NOVES REVELACIONS

¿Va tenir èxit la mítica fuga d'Alcatraz?

L'FBI dona versemblança a una carta que li va enviar el 2013 un dels fugits, malalt de càncer

Frank Morris i els germans Anglin van ser donats per morts arran de la investigació de 1962

zentauroepp28234187 la isla de alcatraz para el documental de canal 33 canal33 l180124181104

zentauroepp28234187 la isla de alcatraz para el documental de canal 33 canal33 l180124181104

2
Es llegeix en minuts
Raül Jiménez

Una misteriosa carta que va arribar a la comissaria de Richmond’s station, a San Francisco, el 2013, ha sortit a la llum aquesta setmana per reobrir un dels grans misteris de la mítica presó d’Alcatraz. L’epístola porta la firma de John Anglin, un dels tres presos fugats de la presó i que van ser donats per morts el 1962. No obstant, l’FBI dona ara versemblança a l’escrit, la qual cosa significaria que la famosa fuga va ser finalment un èxit. 

«El meu nom és John Anglin. Em vaig escapar d’Alcatraz el juny de 1962 amb el meu germà Clarence Frank Morris. Tinc 83 anys i estic en baixa forma. Tinc càncer. ¡Sí, aquella nit ho vam aconseguir, però per poc!», comença la carta obtinguda per la cadena KPIX. En l’escrit s’ofereix un intercanvi. Per la seva part, l’ara octogenari reu fugat, John Anglin, demana pagar els seus càrrecs amb una pena de presó de menys d’un any, i, a canvi, rebria l’ajuda necessària per al tractament de la seva malaltia. «No és una broma», matisa en el text.  

L’autor de la carta diu haver viscut a Seattle després de la fuga i també a Dakota del Nord per acabar al Sud de Califòrnia, el seu últim parador quan va escriure la carta el 2013. Segons l’epístola, Frank va morir el 2008 i el seu germà Clarence tres anys després, el 2011. L’FBI va examinar la carta per trobar mostres d’empremtes dactilars i restes d’ADN, així com l’anàlisi de l’escriptura, però van afirmar que els resultats van ser poc concloents.

Notícies relacionades

LA FUGA /Després de l’última revisió de les cel·les a les 9 del vespre, els tres reclusos van utilitzar un trepant casolà per eixamplar els tubs dels respiradors de les seves cel·les. Tot seguit, Morris i els Anglin es van deixar caure pels conductes de ventilació per arribar al sostre de l’edifici, per després arribar amb un bot fet d’armilles salvavides fins al continent. Tot i això, arribar a terra ferma era complicat pels forts corrents existents. Segons experts en marees, els presos es podrien haver escapat si van saltar en el moment just. «Només entre les onze de la nit i la mitjanit es podrien haver acostat prou a la costa per tenir l’oportunitat de sobreviure», va explicar Rolf Hut.

Tenint en compte que haguessin saltat a les 11.30 i haguessin mantingut el bot fins a Angel Island, on es van trobar part de les seves pertinences, podrien haver sigut els únics presoners a escapar-se de la inexpugnable presó. Però si van saltar a les dotze, s’haurien submergit sota el Golden Gate per sempre. 

Temes:

Estats Units