HAN COMPLERT 9 ANYS

Els clons de l'ovella Dolly envelleixen amb bona salut

Un estudi britànic avala que el procés no altera ni perjudica ni comporta malalties metabòliques en els individus

Els clons de l'ovella Dolly envelleixen amb bona salut

JEFF MITCHELL (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Un estudi liderat per científics de la Universitat de Nottingham (Anglaterra) ha revelat que les quatre ovelles clonades amb el mateix material genètic que la famosa ovella Dolly envelleixen de manera saludable.

L'informe, que ha publicat 'Nature Communications' i que evidencia que el procés de clonació no altera ni perjudica el benestar físic d'aquests animals, assenyala que els quatre mamífers clonats han complert 9 anys i segueixen sans i forts, sense cap senyal de patir malalties metabòliques.

'NOTTINGHAM DOLLIES'

Debbie, Denise, Dianna i Daisy, conegudes com a 'Nottingham Dollies', formen part d'un grup de 13 ovelles d'entre 7 i 9 anys que van ser concebudes en un laboratori i monitoritzades per un equip de científics de la Universitat de Nottingham.

Aquests quatre animals es van crear per mitjà de material genètic procedent de la mateixa línia cel·lular de glàndules mamàries que Dolly, fet que les converteix en termes pràctics en clons de la cèlebre ovella.

20 ANYS DE DOLLY

El 5 de juliol es van complir 20 anys del naixement de l'ovella Dolly, el primer mamífer clonat a partir d'una cèl·lula adulta i una de les fites més celebrades en el camp de la investigació genètica.

La famosa ovella va morir el 14 de febrer del 2003 als 6 anys, després d'haver contret una infecció pulmonar afectada d'artrosi, un fet que va fer pensar a la comunitat científica que els animals clonats envellien més ràpid o no creixien amb unes condicionals saludables tan bones com els animals engendrats amb el procés biològic natural.

No obstant, després de fer avaluacions de l'aparell locomotor i anàlisi del sistema metabòlic de les ovelles estudiades, els experts han afirmat que algunes pateixen artrosi lleu o moderada, però que cap d'elles ha requerit cap tractament.

El professor Kevin Sinclair, de la Universidad de Nottingham, autor de la que és la primera investigació a llarg termini sobre l'estat de salut d'animals clonats de gran volum, ha expressat la seva satisfacció pels resultats.

"Després dels exàmens de tolerància a la glucosa, sensibilitat a la insulina i pressió sanguínia, hem observat que els nostres clons, tenint en compte la seva edat, gaudeixen de bona salut", ha declarat.

BAIXA EFICIÈNCIA

Notícies relacionades

Sinclair ha apuntat que el sistema de clonació SCNT (transferència nuclear de cèl·lules somàtiques, en les seves sigles en anglès), pel qual es van crear Dolly i les quatre ovelles en qüestió, encara té una "eficiència baixa".

"S'estan portant a terme millores en aquest mètode que podran derivar en l'ús del SCNT per generar cèl·lules mare per a fins terapèutics en humans i també per crear animals transgènics fèrtils i productius", ha explicat.

Temes:

Animals