HÀBITS DE CONSUM

El pintallavis vermell sempre guanya

El cosmètic carmí és l'objecte més venut durant la crisi econòmica perquè és multiús: també serveix com a coloret i ombra d'ulls

 

 

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La 'teoria del pintallavis vermell' ('the lipstick effect') explica que, en èpoques de crisi, les vendes de barres de llavis -especialment les de color vermell- pugen considerablement. Fa uns anys, Leonard Lauder, president de l'empresa Estée Lauder, va veure amb sorpresa que durant una recessió econòmica, i en els mesos previs a la crisi, les vendes de pintallavis es disparaven.

Aquestes dades van quedar reflectides en un estudi elaborat l'any 2012 per Texas Christian University a Fort Wort. Segons aquesta anàlisi, el 2008, quan gairebé totes les companyies van començar a acusar caigudes en les vendes en el marc de la crisi econòmica mundial, L'Oréal, una de les empreses de cosmètics més gran del món, es mostrava immune a aquesta voràgine baixista. I no solament això: va incrementar les seves vendes un 5,3% aquell any.

I és que a mesura que la crisi econòmica s'acosta, els consumidors deixen de comprar béns de luxe i els substitueixen per productes més barats i senzills. En aquest supòsit, les dones deixarien de comprar moda i productes de bellesa cars (vestits, joies i cosmètica d'alta gamma) i se centrarien en els més barats, entre ells el pintallavis de color vermell. ¿Per què? Perquè el pintallavis vermell, a més de ser un producte barat, és un cosmètic multiús: també pot ser utilitzat com a coloret o ombra d'ulls -per donar una mica de color carmí a galtes i les parpelles- si s'aplica amb compte i un cert art. A més, sempre segons aquest estudi, és un complement que fa que les dones se sentin més guapes i optimistes.

TRAS GRANS CATÀSTROFES

Ha passat en totes les crisis, començant per la del 1929, i també en altres grans conflictes o catàstrofes, com l'11-S. I és una realitat que les grans marques de cosmètics, com Helena Rubinstein, es van forjar a partir de les guerres mundials, sobretot, de la primera.

Per contra, en èpoques de bonança econòmica augmenta la venda d'electrodomèsticsvehicles i vivendes.

Notícies relacionades

L'explicació és perquè els electrodomèstics es consideren articles de luxe: un televisor de més polzades o una cafetera més moderna poden esperar fins que arribin temps millors. També en èpoques de crisi es prefereix la reparació -de rentadores, frigorífics, vehicles...- i, quan arriba una etapa de bonança econòmica s'opta per canviar-los en lloc de reparar-los.

El mateix passa amb el sector de l'automòbil i de la vivenda: en època de crisi, a part que s'agafa menys el cotxe (pel cost de la gasolina), també s'opta per utilitzar-lo uns anys més. I la vivenda ja no ens sembla tan petita o incòmoda si estem sumits en una crisi econòmica.