PARLANT DE DIEGO RIVERA

Així sona la que podria ser la veu de Frida Khalo

El Govern mexicà mostra l'únic arxiu radiofònic que es creu que va gravar la famosa pintora el 1953 o el 1954

ewmo7qlxqih75uo / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Molt poca gent la coneixia fins ara, però aquest dimecres la Fonoteca Nacional de Mèxic va donar a conèixer en roda de premsa la primera gravació del que podria ser la veu de Frida Kahlo, tota una icona de l’art mexicà del segle XX.

Més concretament seria una intervenció de Kahlo durant la realització d’un perfil radiofònic del que va ser el seu marit, el muralista Diego Rivera, en un "programa pilot" dirigit pel cèlebre locutor mexicà Álvaro Gálvez i Fuentes, conegut com a El Bachiller.

La intervenció de l’artista s’hauria basat en la lectura d’un text escrit per ella mateixa el 1949 denominat Retrato de Diego en el qual descrivia al seu marit.

Les possibles paraules de Frida van ser gravades el 1953 o el 1954, segons el director de la Fonoteca, Pável Granados.

D’una gran dolçor

Durant aquesta intervenció es distingeix una veu marcada per la seva dolçor i indiscutible bellesa, va descriure Granados.

D’acord amb especialistes, el programa pilot es va gravar cap al 1955, després de la mort de Frida el 1954 i abans de la mort de Rivera el 1957.

Entre les evidències que permeten afirmar que aquesta és la veu de Kahlo hi hal’asseveració del locutor després de la intervenció de l’artista. El periodista assegura que qui acaba de parlar és la creadora mexicana.

Tendència a la parla papissota

A més, s’han fet estudis sobre aquesta veu i s’ha descartat que sigui la d’una locutora professional a causa de les pauses de respiració que faria la protagonista i que en diverses ocasions s’observa una tendència a la parla papissota.

"Aquesta intervenció no està gravada en un estudi, sinó a l’exterior, amb un gravador portàtil", va confirmar el director de la Fonoteca.

Aquest registre s’hauria aconseguit el mes de gener passat, quan Granados va viatjar a Huamantla, a l’estat de Tlaxcala, on es va trobar amb un locutor de W Radio que assegurava que tenia una gravació de Diego Rivera cantant.

Després de revisar aquests registres sonors es va observar que hi havia una possible intervenció de Kahlo. Just en aquest moment van començar els estudis del material.

Persones que la van conèixer

A més de les anàlisis pertinents, també es va preguntar a diverses persones que van conèixer Frida, entre elles Guadalupe Rivera, que va confirmar que aquesta era la veu de l’artista. No obstant, Esteban Volkov, net de Lev Trotski, va expressar les seves objeccions.

Però, alhora, els investigadors van indicar que és molt complicat recordar una veu després de més de 60 anys sense tornar-la a escoltar. Sobretot si no és el to utilitzat habitualment durant la conversa, com és el cas, ja que Kahlo durant la locució declamava un text.

De tota manera, i per aconseguir una confirmació plena, s’ha volgut fer pública aquesta gravació perquè pugui ser sotmesa a l’estudi d’altres investigadors i les indagacions segueixen en curs.

La més buscada

Fins ara, "les veus més buscades a la Fonoteca Nacional són les de Miguel Hidalgo, pròcer de la independència mexicana, i la de Frida Kahlo", va assegurar Pável Granados.

Notícies relacionades

De Hidalgo no hi ha possibilitat d’aconseguir registres, ja que es tracta d’una personalitat que va morir el 1811 i les primeres gravacions de so no van arribar fins a mitjans del segle XIX.

No és el cas de la veu de Kahlo, que ja es podria escoltar després de la troballa presentada aquest dimecres. Això sí, amb la cautela mostrada aquest dimecres per autoritats i experts.

Temes:

Mèxic