ÚS TERAPÈUTIC D'UN ENTRETENIMENT INFORMÀTIC

El Tetris ajuda a superar traumes i combatre addiccions

El popular joc, creat el 1984 pel rus Aleksei Pajitnov, també contribueix a millorar els pacients amb ull gandul

16584620 59

16584620 59

2
Es llegeix en minuts

La professora Emily Holmes, psicòloga de la universitat sueca de Karolinska, ha publicat un article a la prestigiosa revista 'Nature' en què estudia els efectes beneficiosos de jugar al Tetris com a teràpia per a pacients que han patit traumes greus. Estudis anteriors havien demostrat la utilitat d'aquest videojoc com a tractament per a altres desordres com les addiccions i fins i tot per curar l'ull gandul.

La investigació dirigida per Holmes, que es va fer amb la col·laboració de la Universitat d'Oxford, es va portar a terme en un hospital britànic en què es tractava persones en estat de xoc, després d'haver patit accidents de trànsit i ser diagnosticades de síndrome d'estrès posttraumàtic. A 71 voluntaris que havien patit un accident feia una setmana o menys se'ls va donar una consola Nintendo amb el popular joc, creat el juny del 1984 pel rus Aleksei PajitnovAleksei Pajitnov.

Els resultats de l'estudi mostren que els que van jugar al videojoc van patir menys 'flashbacks' en què revivien el seu trauma. I Holmes destaca l'efectivitat del Tetris sobre altres jocs. "Altres jocs que vam provar no van funcionar, com jocs de respondre preguntes o de comptar, així que creiem que deu ser pel seu caràcter visual", confessa.

A més de com a tractament per a traumes, un altre estudi anterior havia demostrat que el Tetris pot resultar de gran utilitat per tractar addiccions a substàncies, aliments o fins i tot activitats. Una investigació conjunta de la universitat de Plymouth (Regne Unit) i de l'institut tecnològic de Queensland (Austràlia) va analitzar 31 estudiants amb diferents addiccions, als quals se'ls va entregar un reproductor portàtil amb què se'ls preguntava fins a set vegades al dia sobre l'ansietat, si havien caigut en la substància o activitat a la qual eren addictes.

Notícies relacionades

Prèviament, aquests estudiants havien sigut dividits en dos grups, i a un li van demanar que jugués al Tetris durant tres minuts abans d'informar del seu estat. L'estudi, realitzat durant una setmana, va comprovar que aquells als quals se'ls va donar un iPod perquè juguessin al Tetris sentien menys ansietat que la resta.

ULL MALALT

Una altra possible aplicació terapèutica del Tetris va ser apuntada a través d'un estudi portat a terme l'abril del 2013 a la Universitat McGill, al Canadà. En l'estudi, es va fer jugar al videojoc persones amb ambliopia (ull gandul), i es va observar una gran millora en la visió de l'ull malalt en els pacients, a causa, segons els responsables de l'estudi, dels efectes d'atenció o motivació associats a jugar a un videojoc.