Vist a Twitter

Així han evolucionat les ciutats més poblades del món des de l'any 1500

Un gràfic mostra la 'batalla' de ciutats com ara Londres, Pequín i Istanbul al llarg de la història

Veiem com irrompen Nova York i Ciutat de Mèxic i com s'estableix el rànquing actual

city-731219 1920

city-731219 1920

2
Es llegeix en minuts
María Aragón

El viral de moda que analitza diferents dades al llarg de determinats anys ha arribat a la població mundial i ha deixat tothom bocabadat a les xarxes socials. Nova York, Delhi i São Paulo estan en la consciència de molts com a màxims exponents d’aquesta condensació d’habitants. Però no sempre va ser així. De fet, gairebé mai va ser així. 

A través d’un gràfic en què van canviant les barres, veiem com al llarg de cinc segles han sigut moltes les ciutats que han atret la majoria de la població, convertint això en tota una carrera. 

En el vídeo, veiem com el 1500 és Pequín l’absoluta líder de població mundial seguida per Vijayanagar (Índia) i el Caire (Egipte), tres ciutats que ocupaven un top molt llunyà d’altres ciutats com ara Hangzhou (Xina), Tabriz (Iran), Gauda (Índia), Istanbul (Turquia) i París (França). 

Al llarg d’aquest segle, Istanbul viu un creixement molt ràpid i irrompen amb força Tòquio (Japó) i Nàpols (Itàlia). En l’últim terç del segle, París i Londres comencen a veure’s al capdavant de la taula i per a començaments del segle XVIII són seriosa competència per a les líders fins que el 1707 dona un impuls enorme a Tòquio per formar un trident poblacional amb Istanbul i Pequín. Aquesta última, se situa com a líder durant molts anys amb la sensació de ser imparable. Mentrestant, emergeix la ciutat xinesa de Guangzhou.

Però quan tot sembla més estàtic, es produeix un canvi espectacular entrat el segle XIX, en què Londres creix fins a superar Pequín cap al 1829. Tot just uns anys després apareix del no-res Nova Yorki, en només quatre dècades, deixa enrere París i Tòquio. Mentrestant, també comencen a emergir Sant Petersburg, Chicago i Manchester. 

Entrat el segle XX, Nova York i Londres estan al mateix nivell i prenen protagonisme ciutats fins ara desaparegudes com ara Buenos Aires, Moscou i Birmingham. 

Notícies relacionades

El 1929, Nova York està al capdavant de la població mundial, i en anys posteriors manté el seu lideratge amb Tòquio a prop i l’aparició de Xangai. Per a finals del segle, la capital japonesa ja és imparable i només la segueix relativament a prop Nova York. La resta de les ciutats competeixen per una tercera plaça en què també prenen protagonisme Ciutat de Mèxic, Mumbai, São Paulo i Los Angeles. 

El 1997 Tòquio és líder en solitari de la població, doblant la segona, que ja és Ciutat de Mèxic, amb Nova York i São Paulo molt a prop. Per sota comencen a aparèixer Delhi i torna el Caire. Amb un rànquing mundial totalment diferent del de l’inici del gràfic, arribem a l’actualitat, on moltes ciutats s’igualen i es produeix l’eclosió definitiva de Delhi, Xangai i Mumbai.