A L'EDICIÓ DIGITAL

La RAE actualitzarà al desembre l'ús de "sexe dèbil" com a "despectiu" i "discrimintori"

La campanya per canviar la definició de l'expressió que va iniciar al febrer una noia de Huelva s'acosta a les 172.000 firmes

"Sexe fort" portarà la indicació del seu ús "en sentit irònic"

sexodebilrae

sexodebilrae

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

 

La Real Academia Española (RAE) matisarà a finals de desembre a l'edició digital del seu diccionari l'ús de les expressions "sexe dèbil" i "sexe fort".

Tal com va indicar el mes de març passat, "sexe dèbil" inclourà una "marca d'ús" en què s'indicarà que aquesta expressió s'utilitza "amb intenció despectiva o discriminatòria", mentre que a l'expressió "sexe fort" l'acompanyarà una altra marca, amb la indicació del seu ús "en sentit irònic".

Seguiran al diccionari

La RAE ha indicat que segueix la mateixa línia que fins ara i que, per tant, no pot "censurar" cap paraula si està en ús. En concret, aquestes dues expressions estan documentades en textos de diversos autors, alguns dels quals són actuals, i per tant seguirà al diccionari.

En el cas de "sexe dèbil", el primer autor a utilitzar aquesta expressió va ser Leandro Fernández de Moratín el 1790, i després d'ell ho han fet el comte de NoroñaEsproncedaGertrudis Gómez de Avellaneda, Bretón de los Herreros, Facundo (José Tomás de Cuéllar), José María Pereda, Pedro Antonio de Alarcón, Ricardo Palma, Emilia Pardo Bazán, Blanco White, Ortega Munilla, (Leopoldo Alas) Clarín, Benito Pérez Galdós, Juan Apapucio Corrales, Gregorio Marañón, Eugenio Noel, Coloma, Wenceslao Fernández Flórez, Miguel Ángel Asturias, Ibargüengoitia, Victoria Ocampo, M. Longares, Mujica Laínez, Álvaro Pombo, Che Guevara, Gonzalo Celorio, Carlos Ruiz Zafón Carmen Alborch, entre molts altres.

Així mateix, el primer autor a utilitzar l'expressió "sexe fort" va ser Benito Jerónimo Feijoo el 1760, i després d'ell Mariano José de Larra, Bretón de los Herreros, Modesto Lafuente, Gertrudis Gómez de Avellaneda, Rosalía de Castro, Facundo (José Tomás de Cuéllar), Pedro Antonio de Alarcón, Emilia Pardo Bazán, Ricardo Palma, (Leopoldo Alas) Clarín, Benito Pérez Galdós, Concepción Arenal, Rubén Darío, Miguel de Unamuno, Gonzalo Torrente Ballester, entre altres.

Campanya #Yonosoyelsexodébil

En referència a la petició registrada el mes de febrer passat a Change.org per la noia de Huelva Sara Flores Romero a favor d'eliminar aquestes expressions, que fins ara compta amb més de 171.590 firmes, la institució ha assenyalat que les dues expressions ja havien sigut revisades abans de l'inici d'aquesta campanya (#Yonosoyelsexodébil).

Notícies relacionades

En aquest sentit, la RAE ha recordat que hi ha una via més ràpida per enviar propostes al diccionari, a través de la seva pàgina web.

Segons han indicat fonts de la RAE, a més d'aquesta matisació, l'actualització del DRAE inclourà altres paraules noves i modificacions que es presentaran en roda de premsa abans que s'acabi l'any.