On Catalunya

EL PLATJÒLEG / LA PLATJA IMPRESCINDIBLE

Cala Pregonda (Menorca), una platja de portada

Costa decidir-ho, però aquesta és la meva platja favorita del nord de Menorca

016-cala-pregonda-6328

016-cala-pregonda-6328

5
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Álvarez

Estimats platjòlegs. No sé si sabeu que he tingut la sort de recórrer desenes de vegades les 197 platges i cales de Menorca, les que recullo en la meva guia‘Totes les platges de Menorca’. I per això m’han demanat que esculli una platja entre totes les d’aquesta illa balear. Una platja de portada. Però només una. ¡Estan bojos! Perquè després d’haver-les conegut i retratat totes, per a mi resulta gairebé tan difícil com per al jurat de Miss Món, que entre desenes de cares perfectes n’ha d’elegir una de sola. 

Menorca, amics meus, està plena de belleses de races molt dispars, perquè aquí n’hi ha tant de sorra fina com de grava, més grans o més petites, més rosses o més torrades, més calmes o més ventoses, i quedar-se només amb una és gairebé tan difícil com escollir un formatge entre tots els que es produeixen a l’illa. Que no són pocs (i tots molt saborosos). Però vinga, va, us escolliré la meva platja favorita del nord de Menorca, una platja de portada:

‘And the winner is’... ¡cala Pregonda, la cara pigada del nord de Menorca!

Una illa amb dues cares diferents.

Però aquesta illa té dues cares diferents. És la cara del nord i la del sud, que no tenen res a veure l’una amb l’altra. Són... com dues persones diferents. Amb dues personalitats diferents. Es deuen ja no només a la seva heterogènia naturalesa geològica, sinó també al clima, a la poderosa tramuntana, aquest vent del nord que s’ho emporta tot, que esculpeix les pedres amb els rajos de sorra que arrossega i que modela les cabelleres dels arbustos com si es tractés d’un tremend fixador. I mentrestant, al sud, com si res. Com si visqués en un altre món, aliè al que s’esdevé uns quilòmetres més amunt.

Allà a baix, al sud de Menorca, les platges són totalment diferents de les del nord i molt semblants entre si: brollen entre els penya-segats, al final de les torrenteres, totes són de sorra blanca i fina, com la farina, mentre que al nord conviuen tota mena de platges (de pedres, de grava, de sorra...). Per això avui vull parlar-vos només d’aquesta costa multiètnica del nord de Menorca. Perquè m’encanta. Perquè l’adoro. I perquè en molt poc espai regala platges de formes i colors molt dispars.

I ara... deixeu-me que us parli d’aquesta careta tan preciosa. La de cutis enrojolat ple de piguetes. La de la cala Pregonda, una platja molt singular a causa de la seva naturalesa geològica. Les seves sorres rosades deuen el seu color a les roques d’origen subvolcànic que afloren just aquí, en aquest museu mineral a l’aire lliure. Aquesta platja de postal és tan fotogènica que ha sigut des de la portada de dos discos de Mike Oldfield fins a la protagonista de l’espot d’una reconeguda marca cervesera. Mike Oldfield adora les Balears i les illes en general, i prova d’això és que no només va incloure la cala Pregonda a la portada del seu quart disc, 'Incantations' (1978). Els illots d’es Vedrà i es Vedranell, a Eivissa, van ser portada del seu famós disc 'Voyager'. Posteriorment, el 2011, Mike Oldfield va reeditar el disc 'Incantations' tornant a ser protagonistes els esculls de la cala Pregonda. En la primera ocasió va ser Trevor Key el fotògraf autor de la imatge, on es veia Mike Oldfield posant a la platja un dia de temporal, i en la segona ocasió va ser autoria del fotògraf menorquí Sús Camps, amb una preciosa imatge nocturna dels esculls que va acaparar tot el protagonisme.

És... la platja que hauria imaginat Peter Pan per a la seva illa del tresor. Un d’aquests racons que et quedaran gravats a la retina per tota la vida. Un d’aquests llocs als quals cal anar almenys una vegada en la vida. Un amor platònic. Una bogeria sense cura. Un d’aquests llocs que primer cal somiar... i després viure.

Què es pot fer a la cala Pregonda

A més de fer-te un banyet èpic i flipar fent fotos i fotos (alguna podria intentar imitar la portada del disc de Mike Oldfield), quan vagis a la cala Pregonda jo no deixaria de:

Apropar-me nedant fins a la platja de Damm i de Peter Pan. 

Sembla mentida que un illot d’origen subvolcànic tan petit com el que emergeix davant de la cala Pregonda hagi pogut engendrar una nena rossa tan guapa i fotogènica, una model de cap a peus que igual posa per a la portada d’un disc de Mike Olfield que per a l’espot d’una coneguda marca cervesera. Es diu Escull Llarg, i és la platgeta que hauria imaginat Peter Pan per a la seva illa del tresor. La molt múrria s’amaga sota les faldilles de la seva mare –la famosa i imprescindible cala Pregonda, una de les més boniques del nord de Menorca– per protegir-se dels vents dolents i de les mirades indiscretes. Però jo ja l’he descobert. ¿I tu? ¿Per què no t’hi acostes nedant la pròxima vegada que hi vagis? Són quatre braçades i ja estàs al cel.

Esperar l’ocàs a s’Embarcador.

Notícies relacionades

Amb prou feines cal caminar 250 m per canviar de gènere sense sortir del paradís: de femení a masculí, de Pregonda a Pregondó, un altre sorral de somni que es disfruta tant de dia com a l’ocàs, quan la llum s’esllangueix i els banyistes tornen a casa. Llavors ho prefereixo. Perquè, sent un lloc tan freqüentat, es disfruta més en la solitud que precedeix al final del dia. Per això val la pena esperar que tots se’n vagin, que el crepuscle s’apoderi d’aquesta petita badia pintant-la de colors subtils amb la seva brotxa divina. ¡Espera, no te’n vagis encara! Aguanta fins que el far de Cavalleria s’encengui... i gaudiràs veient com la sorra s’encén i els núvols es reflecteixen sobre el mirall salí. És el meu moment, l’hora màgica dels acceptants de vistes, quan plantem el trípode apressats volent capturar la fugacitat de l’instant. I mentre espero que es faci el miracle, m’agrada imaginar com devia ser la vida dels seus antics pobladors, els romans que en aquesta platja van donar forma a un petit port de mercaderies protegit de l’onatge pels esculls. D’aquí li ve el nom de s’Embarcador.

Si vols veure fotos precioses, què més pots fer i què més pots veure a la cala Pregonda, com arribar-hi, on menjar, etc., vine a veure’m a www.elplayologo.com/cala-pregonda-menorca

Temes:

Platges