FUSIÓ a L’ELIT DEL MOTOR

La propietària de la F-1 compra MotoGP

Les companyies Liberty Media i Dorna Sports anuncien la unió dels dos Mundials, cosa que significa que la primera ja té el monopoli dels dos grans campionats. L’operació ha tingut un cost de 4.200 milions d’euros.

La propietària de la F-1 compra MotoGP

EMILIO PÉREZ DE rozas

6
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

El rumor, el soroll, les informacions que, des de fa diverses setmanes, han anat apareixent, especialment en els mitjans especialitzats en economia, més que en els esportius, van acabar confirmant-se ahir al matí malgrat que, la setmana passada, el prestigiós diari econòmic Financial Times ja donava com a ultimada i materialment tancada la venda de la companyia Dorna Sports, promotora dels Mundials de MotoGP, World Superbikes i MotoE, a Liberty Media, que és el titular dels drets d’explotació del Mundial de F-1.

Verstappen, al capdavant de l’últim GP d’Austràlia, el tercer de la temporada, el 24 de març passat. | AFP7 /

El mercat de la competència

La companyia nord-americana va comunicar que el preu de Dorna Sports ha sigut de 4.200 milions d’euros, després de comprar el 86% de MotoGP, i l’actual direcció del Mundial de motociclisme conserva el 14% restant, de la mà de Carmelo Ezpeleta, el CEO de tota la vida.

Aquells que consideraven fa setmanes que l’operació estava totalment tancada mantenien la teoria que no s’hauria de descartar, ni tan sols després de l’anunci d’aquest dilluns de consumació de la compra, de la qual tant els compradors com els venedors no sabien, del cert, com jutjaria aquesta venda l’òrgan de la Comissió Europea que regula el mercat de la competència, ja que amb l’adquisició de Dorna Sports Liberty Media passa a controlar els més importants campionats mundials vinculats al món de motor, especialment, els Mundials de F-1 i MotoGP.

En aquest sentit, el mateix Financial Times, i fins i tot el comunicat de les dues companyies, assenyalava, en la seva informació de la setmana passada, que seria molt estrany que els responsables d’aplicar la llei antimonopoli no analitzessin el cas. Tal com assenyalava, la setmana passada, la pàgina web especialitzada Motorsport.com, val la pena destacar que CVC Capital Partners, un fons d’inversió amb seu a Luxemburg, ja va ser titular dels dos campionats en el passat, però va ser obligat a desfer-se d’un d’ells (MotoGP), el 2006, per les autoritats antimonopoli europees.

Certament, el soroll al voltant de la venda de Dorna Sports no ha cessat en els últims anys, ja que ni tan sols els seus propietaris, Bridgepoint, que, el 2006, va comprar el 40% de l’accionariat de Dorna Sports a CVC, com el fons de pensions canadenc CPPIB, que maneja el 38% de les accions, han negat mai que tinguessin com a operació prioritària la venda del Mundial de les dues rodes. La resta de Dorna Sports (22%) se la repartien l’espanyol Carmelo Ezpeleta, CEO que està al capdavant de les operacions des de 1992, i un reduït nombre de directius de la companyia.

El 2022, Dorna Sports va generar una xifra de negoci de 474,8 milions d’euros, un increment del 33% respecte a l’any anterior, tot i que l’exercici es va saldar amb una pèrdua de 7,8 milions d’euros, com a conseqüència de l’impacte de la pandèmia. A principis d’aquell any (2022), la companyia amb seu a Madrid i Barcelona va refinançar 975 milions de deute, un recurs que li va permetre reforçar la seva liquiditat i també repartir dividends per valor de 390 milions d’euros als seus accionistes.

