RITUAL DE LA TARDOR

Canvi d'hora de l'octubre del 2016: el truc definitiu per superar-lo amb èxit

I unes quantes pautes més perquè el retard del rellotge no et desgavelli els bioritmes

asset-3875649despertador-cambio-horario alta

asset-3875649despertador-cambio-horario alta

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El canvi d'hora de l'octubre arriba a Espanya la pròxima matinada, del dissabte 29 al diumenge 30, acompanyat de les habituals tertúlies baristes sobre si realment l'estalvi energètic justifica el reajustament del rellotge a l'horari d'hivern, si les Balears, València i Galícia haurien de tenir hores diferents, d'acord amb l'hora que surt el sol allà, si hi ha col·lectius de la població més perjudicats pel canvi o, el transsumpte de tot això, la famosa reforma horària pendent per acomodar l'activitat laboral als horaris europeus. Aquesta nova cultura del temps en tots els sectors (administratiu, comercial, cultural, escolar…) rep el suport del Parlament de Catalunya i Fabián Mohedano, president del Consell Assessor per la Reforma Horària, sosté que la iniciativa -entre altres coses, tornar al fus horari GMT- es podria implementar a partir del setembre del 2017.

Però abans de la tardor de l'any que ve, els espanyols haurem canviat dues vegades els rellotges. Ara i a la primavera, i haurem hagut de "sincronitzar" també dues vegades els nostres bioritmes. Tornarem a parlar d'alteracions del son, de l'estat d'ànim, d'hàbits alimentaris, de cansament, irritabilitat, mal humor… Una cosa així com una síndrome postvacacional d'un dia per l'altre.

GAIREBÉ UN MITE

No obstant, els experts asseguren que el trastorn "és mínim, per no dir nul". Antoni Díez-Noguera, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de Barcelona, manté que és "gairebé una llegenda dir que el canvi d'hora afecta el nostre organisme". "Sí que és cert que, com que estem acostumats a uns horaris d'àpats i rutines a la mateixa hora, l'endemà de canviar l'hora, lògicament, encara portem la inèrcia dels dies anteriors, i aquest dia segurament tindrem gana una mica abans, i potser a l'hora de dormir encara no tindrem son", assegura l'expert en cronobiologia.

"Els efectes que experimentarà el nostre cos després del canvi d'hora de diumenge seran semblants als que passen quan algú va a les Canàries", abunda el catedràtic de la Universitat de Múrcia Juan Antonio Madrid. "En dos o tres dies estarem completament recuperats i, fins i tot, en el cas dels adolescents o els universitaris, que dormen menys durant la setmana, el canvi a l'horari d'hivern els permetrà descansar una hora més".

EL MILLOR: EXPOSAR-SE A LA LLUM

Si ens volem habituar ràpidament a aquest 'bonus track' de 60 minuts d'aquest cap de setmana, només ens hem "d'exposar a la llum, que és el senyal que té el nostre cos per posar-se a l'hora", explica Díez-Noguera. Amb dues hores de sol al dia n'hi ha prou per regular les funcions bàsiques, com els cicles de son i vigília, la producció d'hormones i vitamines o la quantitat de glòbuls vermells. La llum -el sol, però també el fluorescent de l'oficina- controla la concentració de glucosa a la sang -que no és igual de nit que de dia- i la nostra temperatura.

Ara, amb el canvi horari de l'octubre, podem allargar el nostre rellotge biològic exposant-nos més estona a leds, ordinadors i televisors abans d'anar a dormir, ja que això ens desvetllarà. De totes maneres, "el nostre organisme ja està capacitat per fer aquest canvi per si mateix". "Tenim un rellotge intern, a l'hipotàlem, que ens va marcant l'hora, i cada dia es va reajustant respecte a la llum solar. És un petit canvi diari", diu l'expert.

"Si volem manipular el nostre rellotge, l'única eina eficaç que tenim és la llum", remarca Díez-Noguera, que recorda que la resta de consells són obvis. En resum: "Portar una vida com més organitzada millor, amb cicles repetitius", aconsella el catedràtic.

CONSELLS PER A NENS I AVIS

Però "als avis i als nens no els diguis res del canvi horari", recorda. Ells són el col·lectiu al qual li costa més acostumar-s'hi. Per això haurien de seguir algunes indicacions com aquestes:

1/ Anar-se'n a dormir més tard. Els dies anteriors convé anar a dormir una mica més tard perquè la transició no sigui tan brusca. També s'ha de menjar una mica abans.

2/ Ajustar-se a poc a poc. Després del canvi, mantenir els horaris dels dies anteriors, però anar ajustant-los una mica cada dia fins a sincronitzar-nos. És a dir, si dinaves a les 14.00 hores, amb el canvi horari ho hauries de fer a les 13.00 hores, però comença dinant a les 13.45 hores, després a les 13.30 hores… fins a arribar a l'objectiu.

3/ Val més no fer migdiada. Durant els quatre o cinc dies posteriors, evita fer la migdiada, ja que interfereix en la sincronització del nostre cos.

Notícies relacionades

4/ Moure's una mica. Fer exercici moderat (no abans d'anar a dormir) afavoreix el posterior descans.

5/ Fora estimulants. Convé reduir el consum de cafeïna i begudes excitants.

I atenció al volant

Hi ha estudis que afirmen que durant aquest període d'adaptació augmenten els accidents de trànsit, els infarts i, fins i tot, la sinistralitat laboral. Díez-Noguera defensa que, en tot cas, això seria amb el canvi de la primavera, en què avancem els rellotges i 'perdem' una hora de son. En tot cas, una coneguda empresa de 'renting' de cotxes també aconsella que els conductors s'adaptin aquests dies al nou horari utilitzant correctament els llums i mantenint netes les llunes. Els dies tindran menys hores de llum i, per tant, els conductors circularan més temps de nit. De manera que s'ha d'augmentar l'atenció al volant per anar segurs de nit. "El dia abans, la majoria de conductors tornaran als seus domicilis quan ja serà fosc i per tant se sentiran més cansats, cosa que pot afectar la capacitat d'atenció durant la conducció", explica el director de l'Escola de Conducció d'ALD Automotive, Javier Cabanas. Es recomana utilitzar els llums almenys una hora abans de la posta de sol, i usar correctament els llums curts i llargs per evitar enlluernar els altres conductors. A més, s'ha de mirar més sovint pels retrovisors, hidratar-se i estar atent a la sensació d'abatiment que pot provocar l'horari d'hivern.