130 aniversari

Oskar Schlemmer, el geni de la Bauhaus que va inspirar David Bowie

Google dedica un 'doodle' al dissenyador alemany conegut pel seu trencador Ballet triàdic

oskar-schlemmer

oskar-schlemmer

1
Es llegeix en minuts

Oskar Schlemmer va ser un dissenyador, pintor i escultor alemany  (Stuttgart, 4/9/1888 - Baden-Baden, 13/4/1943) que va formar part de l’Escola Bauhaus. La seva obra més coneguda és el Ballet Triàdic (Triadisches Ballett), que es va estrenar a la seva ciutat natal el 1922. El ballet, que comptava amb la música de Paul Hindemith, mostrava uns intèrprets disfressats de formes geomètriques.

Amb tres ballarins, 12 moviments i 18 disfresses, l’enfocament innovador de Schlemmer va trencar amb totes les convencions per explorar la relació entre el cos i l’espai amb noves formes. El vestuari i els moviments feien dels actors escultures vives. Schlemmer va descriure l’actuació com a "matemàtica metafísica artística" i "una festa en forma i color". El dia de l’aniversari del naixement del creador alemany –Oskar Schlemmer compliria 130 anys– , Google li ha dedicat un 'doodle' en què mostra la seva obra més coneguda.

 

Notícies relacionades

Schlemmer era el més jove de sis germans. Va anar a l’escola d’art abans de mudar-se a Weimar (Alemanya) per unir-se a l’avantguardista escola Bauhaus (obra de l’arquitecte Walter Gropius), on es va convertir en director d’investigació escènica i producció. Schlemmer també va treballar en altres camps artístics com la pintura i l’escultura, però són els seus creatius dissenys teatrals els més recordats, que van influir en futurs artistes com David Bowie en el camp estètic. 

A més de la seva obra, les seves cartes enviades al pintor Willi Baumeister, entre altres personatges de l’època, i el seu diari personal han donat a conèixer racons i el funcionament de la Bauhaus.