NOU FITXATGE A 'BARRI SÈSAM'

El programa 'Los Teleñecos' incorpora un personatge amb autisme

El 'muppet' Julia farà el salt a la televisió després d'aparèixer en les versions digital i de paper del popular espai infantil

 

  / AP

1
Es llegeix en minuts

El popular programa infantil de televisió 'Los Teleñecos' (The Muppets, en el seu títol original als Estats Units) incorporarà a partir del 10 d'abril un personatge autista. Es tracta de Julia, una nena pèl-roja i d'ulls verds que té autisme i que, a diferència del que els passa a molts nens que pateixen aquest trastorn, és tractada com una més del grup.

Durant més d'un any, el personatge de Julia ja formava part de versions digitals i de paper de 'Los Teleñecos' -té fins i tot una 'app' i una web, a més de vídeos i 'e-books'), com a part d'una campanya titulada 'Barri Sèsam i l'autisme. Veure la meravella en tots els nens', però ara farà el salt definitiu a la televisió amb l'objectiu d'ajudar a fer que tothom se senti acceptat i a fomentar l'acceptació de la diversitat. "Julia té autisme. També canta molt bé i recorda totes les paraules de moltes cançons", diu la seva 'carta de presentació'.

Notícies relacionades

Al primer episodi de la nova temporada, el primer en què apareixerà Julia, queda clar que la nena no és ni de bon tros una càrrega per als seus companys, sinó un plus. Així, Julia es disposa a jugar amb Oscar, Abby i Grover a trobar objectes amb formes de quadrat, triangle o cercle. "Quina sort. Tens Julia al teu grup. Ella és molt bona trobant formes", li diu el personatge d'Abby a Grover. Aquesta escena forma part de l'episodi especial 'Coneix Julia', que s'emetrà el 10 d'abril als EUA a les cadenes PBS i HBO.

L'objectiu d'aquest personatge és aconseguir una millor comprensió des de la infància de com és una persona autista. Crear el personatge de Julia ha requerit anys de consultes i feina conjunta amb experts, entitats i famílies, segons explica Jeanette Betancourt, executiva del programa. "Als EUA, un de cada 68 nens és diagnosticat amb un trastorn de l'espectre autista. Volem fomentar una millor comprensió respecte a aquestes persones i reduir l'estigma que moltes vegades persegueix aquests nens. Volem canviar la manera com els nens i els adults veuen l'autisme: trobar coses que tots els nens comparteixen i aquelles que els fan únics". I Julia és el cor d'aquest esforç.