ARRIBA L'HORARI D'HIVERN

¿Quan és el canvi d'hora d'octubre del 2016? Avantatges d'endarrerir el rellotge

Es tracta d'adaptar les hores de llum al temps que passem treballant i així consumir menys energia

MUN800 MÚNICH (ALEMANIA) 28/10/2011.- Una empleada del fabricante de relojes Carlton sostiene dos despertadores de la empresa para recordar sobre el cambio de hora que se producirá en la madrugada del sábado 30 de octubre al domingo 31, cuando los relojes se retrasarán una hora. La modificación horaria se realiza en cumplimiento de la Directiva Comunitaria que rige el Cambio de Hora y que afecta a todos los países miembros de la Unión Europea, por lo que a las 3:00 horas de la madrugada del domingo serán las 2:00 horas. EFE/ANDREAS GEBERT

MUN800 MÚNICH (ALEMANIA) 28/10/2011.- Una empleada del fabricante de relojes Carlton sostiene dos despertadores de la empresa para recordar sobre el cambio de hora que se producirá en la madrugada del sábado 30 de octubre al domingo 31, cuando los relojes se retrasarán una hora. La modificación horaria se realiza en cumplimiento de la Directiva Comunitaria que rige el Cambio de Hora y que afecta a todos los países miembros de la Unión Europea, por lo que a las 3:00 horas de la madrugada del domingo serán las 2:00 horas. EFE/ANDREAS GEBERT / ANDREAS GEBERT (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El canvi d'hora per passar a l'horari d'hivern arriba a Espanya l'últim cap de setmana d'octubre. Aquest 2016 es produirà la matinada del dissabte 29 d'octubre al diumenge 30. Ara tocarà endarrerir els rellotges una hora, per la qual cosa aquell diumenge disfrutarem d'una hora més de son: a les tres de la matinada tornaran a ser les dues. El 'regal' de son d'aquesta nit s'agraeix, encara que aquest canvi d'hora, a diferència del que es produeix a la primavera, sol ser més polèmic, ja que amb l'horari d'hivern s'escurcen els dies (hi ha moltes menys hores de sol i més hores de nit).

Els dos canvis en les agulles del rellotge es produeixen cada any des del 1974. Després de la primera crisi del petroli es va pensar en la manera de consumir menys electricitat i d'aprofitar al màxim la llum solar (encara que ja es va aplicar abans durant la primera guerra mundial). A partir del 1981 es va portar a terme amb una directiva europea, que es renova cada quatre anys. I el 2001, arran de l'aprovació de la novena directiva, la modificació va passar a executar-se amb caràcter indefinit.

D'aquesta manera, a partir del diumenge 30, i durant cinc mesos, Espanya estarà en la zona GMT+1, una hora avançats al temps que marca el meridià de Greenwich (Greenwich Mean Time GMT).

Abans de l'1 de gener de 1901, l'hora oficial d'Espanya era el del Meridià de Madrid (3º 41'Oest), encara que cada província tenia l'hora local corresponent al seu Meridià, (l'hora local, era igual a la longitud local).

A FAVOR

L'explicació oficial assegura que amb el canvi d'hora, a l'aproximar-se l'hivern, s'adapten les hores de llum al temps en què estem treballant. Se suposa que comencem la jornada laboral sent ja de dia i l'acabem quan encara no és de nit. Segons diversos estudis, l'endarreriment dels rellotges a finals d'octubre suposa un estalvi d'entre el 5% i el 10%. 

Notícies relacionades

El consum de menys energia repercuteix positivament, també, en el medi ambient.

Recorda que si tens marcada al mòbil la pestanya 'Zona horària automàtica' -normalment ve de fàbrica-, el canvi d'horari es farà automàticament i no hauràs d'ajustar manualment l'hora.

Temes:

Canvi d'hora