60 ANYS VOLANT

Bette Nash, l'hostessa de vol més longeva del món

A punt de complir 82 anys, encara segueix en actiu i ajudant a embarcar i desembarcar els passatgers d'American Airlines

American Airlines longest serving flight attendant, Bette Nash (R), 81 years old, greets passengers disembarking from her daily return flight to Boston at Ronald Reagan Washington Airport in Arlington, Virginia on December 19, 2017. / ERIC BARADAT (AFP)

American Airlines longest serving flight attendant, Bette Nash (R), 81 years old, greets passengers disembarking from her daily return flight to Boston at Ronald Reagan Washington Airport in Arlington, Virginia on December 19, 2017.
American Airlines longest serving flight attendant, Bette Nash (R), 81 years old, gathers her belongings before disembarking from her daily return flight to Boston at Ronald Reagan Washington Airport in Arlington, Virginia on December 19, 2017.
In this undated picture from a personal album courtesy of Bette Nash, shows Bette Nash posing for a photo in her flight attendant uniform in Washington, DC.
American Airlines longest serving flight attendant, Bette Nash (R), 81 years old, greets passengers disembarking from her daily return flight to Boston at Ronald Reagan Washington Airport in Arlington, Virginia on December 19, 2017.
American Airlines longest serving flight attendant, Bette Nash (R), 81 years old, checks the passengers’ seats for forgotten items before disembarking from her daily return flight to Boston at Ronald Reagan Washington Airport in Arlington, Virginia on December 19, 2017.

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan la carrera d’hostessa de vol de Bette Nash va començar a enlairar-se tenia 16 anys i faltaven dècades per a l’era del selfieDwight Eisenhower era president quan la jove assistent de vol va estrenar el seu primer uniforme de faldilla i jaqueta de sastre blau marí per a la ja inexistent aerolínia Eastern Air Lines, el 1957.

Ara, 60 anys i diversos presidents nord-americans després, la longeva hostessa segueix en l’aire amb American Airlines. A punt de complir 82 anys –el dia 31 de desembre vinent–,

Bette Nash és l’hostessa més longeva del món en actiu. Encara segueix ajudant a embarcar i desembarcar els passatgers amb una energia increïble. El seu somriure és tota una institució a bord. Per això tots volen fotografiar-se amb ella.

És l’estrella indiscutible del jet d’Airbus que cobreix la ruta de Washington DC a Boston diverses vegades per setmana. Per a Bette, servir refrescos a bord és la seva vida i, per ara, no pensa en la jubilació, encara que tampoc es veu treballant amb 90 anys (als Estats Units, els pilots s’han de retirar als 65 anys, però la legislació no diu res sobre els auxiliars de vol comercials).

Els passatgers asseguren d’ella que és «molt professional» i que «té una manera de fer les coses de la vella escola», segons recull un reportatge que li dedica el Daily Mail, al qual explica: «Començo el dia a les dues i 10 del matí. Tinc dos despertadors i quan s’apaguen no me’n vaig a dormir, em llevo», diu la veterana hostessa, que viu a Virginia amb el seu únic fill, que està discapacitat.

NOMÉS PER A LES ELITS

Quan Bette va començar en l’ofici, volar era gairebé propietat exclusiva de les elits. «Hi havia molts homes de negocis, i les dones venien amb abrics de pells, amb les seves gales i barrets... No anaven en xancletes i sabatilles, com ara», relata. Però, com ella mateixa diu, «les aerolínies evolucionen contínuament, i un ha d’evolucionar igualment».

   

Nash, amb 21 anys, quan va començar com a hostessa. / AFP

 Nash recorda que, quan va arribar John F. Kennedy a la presidència dels Estats Units, les coses van començar a obrir-se i fins i tot les hostesses van vestir –durant un breu període de temps– pantalons i botes. En aquella època no hi havia safates de plàstic. Les hostesses servien llagosta i ànec, i fins i tot tallaven la carn al passatge. En primera classe els coberts eren de plata, i la vaixella, de porcellana. Treien fins a cinc carros durant el servei  del menú.

«ÚNICA HOSTESSA»

«La feina era més dura físicament llavors. Havíem de servir una gran safata de menjar i jo era l’única hostessa de l’avió», va assenyalar Nash a diversos mitjans. En la classe turista venien sandvitxos i llet. A 50 i 15 centaus, respectivament.

Durant algun temps, a principis dels anys 90, la longeva auxiliar també va treballar per a Trump Shuttle, una aerolínia propietat de Donald Trump, l’actual president dels Estats Units.

Notícies relacionades

La dedicada dona encara reparteix begudes a centenars en lloc de menjars a unes desenes, però segueix encantada amb la seva feina: «Estimo la meva gent, conec els meus clients i sé el que volen». 

Segueix a Extra en Facebook