Maltractament animal

El fil que recopila les tradicions "més vergonyoses" amb animals

Cavalls, toros, rates, guatlles, cabres o oques han patit el maltractament a les festes dels pobles

pacma

pacma

5
Es llegeix en minuts
María Aragón

Penjar-se d’un cavall, clavar dards a un toro, tirar-se rates mortes, disparar guatlles, llançar una cabra des del campanar o arrencar el cap a una oca. Són coses que passen o han passat als pobles d’Espanya amb l’excusa de la tradició. Ara, el tuitaire @sesensato1 les ha recopilat totes perquè es prohibeixin i li caigui la cara de vergonya a algun Ajuntament".

La seva narració comença amb el toreig, del qual parla com una "matança" subvencionada.

Però tots coneixem el toreig, així que ha volgut anar més enllà, i buscar en pobles de tot el territori les tradicions que considera denunciables. Per exemple, a Ceutí (Múrcia), on el 2017 la pressió dels animalistes va aconseguir acabar amb els "porcs al fang", on els animals vivien grans situacions d’estrès.

O a El Carpio de Tajo (Toledo), en una festa en la qual s’han d’escapçar oques per oferir-les al sant. Unes festes que fa 400 anys que se celebren i que són l’"orgull" del poble. 

Malgrat la pressió anual dels animalistes, la denominada 'Festa de la indiota' continua celebrant-se a Cazalilla, Jaén. "Ha sigut només un moment", deia el seu alcalde en les passades festes, desmarcant-se de la participació de l’Ajuntament en aquest acte: "Ha passat sense que se sàpiga ni qui ni com".

La deixada anar d’ànecs a Sagunt el 2012 va ser condemnada cinc anys després per un jutge. L’ajuntament va llançar 120 ànecs a l’aigua, que els participants havien de capturar. Va ser condemnat per "infracció greu".

A Elx, els ocells són lligats a les palmeres durant la Setmana Santa. Fa uns quants anys que l’associació animalista AACME denuncia aquesta pràctica que immobilitza els estornells.

Hi ha pobles que han fet un pas per a l’erradicació del maltractament animal a les seves festes. És el cas de Manganeses de la Polvorosa, a Zamora, que fins fa sis anys tenia com a principal atractiu el llançament d’una cabra des del campanar. Ara ho fan de forma simbòlica llançant un ninot que la representa.

L’últim diumenge de gener, la batalla de rates mortes és el gran atractiu per als habitants d’El Puig de Santa María, a València. Es va prohibir però es continua celebrant, malgrat la pressió dels animalistes amb diverses denúncies de PACMA.

Els toros són els més utilitzats per a espectacles als pobles espanyols. Hi ha desenes de festes en relació amb aquests animals.

Notícies relacionades

I també els cavalls. Penjant-se d’ells per atrapar-los i rapar-los.

O sent arrossegats.