EN PAÏSOS DEL TERCER MÓN

Bill Gates, contra la pudor dels banys públics

El magnat finança un ambientador perquè latrines i pous negres no facin mala olor i la gent els utilitzi

1.000 milions de persones al món no tenen accés a un lavabo

Bill Gates i l’empresa suïssa Firmenich col·laboren per millorar el sanejament en països com l’Índia. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El multimilionari i filantrop Bill Gates, en col·laboració amb l'empresa de perfums suïssa Firmenich, han impulsat un perfum que ajuda a neutralitzar al nas la pudor d'excrements i brutícia que en moltes ocasions es desprèn de banys i latrines públics de països en vies de desenvolupament.

Gates ha explicat el seu nou projecte altruista al seu blog, on ha escrit sobre un recent viatge a Suïssa: "Vaig aspirar una glopada d'olor d'una latrina, d'un forat a terra. Va ser com una puntada de peu al nas, una potent combinació de pudor d'aigües residuals, suor, l'amoníac del vòmit (¿o era formatge parmesà?). Una cosa tan nauseabund que fins i tot feia mal".

Al laboratori de Firmenich, empresa radicada a Ginebra que col·labora amb la fundació de Gates en la millora del sanejament dels països més pobres del món (1.000 milions de persones a tot el món no tenen accés a un lavabo), un dels homes més rics del planeta va poder olorar el 'perfum' nausebund d'un lavabo immund recreat en una proveta.

200 COMPONENTS QUÍMICS 

Les pudors d'un vàter tenen uns 200 compostos químics diferents derivats dels excrements i l'orina, que canvien amb el temps, la salut i el tipus de dieta. A Firmenich volien saber quines molècules eren les causants d'aquesta terrible barreja. 

Els científics van aïllar quatre 'culpables': indol, p-cresol, trisulfur de dimetil i àcid butíric. I van recrear aquesta olor amb compostos sintètics, creant un verdader "¡perfum de merda!". Aquesta va ser la primera 'fragància' que va respirar Gates en la seva visita al laboratori suís.

Si bé al nostre nas tenim 350 receptors olfactius, explica Gates al seu dietari, només uns quants capten les olors repulsives. Aquests van ser amb els quals van treballar a Firmenich per desenvolupar una fragància capaç de bloquejar aquests receptors, fent-nos totalment 'cecs' a les males olors (si fa no fa com una espècie d'auriculars de cancel·lació de soroll, però per a les fosses nasals). Bloquejats els receptors, el cervell no percep la mala olor.

En el seu viatge a Suïssa, Gates també va poder olorar el nou perfum que neutralitza la pudor de vàter. "En lloc d'aigües residuals pudents, suor o formatge ranci vaig sentir una aroma floral agradable", descriu al blog.

PROVES A L'ÍNDIA I L'ÀFRICA

Notícies relacionades

En aquesta fase del projecte, Firmenich i Gates ja han començat a provar el seu perfum en diverses comunitats de l'Índia i Àfrica. Encara no saben si el perfum serà millor usar-lo com un aerosol, líquid... L'objectiu, això sí, és que el producte final sigui barat i fàcil d'usar.

EL DESAFIAMENT DEL SANEJAMENT MUNDIAL

I és que, com recorda Gates: "3.000 milions de persones tenen vàters, però els seus residus s'aboquen sense tractar, es filtren a l'aigua i als aliments. Al voltant de 800.000 nens menors de 5 anys moren cada any de diarrea, pneumònia i altres infeccions comunes causades per la insalubritat de l'aigua i del sanejament. Aquest problema, a més de patiment humà, és un problema que frena el desenvolupament econòmic de molts països. Només a l'Índia, el sanejament deficient costa gairebé 55.000 milions de dòlars cada any, més d'un 6% del PIB".