HOMENATGE A INTERNET

Dia dels avis: els 'herois' de la conciliació a Espanya

Google dedica un 'doodle' a un dels pilars fonamentals de la família

doodleabuelos

doodleabuelos

6
Es llegeix en minuts

Google s'apunta avui, dia 26 de juliol, a la celebració del Dia dels Avis, amb un 'doodle' en què uns gatets -dos avis i dos cadells- comparteixen la lectura d'un conte. Amb aquest tendre dibuix, el cercador celebra que aquest dimarts és Sant Joaquim i Santa Anna, els pares de la Mare de Déu, al calendari catòlic.

La figura dels avis continua sent fonamental en l'estructura familiar espanyola, a causa del paper que fan dia a dia, tant des del punt de vista econòmic com anímic, però sobretot, en matèria de conciliació de la vida laboral i familiar de moltes parelles.

Així ho assenyalen diverses organitzacions, entre les quals hi ha l'observatori The Family Watch o el Fòrum Espanyol de la Família, amb motiu de la celebració aquest dimarts 26 de juliol del Dia dels Avis, una festivitat promoguda tradicionalment a Espanya per la Fundació Missatgers de la Pau, del pare Ángel.

CUIDAR ELS NÉTS

En aquest sentit, un estudi recent publicat per Missatgers de la Pau i realitzat per Sigma Dos revela que en l'actualitat més de la meitat dels avis espanyols (55,9%) confessen que ajuden els seus fills com a conseqüència de la crisi econòmica, ja sigui econòmicament o per cuidar els néts.

"El fi de l'ésser humà, la felicitat més gran que té en aquesta vida, és ser avi", ha explicat el president del Fòrum Espanyol de la Família, Mariano Calabuig, que ha defensat que són "fonamentals" i "molt importants" dins de l'estructura familiar, i més "en aquests moments, quan el problema de conciliació per a molts matrimonis joves s'ha complicat".

D'aquesta manera, Calabuig ha advertit que "mentre no s'afronti aquest problema" els avis espanyols tindran més importància en les famílies, i ha aclarit que els avis "no són els educadors dels néts, però en són principalment els guardadors".

L'estudi citat posa de manifest que únicament el 31,1% dels ciutadans, que no són adults grans, reconeixen que a causa de la crisi necessiten o han necessitat en algun moment ajuda econòmica dels seus pares, o que ells li presten suport per cuidar els seus fills.

SUPORT "IMPRESCINDIBLE" PER A LA FAMÍLIA

També la secretària general de The Family Watch, María José Olesti, ha fet èmfasi en el fet que la figura dels avis és "imprescindible" per a les famílies. "Els avis han sigut, en aquests anys difícils de crisi, les persones que han servit fonamentalment de suport en moltes famílies, no només des del punt de vista econòmic sinó també anímic", ha relatat.

"S'ha vist clarament que moltes famílies han tirat endavant per aquesta quota o pensió que els avis han posat a disposició de les famílies i que també en moltes famílies s'ha produït la desemancipació de molts fills, que amb les seves famílies pròpies han tornat a vegades a casa dels seus pares, on se'ls ha acollit", ha argumentat Olesti, alhora que ha afegit que això "ha fet que s'esmorteís una mica el pes i el cop de la crisi en moltes cases".

Per un altre costat, l'estudi revela l'elevada preocupació per la falta de dedicació de recursos a Espanya a atendre les necessitats dels grans, ja que arriba el 78% entre els espanyols de 30 a 64 anys. Els més grans de 65 anys (64,1%) son els que menys pensen que els recursos que hi ha actualment són insuficients.

Per la secretària general de The Family Watch, encara que el 26 de juliol s'ha configurat a l'almanac com el Dia dels Avis, "realment la figura dels avis potser s'hauria de tenir més en compte i posar en valor d'una manera més visible a tots ells en la societat".

