S'HA PRODUÏT DE NIT

L'espectacular esfondrament natural de la glacera Perito Moreno

El pont de gel es trenca per cinquena vegada en un segle

La glacera Perito Moreno, a la província de Santa Cruz, a 2.000 quilòmetres de Buenos Aires, ha trencat el seu gel etern. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Efe

L'enfonsament natural de l'arc o pont que la glacera Perito Moreno forma sobre la península Magallanes del llac Argentino, al sud de l'Argentina, a 2.000 quilòmetres de Buenos Aires, es va produir diumenge a la nit i sense públic que el pogués observar.

Considerat un dels espectacles naturals més impactants del món, la caiguda de les masses de gel que formen la zona més pintoresca de la glacera, ubicat al parc nacional Los Glaciares, a la província meridional de Santa Cruz, va passar diumenge cap a les 22.48 hores (1.48 GMT de dilluns).

Aquest procés, que va començar dissabte i no es produïa des del març del 2016, sempre atrau centenars de turistes, encara que aquesta vegada el fenomen es va produir sense públic degut a l'operatiu especial de seguretat que va tancar el lloc al públic durant la nit.

'Gegant blanc'

El fenomen de ruptura, natural i recurrent, es produeix per la pressió que les aigües del llac Argentí exerceixen sobre un dic natural que el Perito Moreno, conegut com el gegant blanc, va conformant en el seu lent avanç sobre la costa rocosa.

Aquestes pressions esquerden la glacera fins a formar un arc, que s'acaba ensorrant d'una manera molt espectacular.

Dissabte passat, la Intendència responsable del parc va avisar que s'havia produït una filtració "cada vegada més evident i cabalosa, i per tant estem en condicions d'afirmar que s'ha iniciat el procés de ruptura de la glacera Perito Moreno".

Sol ser habitual que el fenomen passi en aquesta època de l'any, al final de l'estiu austral, però en algunes ocasions s'ha donat al juliol, a l'hivern.

Estable malgrat l'escalfament global

El Perito Moreno, amb una extensió d'uns 200 quilòmetres quadrats, està situat sobre la serralada dels Andes, límit natural entre l'Argentina i Xile, i és un dels pocs del món que es manté estable, sense retrocedir com a conseqüència de l'escalfament global.

La glacera fa 60 metres d'altura, com un edifici de 20 pisos; té un front de cinc quilòmetres i la seva superfície és aproximadament la de la ciutat de Buenos Aires.

Notícies relacionades

El seu nom fa honor a Francisco Moreno (1852-1919), explorador de la zona austral de l'Argentina i director del museu de la Societat Científica d'aquest país. 

Segueix Extra a Facebook

Temes:

Argentina