"Carreres captivadores"

"Estem encantats d’ampliar la nostra cartera d’actius líders d’entreteniment i esports en viu amb l’adquisició de MotoGP", va dir Greg Maffei, president i director executiu de la companyia nord-americana Liberty Media. "MotoGP és una competició global amb una base de seguidors lleials i entusiastes, carreres captivadores i un perfil financer que genera un gran flux de caixa. Carmelo Ezpeleta i el seu equip directiu han construït un gran espectacle esportiu que podem expandir a una audiència global més àmplia. El negoci té importants avantatges i pretenem fer créixer l’esport per als aficionats, els equips, els socis comercials i els nostres accionistes de MotoGP".

"Aquest és el següent pas perfecte en l’evolució de MotoGP, i estem emocionats pel que aquesta fita aporta a Dorna, al pàdoc de MotoGP i als aficionats a les carreres", va dir Carmelo Ezpeleta, CEO de Dorna. "Estem orgullosos de l’esport global que hem desenvolupat i aquesta transacció és un testimoni del valor de l’esport actual i del seu potencial de creixement. Liberty té un historial increïble en el desenvolupament d’actius esportius i no podríem desitjar un millor soci per expandir la base de fans de MotoGP arreu del món".

El saldo de deute

"Liberty Media adquirirà el 86% de MotoGP i la direcció de MotoGP conservarà aproximadament el 14% del seu capital en el negoci", diu la nota del comprador. "La transacció reflecteix un valor empresarial per a MotoGP de 4.200 milions d’euros i un valor patrimonial de 3.500 milions d’euros i s’espera que el saldo de deute existent en MotoGP es mantingui després del tancament. S’espera que la contraprestació de capital per als venedors sigui composta per aproximadament un 65% en efectiu, un 21% en accions ordinàries de la Serie C Liberty Formula One (Nasdaq: FWONK) i un 14% del capital de gestió retingut de MotoGP. La contraprestació en efectiu es finançarà amb una combinació d’efectiu i deute, subjecte a les condicions del mercat. La contraprestació per accions de FWONK es cotitzarà segons un preu mitjà ponderat per volum de 20 dies abans del tancament de la transacció. Liberty Media conserva l’opció, al seu exclusiu criteri, d’entregar efectiu addicional en lloc d’accions ordinàries de FWONK", segueix la nota de la companyia compradora.

"S’espera que l’adquisició es completi a finals del 2024 i està subjecta a la recepció d’autoritzacions i aprovacions per part de les autoritats legals de competència i inversió estrangera en diverses jurisdiccions", assenyala la nota de Liberty Media, perfectament conscient que aquesta important compra ha de passar encara per controls summament delicats i importants.

L’oficialització ha trigat més del que les dues parts desitjaven, ja que estaven d’acord en els termes des de fa temps. De fet, la idea inicial era comunicar la maniobra abans fins i tot de la cita inaugural del calendari de MotoGP, a principis de març. No obstant, la possible intervenció de l’òrgan de la Comissió Europea que regula el mercat de la competència va portar el flanc nord-americà a posar el fre de mà. Caldrà veure, en qualsevol cas, com reacciona Brussel·les en les pròximes dates una vegada analitzi el cas. Convé destacar que CVC va arribar a controlar els dos campionats (F-1 i MotoGP), fins que les autoritats antimonopoli europees van forçar el fons luxemburguès a desfer-se d’un d’ells (MotoGP).

Els quatre puntals

Notícies relacionades

Poques hores després de fer-se públic el comunicat conjunt de les dues companyies, es va celebrar una videoconferència entre les dues parts en les quals Liberty Media va confirmar els quatre puntals de l’organització del Mundial de motociclisme i, per tant, de Dorna Sports, com les persones que seguiran al capdavant de la companyia que organitza els diversos campionats de les dues rodes.

Carmelo Ezpeleta seguirà sent el conseller delegat, Enrique Aldama, la seva mà dreta i cap financer i operatiu, el nord-americà Dan Rossomondo, últim fitxatge de Dorna Sports procedent de l’NBA, mantindrà el seu lloc de director general comercial i Carlos Ezpeleta, fill de Carmelo, serà el director general del campionat.