ELECCIONS AL PARLAMENT EUROPEU

La jornada del 25-M al minut; així ho hem explicat

ERC guanya les eleccions a Catalunya al triplicar els seus resultats del 2009

En el conjunt d'Espanya, el PP guanya però perd 16 escons, 2 més que el PSOE, i Podem dóna la sorpresa amb 5

Ambient en un col·legi electoral de Roquetes, a Barcelona. / JOSEP GARCIA

Ambient en un col·legi electoral de Roquetes, a Barcelona.
ERC guanya les eleccions europees a Catalunya.
El líder del PSOE ha demanat als ciutadans que vagin a votar.
El portaveu de la consulta popular, Albert Puy, ha argumentat el dret a desobeir la resolució de la Junta Electoral per defensar una democràcia més directa

/

20
Es llegeix en minuts

00.22. La líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ha exigit aquest diumenge al president de la Generalitat, Artur Mas, que dimiteixi o que "reconsideri el seu posicionament" i abandoni la seva aposta per celebrar una consulta el 9 de novembre després que ERC hagi guanyat les eleccions europees davant de CiU.

00.21. La candidata socialista Elena Valenciano no ha descartat aquesta nit possibles conseqüències derivades del "molt mal" resultat, el pitjor de tota la democràcia per als socialistes, i ha avançat que "demà mateix" l'Executiva Federal analitzarà els resultats i "les decisions que se'n puguin derivar".

00.16. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha proclamat que el seu partit és ara "una alternativa a nivell nacional", després d'haver obtingut dos escons i gairebé mig milió de vots en les eleccions europees. Ha donat les gràcies als votants i ha assenyalat que no sap si Ciutadans és "el guanyador moral de les eleccions", però que l'únic perdedor és el bipartidisme. Per la seva part, el cap de llista, Javier Nart, s'ha felicitat pels resultats, i ha afegit que si al PP estan contents amb els seus vots -una cosa que ha qualificat d'"humorisme polític"-, a Ciutadans estan "més satisfets que ells".

00.15 El candidat d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, ha celebrat uns resultats que considera que són el final del bipartidisme a Espanya però també de l'hegemonia de CiU a Catalunya, i ha assenyalat que amb els resultats d'aquest diumenge s'entreveu l'inici d'un canvi profund en la política estatal i també un futur gran "bloc antiausteritat" al Parlament Europeu.

Urtasun ha celebrat els cinc diputats obtinguts per a Podem i el d'Equo i Compromís, als quals ha fet una crida a "treballar junts per construir l'alternativa", recordant que el Partit Verd Europeu i l'Esquerra Unitària --Syriza ha guanyat a Grècia-- sumaran més de 100 diputats al Parlament Europeu.

00.10. Catalunya tindrà en aquesta legislatura nou diputats al Parlament Europeu, dos d'ells d'ERC, dos de CiU, dos de Ciutadans i tres que es reparteixen PPC, PSC i ICV-EUiA. Els nous eurodiputats catalans seran Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC-{NECat}), Ramon Tremosa i Francesc Gambús (CiU), Javi López (PSC), Santi Fisas (PP), Ernest Urtasun (ICV-EUiA) i Javier Nart i Juan Carlos Girauta (Ciutadans).

00.05. El líder de ERCOriol Junqueras, ha celebrat aquesta nit el triomf del seu partit en les eleccions europees, a l'haver aconseguit superar CiU i situar-se com a primera força a Catalunya, i ha anunciat que el seu partit posarà la victòria electoral "al servei de la consulta del 9 de novembre". Junqueras, que a mesura que avançava la nit i despertava l'interès dels mitjans gràfics demanava als presents a la seu electoral "calma i molta tranquil·litat", ha estat aclamat pels 400 militants del seu partit que estaven al recinte al crit de "independència" quan s'ha sabut que ERC ha guanyat les eleccions a Catalunya.

