TROBALLA DEL BRITISH MUSEUM

Els primers tatuatges de la història es van fer fa 5.000 anys, a Egipte

És el primer cas conegut d'aquesta pràctica en un cos femení

Els cossos momificats naturalment d'un home i una dona daten del 3100 aC

zentauroepp42354547 the male mummy known as  gebelein man  can be seen in this p180302110902

zentauroepp42354547 the male mummy known as gebelein man can be seen in this p180302110902 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts

Una nova investigació ha revelat els primers tatuatges figuratius del món en dues mòmies egípcies de fa 5.000 anys, que s’exhibeixen al British Museum i que inclou l’exemple més antic conegut de tatuatge femení.

Utilitzant tecnologia infraroja, es van identificar tatuatges figuratius d’un toro salvatge i un arruí al braç superior d’una mòmia masculina, mentre que es van reconèixer motius lineals i en forma de S a la part superior del braç i l’espatlla d’una mòmia femenina. Aquests són els tatuatges més antics que s’han trobat en un individu femení. Estan datats entre el 3.351 i el 3.017 aC.

Aquests individus momificats naturalment són del període predinàstic d’Egipte, l’era anterior a la unificació del país pel primer faraó al voltant del 3100 aC. Tota la pell visible d’aquestes persones momificades va ser examinada per buscar-hi signes de modificació corporal com a part d’un nou programa de conservació i investigació.

La mòmia masculina, coneguda com a Home Gebelein A, ha estat en exhibició al British gairebé contínuament des del seu descobriment fa un segle. Les tomografies computaritzades prèvies van mostrar que era un home jove (18-21 anys d’edat) quan va morir d’una ferida d’arma blanca a l’esquena.

Unes taques fosques al braç, que es veien com a marques dèbils amb llum natural, encara no s’havien examinat. La fotografia infraroja va revelar fa poc que aquestes taques eren, de fet, tatuatges de dos animals amb banyes que se superposaven una mica. Els animals amb banyes s’han identificat com un toro salvatge (cua llarga, banyes elaborades) i un arruí (banyes corbes, espatlla geperuda).

La mòmia femenina, coneguda com a Dona Gebelein, té diversos tatuatges: una sèrie de quatre petits motius en forma de S es pot veure recorrent verticalment l’espatlla dreta. A sota d’aquests, al braç dret, hi ha un motiu lineal que és similar als objectes sostinguts per figures que participen en activitats cerimonials en ceràmica pintada del mateix període.

Imatge en infrarojos dels tatuatges de la mòmia 'Dona de Gebelein' / REUTERS

Notícies relacionades

Aquestes troballes demostren de forma concloent que el tatuatge es va practicar durant el període predinàstic d’Egipte (cap al 4.000-3.100 aC) per homes i dones.

Com els motius figurats tatuats més antics coneguts, permeten aprofundir en l’ús dels tatuatges en les albors de l’antiga civilització egípcia i ampliar la nostra visió de la pràctica del tatuatge en la prehistòria. 

Segueix Extra a Facebook