DUBTES SOBRE UNA CINTA HISTÒRICA

Amparo Garrido, la veu de Blancaneu, assegura que l'àudio adjudicat a Frida Kahlo és seu

La Fonoteca mexicana, que va presentar la cinta la setmana passada, ha obert ara una investigació per verificar l'autenticitat del registre sonor

La «molt cristal·lina» veu de la pintora difereix de la troballa, assegura un antic alumne de la famosa pintora

amparo-y-frida

amparo-y-frida

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amparo Garrido, actriu de doblatge i veu en espanyol de la Blancaneu de Disney (1937), ha assegurat que està gairebé segura que és la seva veu la que se sent a l’àudio adjudicat a Frida Kahlo que la Fonoteca de Mèxic i la Secretaria de Cultura van presentar a so de bombo i platerets el passat 12 de juny.

“Sento que sóc jo, sens dubte. Jo vaig gravar diverses coses amb El Bachiller Gálvez i Fuentes”, ha explicat Galindo, de 89 anys, en una entrevista amb Javier Poza al programa Grupo Fórmula. “Gravava moltes càpsules amb ell –ha afegit la locutora. Estic gairebé del tot segura que vaig gravar això”.

ewmo7qlxqih75uo / periodico

Els fills de l’actriu també confirmen la versió. “Casualment, el dia després de sentir la veu de la meva mare [...] vaig anar a gravar Cuernavaca i la meva germana em va dir: ‘Escolta, ¿has sentit la veu de Frida?’ ‘No, és la mare’. I amb el meu altre germà, l’Armando, també coincidim en què és la veu de la nostra mare”, ha explicat el fill de la locutora Ismael Larumbe al programa de Javier Poza (al vídeo de baix).

“Frida Kahlo neix el 1907 i mor el 1954. Diuen que l’àudio té 65 anys, per això hauria de ser de l’any que es va morir [...], i al 1954 ja era prou difícil, perquè estava gairebé sempre a l’hospital [...]. A més, és una veu estudiada”, s’ha reafirmat Larumbe.

L’alumne de la pintora

Qui tampoc es creu que l’àudio presentat per la Fonoteca sigui de Frida Kahlo és Guillermo Monroy Becerril, un artista de 96 anys que va ser alumne de la famosa pintora. Assegura que té gravada, al cor i en la memòria, la “molt cristal·lina” veu de Kahlo, que és diferent, assegura, a la d’una suposada gravació revelada la passada setmana.

A Monroy se’l veu alegre quan parla d’ella, a qui continua dient “mestra”, a qui va tractar com a amiga i col·lega i a qui defineix com “una dona lluminosa, optimista i molt emocionada i entregada per i per a la pintura. A més d’una enamorada de Mèxic i una gran mexicana”.

f2fb21cf-2efb-4211-8412-5e5cf30e1956-hd-web / periodico

“Nosaltres, Arturo García Bustos, Arturo Estrada, Fanny Rabel i jo (el grup anomenat Los Fridos) gairebé vivíem a la Casa Blava, (la casa de Frida al barri de la capital de Coyoacán) perquè esmorzàvem, menjàvem i sopàvem amb la mestra Frida molt sovint, dues o tres vegades per setmana, i de vegades hi havia el mestre Diego Rivera”, explica en una entrevista amb l’agència Efe.

Amb problemes de vista, agreujats en els últims anys, que potser li han aguditzat l’oïda, Monroy es mostra segur quan li pregunten si identifica la veu de Frida en l’àudio que es va donar a conèixer la setmana passada. “Aquesta és la qüestió, que no la reconec. La primera vegada que la vaig conèixer vaig pensar que era una dona amb una veu molt dolça, molt riallera [...]. Vam sentir l’àudio a la televisió i em sembla que no té res a veure [amb la seva veu] perquè Frida no parlava així, amb aquesta afectació que he sentit.”

Franca i sense afectació

Monroy ha explicat que Frida solia llegir de manera grupal, i encara més perquè tots eren membres del Partit Comunista i, tot i que eren estudiants, participaven amb ella en una lluita políticocultural. Per això sap com sonava la vertadera veu de Frida.

“La seva veu era franca, sense afectació, molt natural, plena d’entusiasme i sempre ens animava a fer alguna cosa. La veu de Frida era animada, encantadora, riallera. No era greu, ni suau, ni delicada, era un terme mig. Si la pogués definir diria que era molt cristal·lina: aquesta és la paraula”.

Sobre si en alguna ocasió Kahlo va realitzar un treball de locució o a la ràdio, el pintor va dir que durant el temps que va conviure amb ella mai va parlar sobre una sessió de ràdio o gravació.

Més dubtes sobre el cas

Qui tampoc considera que sigui la veu de Frida Kahlo la que se sent a l’àudio difós és la neboda-neta de la pintora mexicana, Mara Romero Kahlo

I la mateixa opinió té Arturo Estrada Hernández, també del grup de Los Fridos. “Fins on sap la Família Kahlo, no hi ha registres de la veu de Frida”, va escriure a Twitter.

Investigació oberta

Aquest mateix dimecres, la Fonoteca de Mèxic ha anunciat que manté oberta la investigació sobre l’autenticitat de la veu de la pintora Frida Kahlo, davant del debat obert –i els dubtes– per l’àudio divulgat la setmana passada en què llegeix un text sobre el pintor Diego Rivera.

La investigació inclourà una anàlisi comparativa de veus amb un equip especialitzat on participaran actrius i locutores d’aquella època a Mèxic, ha detallat la Fonoteca.

Entre la llista de veus que seran considerades per a la comparació estan lesd’Evangelina Elizondo, Rita ReyCarmen Manzano, Aurora Alvarado, Emma Telmo i laveu de BlancaneuAmparo Garrido, entre d’altres, va explicar.

La Fonoteca Nacional ja s’ha posat en contacte amb Garrido per convidar-la a formar part de les indagacions i així donar-li certesa i crèdit en cas de ser seva, va afegir la institució.

Notícies relacionades

Fa una setmana es va donar a conèixer la primera gravació del que pot ser la veu de Frida Kahlo, que consisteix en una presumpta intervenció de l’artista durant un homenatge radiofònic a Rivera en un programa del cèlebre locutor El Bachiller.

Segueix Extra  a Facebook