"Avui és la vigília del 9 de novembre -ha dit Junqueras al prendre la paraula-, perquè hem fet un pas més cap a la independència de Catalunya, estem més esperançats del que estàvem i sentim el pes de la responsabilitat que els ciutadans ens han donat". "Estem contents pel bon resultat, que posem al servei del país, del procés, del referèndum del 9 de novembre, de la gent que pateix al nostre país i que posa les seves esperances en nosaltres", ha recalcat el líder independentista.

23.35. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat que l'ascens en les eleccions europees del conjunt de les formacions que van acordar la consulta del 9 de novembre (CiU, ERC i ICV-EUiA) "reforça" el procés  català i ha recalcat: "Tot segueix endavant, ni un pas enrere". Mas ha comparegut aquesta nit davant els mitjans de comunicació, acompanyat de la cúpula de la federació per fer balanç dels resultats electorals, en què ha posat en valor que la participació a Catalunya hagi estat més alta que la mitjana espanyola i europea, alhora  que ha felicitat PP per la seva victòria a Espanya i ERC per guanyar-les a Catalunya.

"Vist el resultat, tot segueix endavant, ni un pas enrere", ha dit Mas, aclamat per crits d'"independència" dels militants presents a l'Hotel Majestic, després de conèixer-se els resultats, que han suposat la victòria d'ERC sobre CiU.

23.32. La secretària general del PPMaría Dolores de Cospedal, ha subratllat aquesta nit que Espanya és l'únic dels grans països de la UE, juntament amb Alemanya, en què guanya el partit que governa, un suport que ha destacat en un context en què el Govern ha hagut de prendre decisions difícils.

23.31. El bipartidisme del PP i el PSOE, que sumen 30 eurodiputats, ha aconseguit el 49,7 per cent dels vots, cosa que suposa el pitjor percentatge de la història de la democràcia.

23.24. Esclata l'alegria al crit de 'Sí que es pot' a la seu madrilenya de Podem --partit polític liderat pel tertulià Pablo Iglesias--, després de  conèixer que obtenen cinc escons amb el 98 per cent dels resultats escrutats de les eleccions europees.

23.12. El PP ha guanyat aquest diumenge les eleccions europees però cau a 16 escons des dels 24 que tenia des del 2009, mentre que el PSOE ha passat de 23 a 14. La sorpresa l'ha donat Podem, que ha entrat a l'Eurocambra amb 5 eurodiputats i ha resultat ser la quarta força en nombre de vots. Amb una participació del 45,85 per cent, davant el 44,9 per cent de fa cinc anys, ni el PSOE ni el PP han obtingut el 30 per cent (26,03 per cent el PP i 23,04 per cent el PSOE).

Amb un 97,59 per cent escrutat, entre els dos grans partits han sumat un 49,7 per cent, el percentatge més baix d'unes europees i molt lluny del 73,4 per cent de les últimes generals. El seu desgast l'han capitalitzat la resta de partits. IU ha aconseguit un 9,99 per cent i passa de dos a sis escons, mentre que el nou Podem ha obtingut un 7,93 per cent i cinc escons.

UPD, amb el 6,46 per cent, creix d'un a quatre eurodiputats. Coalició per Europa (CiU, PNB i CC) passa de dos a tres escons amb un 5,45 per cent dels vots i ERC, amb un 4,08 per cent de vots, obté dos --des de 2009 compartia un amb BNG i Aralar--. Ciutadans entra a l'Eurocambra amb 2 diputats i 3,16 per cent dels vots.

Els Pobles Decideixen, la candidatura encapçalada per Bildu i BNG, obté un escó --el 2009 l''abertzale' Iniciativa Internacionalista no va obtenir escó-- i Primavera Europea (Equo, Compromís i CHA) entra amb un altre.

23.04: ERC guanya les eleccions per primera vegada en democràcia. 

22.45. El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha afirmat que la participació més gran als comicis europeus a Catalunya i Euskadi que a la resta d'Espanya demostra que són "societats diferents". 

22.43. El responsable d'Organització d'Izquierda Unida, Miguel Reneses, ha acusat aquest diumenge el Ministeri de l'Interior d'"ocultar" les dades de participació en les eleccions al Parlament Europeu i també ha criticat el PP per promoure l'abstenció durant tota la campanya electoral.

