IMPORTANT PENSADOR

10 frases de Karl Marx per commemorar el bicentenari del seu naixement

El pare del marxisme i un dels pensadors més importants de la història va néixer fa 200 anys a Alemanya

marx

marx

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Karl Marx, un dels pensadors més importants de la història, torna a l'actualitat amb motiu del bicentenari del seu naixement, el 5 de maig de 1818.

Pare del marxisme, Marx va ser filòsof, economista, sociòleg i periodista, per la qual cosa la seva obra inclou diferents camps del pensament en història, ciència política, sociologia i economia.

La seva doctrina es concentra en el marxisme, que afirma que totes les societats avancen a través de la dialèctica de la lluita de classes. Entre les seves obres mestres destaquen ‘El manifest del partit comunista' i'El capital'.

A continuació, seleccionem 10 frases que sintetitzen el pensament de Karl Marx.

La feina

«La feina és per essència l'activitat mancada de llibertat, inhumana i associal, la condició de la qual i el resultat de la qual és la propietat privada. La superació de la propietat privada, per tant, només serà realitat quan se la concebi com a superació de la feina».

«Els treballadors no tenen res a perdre, tret de les seves cadenes. Tenen tot un món per guanyar».

«L'obrer  té més necessitat de respecte que de pa».

Política

«La teoria del comunisme es pot reduir a una oració: abolir tota propietat privada».

L'Estat

«L'Estat és un òrgan de dominació de classes, un òrgan d'opressió d'una classe per l'altra, és la creació de l'ordre que legalitza i consolida aquesta opressió, esmorteint la lluita de classes».

El delicte

"Les violacions de la llei són generalment l'esclat de factors econòmics que estan fora del control del legislador, però, com ho testimonia el funcionament de la llei sobre delinqüents juvenils, depèn en certa mesura de la societat oficial el fet de catalogar certes violacions de les seves regles com a crims i d'altres com a meres faltes. Aquesta diferència de nomenclatura, lluny de ser indiferent, decideix el destí de milers d'homes i el to moral de la societat. La llei mateixa pot no només castigar el delicte, sinó també improvisar-lo».

Religió

"La misèria religiosa és, d'una banda, l'expressió de la misèria real i, de l'altra, la protesta contra la misèria real. La religió és el sospir de la criatura atabalada, l'estat ànima d'un món malvat, perquè és l'esperit dels estats d'ànima mancats d'esperit. La religió és l'opi del poble".

L'home

«No partim del que els homes diuen, pensen, o imaginen, per arribar als homes de carn i ossos. Partim dels homes realment actius i estudiem el desenvolupament dels reflexos i ecos ideològics dels seus veritables processos vitals com a nascuts d'aquests processos vitals. No és la consciència la que determina la vida, sinó la vida la que determina la consciència».

Amor

Notícies relacionades

«Si estimes sense despertar amor, això és, si el teu amor, quant a amor, no produeix amor recíproc, si mitjançant una exteriorització vital com a home amant no et converteixes en home estimat, el teu amor és impotent, una desgràcia».

La llibertat

«Ningú combat la llibertat; a tot estirar, combat la llibertat dels altres. La llibertat ha existit sempre, però unes vegades com a privilegi d'alguns, altres vegades com a dret de tots.»