ONADA DE CALOR

Vuit trucs per refrescar casa teva sense aire condicionat

Consulta les millors maneres de baixar la temperatura de casa teva

fan-2494289 1920

fan-2494289 1920

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Arriba l’estiu i la temperatura es dispara. 35 graus a l’exterior i la calor s’apropia de casa teva. Si no tens aire condicionat, existeixen uns quants trucs per mantenir-te fresc en plena canícula. 

Mantenir una casa fresca és possible si apliquem una mica de sentit comú i uns consells bàsics de la saviesa popular que es resumeixen en 10 passos a seguir.

1. Abaixa les persianes i tanca les portes.

Tan sols t’has de fixar en les hores del dia en què casa teva rep la llum (i la calor) directe del sol. En cases amb orientació est, el sol arribarà al matí. Al contrari, en cases amb orientació oest farà acte de presència cap a les 3 de la tarda. És fonamental en tots dos casos posar el tendal –si en tenim–, baixar les persianes i/o córrer les cortines i tancar les finestres.  Torna-les a obrir quan el sol hagi caigut i hagi donat pas a la nit. És llavors quan podem jugar amb els corrents

2. Evita les fonts de calor

Tenir encesos massa llums o utilitzar el forn, la televisió o altres maquines que emanin calor farà que la temperatura creixi.

3. Utilitza ventiladors

Per refrescar una habitació pot ser molt útil. A més, per als qui no els agrada el vent directe a la cara, pots posicionar el ventilador a certa distància i col·locar un bol metàl·lic ple de gel i sal gruixuda davant per refrescar l’aire que circula.

4. Utilitza aigua

Beure aigua regularment és recomanable, però a l’estiu i amb temperatures tan elevades és fonamental. Les dutxes d’aigua temperada tirant a fresca o posar els peus en remull ajuden bastant a mantenir-se fresc.

5. Rega les plantes

Si tens flors o vegetació a la terrassa o les finestres, llançar aigua sobre el seu abonament per refrescar l’atmosfera carregada de calor de l’exterior refrescarà la casa, ja que disminueix la temperatura de la façana exterior. Un altre truc és deixar un gibrell d’aigua i omplir-lo a mesura que es vagi evaporant.

6. Si cuines, encén la campana de fums d’aire

A més d’eliminar la pudor, expulses la calor que s’acumula de les plaques de gas o elèctriques al cuinar, per la qual cosa és una bona manera d’eliminar els focus de calor de la casa.

7. Utilitza els corrents d’aire

Notícies relacionades

Intenta que el vent fresc circuli. Per a això, les finestres que donen a patis interiors solen ser les que millor aire fresc poden rebre. Un truc de la saviesa popular dels pobles és mullar les cortines amb aigua i aprofitar l’aire fresc que en sortia al passar-hi.

8. Utilitza llençols de cotó o seda per dormir.

Solen acumular menys calor. Si poden ser de colors clars, millor. Un truc útil per si no aconsegueixes dormir a causa de la calor que sents al llit, és posar els llençols a refrescar durant el dia a l’habitació o soterrani que més refresqui a la casa i col·locar-los al llit just quan te’n vagis a adormir.

Temes:

Estiu Calor