22.41. El PP confia a haver guanyat el PSOE en les eleccions europees celebrades aquest per almenys quatre punts, encara que haurà perdut suports respecte de les del 2009, segons fonts populars consultades per Efe. A l'espera dels resultats oficials, al PP no es vol aventurar en quina mesura haurà estat la baixada de vots i d'escons

22.30. Els simpatitzants republicans reunits a la seu d'ERC aquesta nit electoral han rebut amb aplaudiments el president del partit, Oriol Junqueras, a l'arribar a l'Hotel Catalonia Rambles. Creix entre els presents la moral de victòria a mesura que van arribant en comptagotes el recompte de taules ja escrutat. No hi ha, no obstant, cap dada oficial.

22.13.  La participació en Catalunya en les eleccions al Parlament Europeu ha estat del 47,44 per cent, {lo que} suposa deu punts més que en els comicis de 2009, quan {fue} del 36,94 per cent. Catalunya és la tercera comunitat amb l'índex més alt de participació després de La Rioja, {Comunidad Valenciana} i Castella i Lleó, amb 49,83 %, 49,42 % i 48,57 %, respectivament.

22.05. L'estimació de participació de les eleccions al Parlament Europeu és del 43,11%, segons dades del Parlament Europeu a les 21:38 hores. Es tracta de pràcticament el mateix índex de participació que en els anteriors comicis, el 2009, que va ser del 43%. Respecte a Espanya, el Parlament Europeu estima que la participació ha estat del 44,70%, una dada lleugerament per sota de la dada registrada fa cinc anys, que va ser del 44,87%.

21.57. Apoderats i membres de meses electorals de tot Catalunya s'estan saltant el veto imposat per la Unió Europea --per no influir en els resultats d'Itàlia els col·legis electorals de la qual tanquen a les 23.00 hores-- i, a través de Twitter i sota el '{hashtag#apeudemesa, estan donant els resultats de les votacions de les seves taules.

21.55. La número dos de la candidatura del PSC a les europees, Esther Niubó, ha celebrat el "rellevant augment de la participació" a Catalunya en els comicis europeus, encara que ha lamentat que encara "massa" catalans s'hagin abstingut.

21.40. La portaveu d'ICVLaia Ortiz, ha opinat que l'augment de la participació a Catalunya a les eleccions europees respon a les reivindicacions socials i nacionals, encara que ha lamentat que segueixi sent baixa i estigui per sota del 50 %.

21.20. L'expresident de la Generalitat i exlíder del PSC, Pasqual Maragall, ha arribat a la seu electoral de ERC cap a les 21,15 hores, per unir-se als dirigents d'aquest partit que efectuen el seguiment dels resultats electorals de les europees. Pasqual Maragall, que ha estat aplaudit pels militants a l'arribada del cèntric hotel on ERC té instal·lada la seu electoral a Barcelona, ha entrat a la sala on el líder republicà, Oriol Junqueras, i la resta de dirigents efectuen el seguiment de l'escrutini de les eleccions.

20.56. AQuan falta poc temps perquè es coneguin els resultats de les europees, la cúpula del PSOE espera al quarter general del partit, al carrer Ferraz de Madrid. La candidata, Elena Valenciano, i el secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, confien en un desenllaç molt ajustat, amb probable victòria socialista.

20.53. La secretària general del PPMaría Dolores de Cospedal, i els tres vicesecretaris d'aquest partit, Carlos FlorianoJavier Arenas i Esteban Gonzalez Pons, es troben a la seu central del PP a Madrid, al carrer Génova, a l'espera que es coneguin els resultats de les eleccions europees.

20.50. L'ultranacionalista i xenòfob Partit Popular Danès ha guanyat les eleccions europees a Dinamarca amb el 23,1%, segons un sondeig difós per la televisió pública DR al tancament dels col·legis electorals.

