futbol amb "una cervesa a la mà"

'La sotana': el programa de ràdio més punk

Un grup de joves realitza un espai radiofònic en què l'esport serveix com a pretext per a l'humor més irreverent

Gravat des d'una emissora local, recull audiència a internet a través de 'podcast'

 

  / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada dijous a les 22 hores sona 'Abra cadaver', de The Hives, a l'emissora de ràdio barcelonina Ona de Sants-Montjuïc. I al ritme de la banda sueca comença el programa esportiu més punk de les ones, 'La sotana'. Un espai d'una hora "d'esports, és a dir, de futbol, és a dir, del Barça, és a dir, de Messi…", com es defineixen en la presentació. Així comença cada setmana un programa que, més enllà dels oients d'aquesta emissora local de Sants, troba la seva audiència internet. A través de 'podcasts', més de 1.000 persones escolten setmanalment aquest programa en què l'esport serveix com a pretext per a l'humor. Moltes més persones de les que podien haver imaginat quan 'La sotana' era només un grup de WhatsApp en què tres amics de Girona comentaven els partits del Barça i el Madrid. "Li vam posar aquest nom perquè quan jugàvem junts a futbol ens dedicàvem a comptar els túnels (fer passar la pilota entre les cames del rival) que fèiem als partits. Fer un túnel era millor que marcar un gol", expliquen.

Dels 'whatsapps' van passar a gravar les seves converses a través de Skype, ja que cadascú vivia en una ciutat europea diferent, i a penjar-ho a internet. "Pretenia ser una tertúlia convencional. Era un caos", recorden. Cap d'ells tenia experiència en l'àmbit de la comunicació i, sense més pretensió que passar-s'ho bé, com avui dia, van provar sort comentant el Mundial de Brasil 2014, que va guanyar Alemanya. Els va agradar i van seguir, malgrat la distància, fent un programa setmanal durant la temporada de Lliga 14-15. Llavors sentien el 'podcast' unes 200 persones i tenien uns 1.000 seguidors a Twitter  -ara en tenen més de 12.000-. Fins que a mitjans de temporada, i amb una incorporació, van tenir un 'boom' pel que fa a repercussió a la xarxa social i l'audiència. Un d'ells va començar a fer un 1x1, un comentari de l'actuació de cada jugador del Barça en el partit, en clau humorística. És a partir d'aquest moment que 'La sotana' passa a ser obertament un programa d'humor àcid i irreverent. Arran de l'èxit, fan el salt amb secció pròpia -l'1x1- al programa 'Què t’hi jugues!' de la cadena SER.

Animats per la repercussió i la tornada de part dels integrants de 'La sotana' a Catalunya, van decidir buscar un espai per gravar el programa en condicions. El van trobar a Sants, on graven l'espai igual que el preparen: "Amb una cervesa a la mà".

Notícies relacionades

Compten amb el beneplàcit d'una part de la professió periodística, contra la qual carreguen, sovint, sense filtre. De totes maneres, són diversos els periodistes que fan informació esportiva que aplaudeixen la iniciativa i que s'han avingut a participar en aquest particular rondo gamberro i talentós que munten Andreu JuanolaManel VidalJoel Díaz i Enric Gusó -a més de tres col·laboradors habituals-. Preguntats per quin personatge del món culer voldrien tenir com a convidat, no ho dubten: Bartomeu. El van convidar durant l'última campanya electoral del Barça, però ell no hi va accedir, expliquen.

Dijous que ve, 19 de maig, emeten l'últim programa de la temporada. Tenen clar que l'any que ve tornaran. De moment, a l'estudi d'Ona de Sants-Montjuic. De propostes no els en falten.