terra i trencat.

  • Carmen Machi, presentadora de la gala, va repartir petons a dojo i va flirtejar amb José Coronado i Santi Millán. El que el públic no s’esperava era el petó final entre els dos actors.

Gala del 2010

  • Almodóvar va entregar el Goya a la Millor Pel·lícula a ‘Celda 211’. «Teniu un president molt, molt pesat», va dir amb referència a Alex de la Iglesia. Almodóvar es va mantenir 5 anys al marge de l’Acadèmia de Cine perquè no estava d’acord amb el sistema de votació dels premis.

Gala del 2012

  • A l’alfombra roja, Anonymous va organitzar una concentració per protestar contra la ‘llei Sinde’.

Gala del 2013

  • Els nervis van jugar una mala passada a Adriana Ugarte quan havia d’entregar el Goya a la Millor Cançó. Va pronunciar el nom de ‘Els nens salvatges’ quan en realitat la guanyadora era ‘Blancaneu’.

  • Candela Peña va rebre el Goya a la Millor Actriu de Repartiment per ‘Una pistola a cada mà’. Durant el seu discurs va arremetre contra les retallades en sanitat, educació i contra els desnonaments i va demanar feina: «Us demano feina, tinc un nen per alimentar».

Gala del 2016

  • Daniel Guzmán es va alçar amb el Goya a la Millor Direcció Novel per ‘A cambio de nada’, en la que participava la seva àvia, Antonia Guzmán, que, als seus 93 anys, va ser nominada a Millor Actriu Revelació. En el seu discurs va emocionar tothom al dirigir-se a ella: «Gràcies a tu m’he aixecat quan era a terra i ningú volia la meva pel·lícula».

Gala del 2017

  • Dani Rovira va presentar la gala pujat en unes sabates vermelles de taló, amb què va voler reivindicar la igualtat. No obstant, les sabates van provocar l’efecte contrari i la critiques es van acarnissar amb ell.

Gala del 2018

  • L’Associació de Dones Cineastes va repartir ventalls vermells a tot els convidats per denunciar la «situació de desequilibri» en la indústria.

Gala del 2019

  • Jesús Vidal es va convertir en el primer actor amb discapacitat intel·lectual en guanyar un Goya (al Millor Actor Revelació per ‘Campeones’, de Javier Fresser).

  • Màxim Huerta va fer la seva primera aparició pública després de dimitir com a ministre de Cultura i, a l’entregar un premi, va fer broma amb allò de «Ja sabeu que soc breu».

  • Els presentadors de la nit, Andreu Buenafuente i Silvia Abril, es van quedar en roba interior.

Gala del 2020

  • El compositor Alberto Iglesias va batre el seu propi rècord (i el nacional) de Premis Goya acumulats (11), després de recollir el guardó a Millor Música Original per la composició de ‘Dolor y gloria’ (Pedro Almodóvar).

  • Als seus 87 anys, Julieta Serrano va recollir el Goya a la Millor Actriu de Repartiment pel seu treball a ‘Dolor y gloria’, cosa que la va convertir en la intèrpret de més edat premiada amb un Goya.

  • Els còmics Joaquín Reyes i Ernesto Sevilla van presentar el premi a Mejor Maquillatge amb la cara coberta d’espuma d’afaitar.