Blitab, el primer 'ipad' per a invidents

La tauleta tradueix al braille les imatges de la pantalla mitjançant microbombolles

tableta2

tableta2

1
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

Es calcula que actualment hi ha al món uns 285 milions de persones cegues o amb problemes de visió, de les quals 150 milions llegeixen amb el sistema braille. Per a aquestes persones la ‘start-up’ austríaca BlitabBlitab ha creat la primera tauleta dissenyada específicament per a invidents.

Aquest aparell, presentat en l'última fira CES 2017, celebrada a Las Vegas a principis de mes, compta amb una superfície braille intel·ligent de 14 línies a la part superior que tradueix al braille les imatges de la pantalla. La tauleta funciona amb el sistema operatiu Android i permet convertir qualsevol arxiu de text en braille, d'internet o introduïts mitjançant una memòria externa a través del port USB. “Blitab no és només una tauleta. És una plataforma per a totes les aplicacions futures i existents per als lectors invidents. No competim. Integrem i col·laborem”, puntualitzen els seus creadors.

Notícies relacionades

La firma, que espera servir les primeres unitats a l'estiu, ha revolucionat “un mercat que no ha fet grans innovacions en els últims 40 anys” amb els tíxels (píxels tàctils), una nova tecnologia basada en uns microfluids que produeixen petites bombolles formant lletres i signes o figures, en el cas de representar imatges o mapes.

Pels responsables de la primera tauleta per a cecs, el seu principal objectiu és crear “solucions socials innovadores que puguin ser usades per milions de persones cada dia”. Per aquest motiu, el preu rondarà els 500 euros, bastant més econòmic que el dels anotadors braille electrònics clàssics, que són molt menys polivalents i tenen un sistema operatiu obsolet i un preu inabastable per a totes les butxaques (uns 5.000 euros).