20.44. Els Mossos d'Esquadra han aixecat 146 actes administratives en diferents punts de Catalunya per la instal·lació d'urnes del multireferèndum, prohibit pel Tribunal Suprem (TS). El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que, en total, s'han identificat 500 responsables de les taules i s'ha denunciat als representants de 9 taules per desobediència, ja que s'han resistit o oposat, sense arribar a l'a violència, a acatar la prohibició.  

20.30. Els pronòstics més  agosarats s'han complert a França. Segons els primers sondejos realitzats a peu d'urna, el Front Nacional (FN), la ultradreta de Marine Le Pen, ha guanyat de carrer les eleccions europees amb un 25% dels vots, percentatge molt superior al 6,3% que va obtenir en les europees del 2009.

20.00. Tanquen els col·legis electorals a Espanya. Fins a les onze de 

la nit no es començaran a saber els resultats.

19.45. El Partit Popular Europeu (PPE) espera guanyar les eleccions al Parlament Europeu amb un avantatge d'almenys 20 escons respecte als socialistes, segons han afirmat els portaveus de la campanya del seu candidat a president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, basant-se en les dades dels sondejos a peu d'urna.

19.25. El milionari prooccidental Petro Poroixenko s'ha erigit guanyador de la primera volta de les eleccions presidencials d'Ucraïna amb el 56% dels vots, segons els sondejos a peu d'urna. Als seus 48 anys, aquest home de negocis, dues vegades ministre en governs precedents, guanya, amb diferència, la primera volta davant la líder opositora Iúlia Timoixenko, amb el 13% dels vots segons el sondeig.

19.20. La coalició de l'esquerra radical Syriza ha guanyat les eleccions al Parlament Europeu a Grècia, seguida dels conservadors del primer ministre, Andonis Samaràs, segons els primers sondejos a peu d'urna publicats al tancament dels col·legis electorals a les 19.00 hora local (16.00 GMT). Un triomf de l'esquerra a Grècia té més pes simbòlic que real a la resta d'Europa. Resulta improbable que en la marxa de les votacions a Europa pugui tenir un efecte d'última hora.

19.15. El bloc conservador de la cancellera Angela Merkel ha guanyat les eleccions europees a Alemanya, amb entre 35 i 36 escons, en uns 

comicis marcats per la irrupció dels euroescèptics (6 eurodiputats), segons els sondejos de les dues cadenes de televisió públiques.

19.06. La coalició Herriek Erabaki-Els Pobles Decideixen, en què s'enquadra EH Bildu, ha denunciat l'existència de "nombroses irregularitats" per la desaparició de les seves paperetes d'alguns col·legis electorals "de tot l'Estat", entre ells dos municipis del comtat burgalès de Treviño. Aquesta coalició explica en un comunicat que ha detectat que "les seves paperetes han desaparegut o directament no estan disponibles en nombrosos col·legis electorals de tot l'Estat". 

Herriek Erabaki-Els Pobles Decideixen ha exigit a la Junta Electoral Central que "solucioni les irregularitats i garanteixi que les seves paperetes són presents en tots els col·legis".

19.00. Els Mossos d'Esquadra han impedit aquest diumenge la 

instal·lació d'algunes urnes del multireferèndum prohibit pel Tribunal 

Suprem (TS) i que els organitzadors havien col·locat prop dels 

col·legis electorals dels comicis europeus. La policia ha aixecat actes 

administratives a la majoria de punts de votació i ha identificat els 

organitzadors.

18.30. La participació baixa en totes les comunitats, excepte a 

Catalunya, País Basc, Navarra, Balears, Andalusia i Aragó. Al País 

Basc creix 2,35 punts, del 31,94% al 34,29%, mentre que a Navarra 

augmenta 1,7 punts al passar del 33,05% al 34,78%. Per la seva part, 

a Andalusia la participació ha augmentat fins a les 18 hores 1,1 punts 

al passar del 30,86% al 31,93%, mentre que a Aragó ha passat del 

34,38% al 35,12%. A Balears la participació també ha crescut 1,1 

punts, al passar del 26,50% al 27,69%.

