Investigació amb rates

Per què el cafè ve ganes d'anar al bany: els científics hi responen amb rates

Adverteixen que són efectes independents de la cafeïna, perquè amb el descafeïnat són similars

Els intestins es contreuen millor en contacte amb els bacteris i agiliten el procés

coffee-3120750 1920

coffee-3120750 1920

1
Es llegeix en minuts
María Aragón

Ho hauràs escoltat més d’una vegada: cafè i cigarro... Tot i que hi ha molt humor respecte a l’efecte del cafè a l’intestí, hi ha una gran part de realitat. Sabem o intuïm que té un cert efecte laxant. Però, ¿per què passa?

Els científics tenen les mateixes inquietuds que nosaltres, i han treballat per satisfer aquesta incògnita. I gràcies a la col·laboració d’un grup de rates, ara sabem què ho provoca. 

En una conferència a la Digestive Disease Week, la setmana de les malalties digestives, un grup d’investigadors de Texas va mostrar un estudi amb el qual feia temps que intentava entendre-ho. En funció d’una investigació realitzada amb rates i barrejant el cafè amb un bacteri, van descobrir que incrementava la contracció dels músculs intestinals.

Notícies relacionades

Però compte, sembla que no es deu a la cafeïna. “Quan vam donar cafè a les rates durant tres dies, els incrementava la contracció de l’intestí”, explica Xuan-Zheng Shi, director de l’estudi i professor de la Universitat de Texas. “Però són efectes independents de la cafeïna, perquè els efectes del cafè descafeïnat són similars”.

D’aquesta forma, van buscar els canvis del bacteri mitjançant la composició dels excrements de les rates. També van veure canvis al còlon i van analitzar la resposta dels músculs intestinals que amb la contracció ajuden a guiar el menjar. Allà, van descobrir que tant l’intestí gruixut com el prim es contreuen millor després del cafè i, per tant, agiliten la velocitat al tracte digestiu.