'DOODLE' PLANETARI

Google celebra l'arribada de 'Juno' a Júpiter

La sonda de la NASA s'insereix avui en l'òrbita joviana per desxifrar els enigmes del planeta

2
Es llegeix en minuts

El buscador Google dedica aquest dimarts, 5 de juliol, el seu 'doodle' a l'arribada de la sonda de la NASA 'Juno' a l'òrbita de Júpiter, després de cinc anys de missió i 2.800 milions de quilòmetres recorreguts. 'Juno' és la nau que més s'ha acostat al gegantesc planeta gasós, amb l'objectiu de desxifrar els seus enigmes i descobrir més sobre l'origen del sistema solar.

El 'doodle' consta de dues imatges juxtaposades. Una que mostra els tècnics de l'agència espacial nord-americana saltant d'alegria després d'haver aconseguit que la sonda compleixi la seva missió, i una altra en què la mateixa 'Juno' (com una aspa que no deixa de girar) substitueix una de les 'O' del nom del buscador.

Aquest dimarts cap a les 03:54 GMT, la sonda impulsada per energia solar s'ha incorporat a l'òrbita de Júpiter culminant una missió que va començar l'agost del 2011 i que busca aclarir nombrosos interrogants sobre el planeta més gran del sistema solar, tan enorme que hi podria cabre la Terra més de 1.000 vegades.

DIFÍCIL GESTA

"Aquesta és la gesta més difícil que ha aconseguit mai la NASA", ha dit Scott Bolton, el principal investigador de la missió, a la resta del seu equip a Pasadena (Califòrnia) quan s'ha confirmat l'èxit de la maniobra d'entrada en òrbita.

La nau, no tripulada i de la grandària d'una pista de bàsquet, ja va fer història al gener al convertir-se en la sonda impulsada per energia solar a arribar més lluny a l'espai, a prop de 793 milions de quilòmetres del Sol.

Durant els 20 mesos, la sonda farà 37 voltes a l'òrbita de Júpiter per ajudar a millorar la comprensió dels primers moments del sistema solar, al revelar l'origen i l'evolució del seu planeta més gran.

IMATGES DE GRAN RESOLUCIÓ

'Juno' és la primera sonda dissenyada per operar en el cor dels cinturons de radiació de Júpiter, la primera a arribar a 2.575 quilòmetres dels seus núvols superiors i la que prendrà les imatges amb més resolució vistes mai del planeta gegant.

Ara que s'ha completat la llarga i complicada maniobra d'inserció en l'òrbita de Júpiter, la sonda s'aproximarà als núvols superiors del planeta cada 14 dies fins a culminar la missió el febrer del 2018, quan està previst que xoqui intencionadament en l'atmosfera del planeta i es destrueixi.

Es tracta del projecte més ambiciós a Júpiter des que la nau 'Galileu' de la NASA va entrar en la seva òrbita el 1995 i s'hi que quedar vuit anys, cosa que va permetre descobrir que el brillant planeta tenia vents forts i que els seus anells es van formar a partir de partícules de pols arribades de les llunes circumdants.

Però 'Juno' orbitarà per primera vegada al voltant dels pols de Júpiter, cosa que 'Galileu' no va fer i que proporcionarà noves respostes als misteris sobre el seu nucli, composició i camp magnètic.

HI VEURÀ A TRAVÉS DELS NÚVOLS

Notícies relacionades

La sonda nord-americana també serà la primera a observar el que hi ha sota dels densos núvols del planeta, de manera que la missió porta el nom de la deessa 'Juno', germana i esposa de Júpiter, que, segons la mitologia romana, hi podia veure a través dels núvols.

Segons l'agència espacial nord-americana (NASA), aquesta missió ajudarà a comprendre "com es van formar els planetes gegants i el paper que van jugar en la formació de la resta del sistema solar".

JUP10 - ESPACIO - JUPITER .- 4/7/2016.- Fotografía cedida hoy, 04 de julio 2016, por la Administración Nacional la Aeronáutica y del Espacio (NASA) que muestra una representación artística de la nave espacial Juno de la NASA, haciendo uno de sus viajes cerca a Júpiter. La nave espacial Juno de energía solar de la NASA llevará a cabo una maniobra de inserción en órbita de suspenso a medida que llega a Júpiter después de su viaje de cinco años, a finales del 04 julio de 2016, según la NASA. EFE/ NASA / SOLO USO EDITORIAL / NO VENTAS

JUP10 - ESPACIO - JUPITER .- 4/7/2016.- Fotografía cedida hoy, 04 de julio 2016, por la Administración Nacional la Aeronáutica y del Espacio (NASA) que muestra una representación artística de la nave espacial Juno de la NASA, haciendo uno de sus viajes cerca a Júpiter. La nave espacial Juno de energía solar de la NASA llevará a cabo una maniobra de inserción en órbita de suspenso a medida que llega a Júpiter después de su viaje de cinco años, a finales del 04 julio de 2016, según la NASA. EFE/ NASA / SOLO USO EDITORIAL / NO VENTAS / NASA/HANDOUT (EFE)