18.00. La participació a Catalunya en les eleccions al Parlament 

Europeu era a les 18:00 hores del 35,40% del cens, fet que suposa un 

augment del 8,63% en relació amb les anteriors europees del 2009, 

segons les dades que ha fet públiques el Ministeri de l'Interior. En els 

anteriors comicis celebrats el 2009, la participació a les 18:00 hores 

va ser del 26,77% del cens electoral.

No obstant, la participació a les 18.00 hores en el conjunt d'Espanya 

era del 33,38 %, quatre dècimes menys que el 2009, ja que llavors va 

ser del 33,79 a aquesta mateixa hora, segons les mateixes dades.

16.35. En nou dels 28 països de la Unió Europea (UE) ja han tancat 

els col·legis electorals. Bèlgica, a les 14.00 hores GMT (16.00 CET), 

ha estat el novè país en què han finalitzat les votacions. Luxemburg ha 

tancat els col·legis electorals dues hores abans que els seus veïns 

belgues, a les 12.00 hores GMT (14.00 CET). Dissabte ja es van 

pronunciar a les urnes la República Txeca, Letònia, Malta i 

Eslovàquia. Divendres ho va fer Irlanda i, el dijous 22, Holanda i el 

Regne Unit, que van ser els primers de votar. L'ordre dels següents 

països a tancar les urnes aquest "superdiumenge" electoral europeu 

serà: Àustria i Xipre (15.00 GMT), Alemanya i Bulgària (16.00 GMT), 

Grècia, Hongria, Finlàndia, Croàcia, Lituània, Eslovènia i Estònia 

(17.00 GMT), França, Espanya, Romania, Portugal i Dinamarca 

(18.00 GMT), Polònia i Suècia (19.00 GMT), i, finalment, Itàlia (21.00 

GMT). Poc després que tanquin els col·legis electorals tant a Roma 

com a Brussel·les, el Parlament Europeu (PE) oferirà les primeres 

projeccions d'escons de la nova Eurocambra en base a resultats 

oficials.

16.00. La participació electoral ha pujat cinc punts a Alemanya. Fins a 

les 12.00 hores havia votat un 25,6% de l'electorat, davant el 20,2% 

del 2009, segons dades oficials ofertes per l'Oficina Electoral 

Federal. Un dels motius que pot haver empès a l'alça la participació, 

segons diverses anàlisis, és la celebració també aquest diumenge 

d'eleccions locals en deu estats federats alemanys. Les enquestes 

auguren una còmoda victòria del bloc conservador de la cancellera, 

Angela Merkel.

15.00. En el conjunt de Espanya, la participació a les 14.00 ha estat 

del 23,89%, tres dècimas menys que en les eleccions del 2009, quan 

a la mateixa hora la xifra era del 24,10%, segons les dades ofertes en 

roda de premsa pel Ministeri de l'Interior. La participació ha baixat en 

totes les comunitats, excepte a Catalunya, Navarra, Andalusia i Aragó. 

A Navarra la participació també augmenta nou dècimes després de 

passar del 24,39% al 25,27%. A Andalusia la participació ha 

augmentat 0,3 punts al passar del 22,61% al 22,98%, mentre que a 

Aragó ha passat del 25,05% al 25,09%. En l'altre costat se situen 

Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura, Múrcia, Ceuta i Melilla, on la 

participació ha descendit al voltant de 3 punts.

14.50. L'increment de la participació a Catalunya ha estat general a 

les quatre províncies catalanes. Girona ha estat la demarcació on s'ha 

registrat un increment més elevat respecte al 2009. A les 14.00 hores 

havien votat el 25,34% d'electors davant el 18,32% del 2009; fet que 

suposa un augment de 7,2 punts. A Barcelona, havia votat el 25,53% 

del cens, davant el 19,64% del 2009 (+5,89%); a Tarragona ha votat 

el 24,51%, davant el 18,95% (+5,56%); i a Lleida el 22,95%, davant el 

18,02% (+4,93%).

