ART INCOMPRÈS

El metro de Londres esborra els dibuixos de Banksy en favor de la mascareta

L'estricta política antigrafiti de l'empresa va acabar amb l'obra de l'enigmàtic artista

zentauroepp54120758 this undated photo issued on tuesday july 14  2020 by jbpr  200716110633

zentauroepp54120758 this undated photo issued on tuesday july 14 2020 by jbpr 200716110633

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els treballadors del metro de Londres han esborrat els dibuixos que l’artista Banksy va pintar dimarts en un dels vagons per conscienciar sobre l’ús de la mascareta al transport públic a fi d’evitar la propagació de la Covid-19.

Quan Banksy va publicar a les xarxes socials un vídeo que mostrava la seva última obra, el personal de neteja de Transport for London (TFL), l’empresa que gestiona el servei de metro a la capital britànica, ja l’havia esborrat, segons va indicar la companyia. Un portaveu de TFL va afirmar que apreciaven «la intenció de Banksy d’encoratjar les persones perquè prenguin mesures», però va agregar que el seu treball va haver de ser retirat a causa de la seva «estricta política antigrafiti».

Els netejadors no ho sabien

Segons el diari ‘The Times’, alguns netejadors van tractar la pintura «com qualsevol altre cas de vandalisme», ja que probablement desconeixien la seva importància cultural, tot i que les obres del desconegut artista poden arribar a sumes milionàries. «Van posar el tren fora de servei. Ho van netejar tot i quan el van netejar el van tornar a posar en servei per minimitzar la interrupció de la xarxa. Dubto que sabessin de què es tractava... No sol ser un ‘Banksy’», va dir una font de TFL, que va agregar que «en la situació actual» els treballadors s’afanen més que mai en mantenir les instal·lacions higienitzades.

Transport for London ha ofert a Banksy la possibilitat de produir «una nova versió del seu missatge» per als usuaris del metro «en un lloc adequat».

La mascareta

En un vídeo publicat a Instagram sota l’eslògan «If you don’t mask, you don’t get» (‘Si no et poses la mascareta, no hi puges’), l’artista de carrer apareix amb un vestit de protecció blanc, caputxa, armilla taronja reflectora, guants, mascareta i ulleres, utilitzant plantilles i esprai negre per fer els dibuixos de les seves característiques rates en diverses zones del vagó.

Notícies relacionades

Un dels animals apareixia escopint un líquid verd que simulava la propagació del virus, mentre que un altre utilitzava la mascareta com a paracaigudes i un tercer la duia posada. Durant la gravació se’l pot veure escrivint el seu nom amb grans lletres verdes sobre la porta que separa el vagó de la cabina del conductor i com abandona el lloc creuant-se amb diversos passatgers.

A Anglaterra és obligatori dur mascareta al transport públic des del 15 de juny i a partir del 24 de juliol també ho serà en tots els comerços, i l’incompliment portarà multes de fins a 100 lliures (uns 110 euros).