TASCA MERAVELLOSA

Així, Olesti ha posat en valor la "meravella" de la tasca que fan en aquesta relació "intergeneracional", i ha destacat que "són molts els pares i mares que poden sortir a treballar i que poden tenir un equilibri entre família i treball, gràcies a aquesta feina meravellosa que fan molts avis".

Des del punt de vista del president del Fòrum Espanyol de la Família, la societat espanyola com a conjunt "passa una mica" dels avis, però aquest no és el cas de les famílies, que sí que "rendeixen homenatge" a la seva figura, sobretot, a la de les àvies. En aquest sentit, tant Calabuig com Olesti advoquen per la declaració del Dia Internacional dels Avis perquè són els que propicien la "unió" en el si de les famílies.

ABORDAR EL TEMA DE LA CONCILIACIÓ

Respecte a si les administracions públiques haurien de promoure iniciatives encaminades a impulsar el reconeixement social dels avis i millorar les seves condicions de vida, els responsables d'aquestes organitzacions consideren que els organismes públics haurien d'abordar, en primer lloc, el tema de la conciliació perquè els avis no actuïn "com a guarderies". "A mi això em sembla malament", ha sentenciat el president del Fòrum Espanyol de la Família.

Per la seva part, la secretària general de The Family Watch ha destacat com a exemple de bones pràctiques les iniciatives posades en marxa a Àustria, on se'ls faciliten cursos de formació perquè se sentin més valorats i necessaris, o se'ls dóna una petita remuneració per uns serveis que presten a la societat. "Els avis han tingut un envelliment molt actiu perquè són molt joves i preparats", ha emfatitzat.

La celebració de la festivitat del Dia dels Avis aquest dimarts 26 de juliol congregarà a Cadis més de 700 persones grans que viuen en residències i als seus domicilis particulars, una cita organitzada aquest any per la Fundació Missatgers de la Pau, juntament amb Edat Daurada Missatgers de la Pau Andalusia. Per celebrar aquesta efemèride, el pare Ángel celebrarà una missa d'homenatge, seguida d'un acte institucional.

AGRAIR-LOS LA SEVA FEINA

La trobada se celebra coincidint amb la festivitat de Sant Joaquim i Santa Anna (els avis de Jesús) i, segons ha explicat la Fundació Missatgers de la Pau, l'objectiu pel qual s'organitza és el de reivindicar el paper de les persones grans en la societat actual i agrair-los tota la seva feina (sovint, des de l'inici de la crisi a Espanya, oferint suport, sostre i taula a fills i néts diàriament) als que viuen a casa seva, i de brindar un afecte igualment agraït als que viuen en residències com les que gestiona Missatgers de la Pau.

Amb motiu d'aquesta festa, de la qual la reina Sofia és presidenta d'honor, Missatgers de la Pau ha rebut paraules de suport de diverses autoritats de diferents comunitats autònomes, a més del suport de la Diputació de Cadis, que ha cobert les despeses de la celebració de l'esdeveniment al Palau de Congressos. "L'atenció dels nostres avis és alguna cosa més que una qüestió de sanitat, dependència o pensions", ha declarat en el seu text el president de la Junta de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page.

Notícies relacionades

Per la seva part, el seu homòleg a la Rioja, José Ignacio Ceniceros González, ha advocat per la "solidaritat entre generacions" davant el repte demogràfic, alhora que el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández-Vara, ha assegurat que els avis ensenyen "que la vida és el camí recorregut". També l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha subratllat el "procés de reinvenció personal" de molts avis que, encara que estiguin jubilats, segueixen "treballant d'una manera diferent".

Finalment, el bisbe de Coria-Càceres, monsenyor Francisco Cerro Chaves, ha instat els avis a "no refugiar-se en la nostàlgia" i a continuar amb el seu ensenyament a base d'experiència a les altres generacions, mentre que el bisbe emèrit de Huelva, Ignacio Noguer Carmona, ha destacat que, "davant les persones grans, l'única actitud és de gratitud"; i l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, ha criticat que hi hagi avis "retirats en una espècie de zona d'aparcament".