14.37. Important avanç de la participació a Catalunya, segons 

reflecteixen les primeres dades facilitades en roda de premsa pel 

Ministeri de l'Interior. És la comunitat on més ha augmentat el vot, sis 

punts per sobre de la participació en els comicis europeus del 2009. 

Així, a les 14.00 hores havia votat un 25,2% de catalans; un 6,27% 

més que el 2009, quan a la mateixa hora havien votat el 19,35% dels 

catalans.

14.20. Les primeres dades de participació publicades a la pàgina 

web del Ministeri de l'Interior la situen a les 14 hores en el 23,06%, 

mentre que la registrada a la mateixa hora el 2009 era del 24,10%. Es 

tracta d'una dada provisional, ja que encara no ha començat la roda 

de premsa, prevista per a les 14.30 hores, en què s'espera que la 

secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez de Castro, i el 

subsecretari d'Interior, Luis Aguilera, donin a conèixer el primer avanç 

de participació.

14.00. El líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, ha animat a una 

participació "exemplar" i "massiva" per mostrar el desig d'una majoria 

de catalans de votar el seu futur col·lectiu, i ha remarcant la 

importància de les decisions que pren el Parlament Europeu. 

Després d'uns dies absent de la campanya electoral pels seus 

problemes d'esquena, Duran ha anat a votar al Centre Cívic Casal de 

Sarrià, a Barcelona.

13. 30. A aquesta hora ja han votat pràcticament tots els líders polítics. 

Entre ells, el candidat d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, que ha votat al 

Casal d'Entitats Mas Guinardó de Barcelona i ha instat els catalans a 

prendre's molt seriosament aquests comicis: "Vull traslladar la 

necessitat que tothom vagi a votar. És molt important enviar el 

missatge que ens prenguem seriosament aquestes eleccions", ha dit 

Urtasun, que ha qualificat de "gravíssim error" prohibir el 

multireferèndum.

13.00. El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anat a votar 

acompanyat per la seva dona al Col·legi Bernadette de Madrid. Ha 

subratllat la importància dels comicis i ha animat a votar: "Aquestes 

eleccions europees són molt importants. Les decisions que es prenen 

a Europa cada vegada afecten més el dia a dia dels espanyols, la 

seva vida diària", ha dit. "Seria bo per a tothom (que tots els 

espanyols) que tinguin dret al vot exercissin aquest dret", ha insistit.

12.30. Països com França o Itàlia han començat a donar dades de 

participació. A França, la participació se situava al migdia en el 

15,7% davant el 14,81% registrat el 2009 a aquesta mateixa hora, 

segons el Ministeri d'Interior. L'abstenció al final del dia, segons els 

sondejos, s'espera que rondi el 60%, un percentatge similar al de fa 

cinc anys, quan a penes va votar el 40,6% dels electors. A Itàlia, la 

participació a les 12.00 era del 14,35%.

12.00. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha remarcat quan ha 

anat a votar que Catalunya "s'hi juga molt" en una jornada electoral 

que és una "ocasió" perquè el poble català expressi que vol "tenir una 

veu a Europa", i ha subratllat que la democràcia és "sobretot" votar i 

decidir. També ha votat el líder del PSC, Pere Navarro, que ha 

reivindicat una Europa "unida en la diversitat".

11.40. La candidata del PSOE, Elena Valenciano, ha animat els 

ciutadans a acostar-se a les urnes per combatre així la "resignació" i 

apostar "pel canvi a Europa", cosa que considera "imprescindible 

perquè Espanya surti de la crisi". El candidat de CiU, Ramon 

Tremosa, per la seva part, ha apel·lat als catalans a votar per donar 

"un senyal que no abandonen el projecte europeu". Tremosa, que ha 

anat a votar al barri de Gràcia acompanyat de la seva dona i dels 

seus tres fills, ha expressat el seu desig que Catalunya sigui "un dels 

països d'Europa que més hi participin".

11.15. Els candidats a l'Eurocambra i els líders polítics del país van 

arribant als col·legis electorals, on aprofiten per fer crides a la 

participació. És el cas del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, 

que ha expressat el seu desig que la jornada es desenvolupi amb 

"absoluta tranquil·litat" i ha recordat que les eleccions d'avui tenen 

molta incidència en la vida dels ciutadans. "Espero que vagi a votar 

molta gent i que sigui un Parlament que treballi perquè Europa sigui 

un espai de prosperitat, justícia, llibertat i seguretat", ha dit el ministre. 

En la mateixa línia, el candidat d'ERC, Josep Maria Terricabras, ha 

destacat que els comicis han de ser "una gran festa de la 

participació". Terricabras, que ha votat al CEIP Eiximenis de Girona, 

ha recordat que "Europa influeix en moltes decisions" i també que la 

votació d'avui prepara la consulta sobiranista de Catalunya.

10.41. "Absoluta normalitat". Són les paraules que ha utilitzat el 

subsecretari d'Estat d'Interior, Luis Aguilar, per descriure com ha 

transcorregut l'obertura dels col·legis electorals a Espanya. Els únics 

incidents, que han provocat endarreriments en l'obertura d'alguns 

col·legis, estan relacionats amb la falta de documentació o la 

incompareixença de membres de les meses electorals. A Euskadi, 

dos col·legis han aparegut amb les portes segellades amb silicona i a 

Catalunya els Mossos han retirat dels voltants d'algun col·legi mesos 

del multireferèndum convocat en 130 municipis i que ha estat prohibit 

per la Junta Electoral Central.

10.30. La jornada electoral està transcorrent amb tranquil·litat. Els 

únics incidents registrats s'han produït a Euskadi, concretament a 

Gaztelu (Guipúscoa), on la porta de accés al col·legi electoral ha 

aparegut aquest diumenge amb claus, pega al pany i alguna pintada 

en favor dels presos d'ETA. La impossibilitat d'obrir el col·legi ha 

obligat a cridar un manyà que, poc després, ha procedit a solucionar 

els problemes que impedien obrir el col·legi, segons ha informat 

l'Ertzaintza. El col·legi electoral de la plaça Oñati a Sant Sebastià 

també ha aparegut amb silicona al pany de la porta. No obstant, no ha 

presentat problemes d'accés per l'existència d'una segona porta 

lateral.

09.40. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha anat a votar al 

seu col·legi electoral a l'escola pública Pío X, a Majadahonda. A 

l'arribar, ha animat els ciutadans a anar a votar perquè "és un dia molt 

important per a Europa i per a Espanya en particular" i "del que passi 

avui" en dependrà la "sortida de la crisi".

09.18. El cap de llista del PP a les eleccions al Parlament Europeu, 

Miguel Arias Cañete, ha estat el més matiner a dipositar el seu vot. 

Ho ha fet així que ha obert el seu col·legi electoral, a Jerez. Ha 

destacat que ha estat una campanya "intensa", i que es tracta "d'una 

jornada molt important" de la qual sortirà "el Parlament amb més 

poders de tota la seva història". Cañete seguirà la jornada electoral a 

la seu del partit a Madrid.

09.00 Obren els col·legis electorals. En total s'han instal·lat a tot 

Espanya 49.445 meses, 68.000 urnes i 58.000 cabines per garantir el 

secret del vot, en què poder exercir el dret al sufragi fins a les 20.00 

hores. Més de 36,5 milions d'espanyols estan cridats a les urnes per 

elegir el repartiment dels 54 escons que li corresponen a Espanya al 

nou Parlament Europeu d'entre les 39 candidatures que es presenten 

a aquests comicis.

De les 36.546.270 persones que poden votar a Espanya, 34.485.294 

són residents al país, mentre que el cens de residents a l'estranger és 

d'1.724.390 electors i els ciutadans de la Unió Europea que tenen 

residència a Espanya i intenció de votar són 336.586. Per garantir el 

desenvolupament de la jornada estan mobilitzats uns 90.000 efectius 

de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

A Catalunya, els electors cridats a les urnes són un total de 5.502.475 

Notícies relacionades

que podran exercir el seu dret a vot a les 6.934 meses distribuïdes en 

2.712 col·legis.