"Sempre he vist un buit d’informació i ara s’està despertant"

«Els diria a totes les dones que no tinguin por de parlar ni a preguntar»

"Sempre he vist un buit d’informació i ara s’està despertant"

Laia Bonals

4
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Com neix la idea de crear un centre d’entrenament especialitzat en la maternitat?

Jo com a dona sempre he vist un buit i una necessitat que tinguem un lloc on ens sentim còmodes i on ens sentim ateses i acompanyades. Fa tres anys més o menys ens vam animar començar aquest projecte. Volia crear un espai on les dones se sentissin protagonistes en aquest moment tan important i tan bonic com és la maternitat.

¿L’esport és clau en aquesta etapa vital de les dones?

Sempre he sigut esportista. He competit en patinatge artístic sobre rodes i sé el que és el sacrifici, l’esforç, que és l’esport. I poder acompanyar a dones esportistes en aquest moment tan important no només de cara al part, sinó cap a la seva recuperació postpart i que puguin tornar a ser les que eren o fins i tot que se sentin més importants, més empoderades.

¿Falta informació?

Ara s’està començant a despertar. No ens eduquen prou sobre la nostra salut. Et trobes amb la necessitat de buscar un professional quan ja hi ha un problema. Cada vegada hi ha més dones que es volen cuidar durant aquesta etapa, que es volen preparar cap al part i hi ha una mica de boom en aquest sentit ara i està súper bé perquè al final és important.

De vegades hi ha cert pudor o reticència a preguntar. Ho donem tot per sabut.

Jo els diria a totes les dones que no tinguin por de parlar, de dir el que els passa. Perquè hi ha professionals que som allà per ajudar-les. I que és una cosa normal tenir dubtes, no passa res. Que igual que tens una lesió a un colze, pots tenir una lesió al teu sòl pelvià.

Moltes dones busquen que els seus metges o els que les tractin siguin dones, perquè segurament puguin comprendre millor el seu cos.

Podem passar pel mateix. La meva experiència com a esportista ha fet que pugui entendre-les millor. No només crec que sigui una qüestió d’entendre-les, sinó que ens puguem sentir més còmodes.

¿Què és el sòl pelvià i per què és clau perquè les dones, tant esportistes o no, afrontin un embaràs i un part de la millor manera?

El sòl pelvià és la base formada per músculs i lligaments que sostenen el pes dels òrgans que tenim a la cavitat baixa de la pelvis. D’una banda, aguanten el pes d’aquests òrgans i, d’altra banda, dona bona funcionalitat a aquests òrgans. Si tenim el sòl pelvià fort previndrem problemes. En el cas de la dona, en l’embaràs l’úter és un òrgan que creix . El cos de la dona ha d’estar preparat per poder sostenir aquest pes.

¿Com podem entrenar-lo?

Primer de tot, saber el que és i conèixer el nostre sòl pelvià, conèixer on és, per a què serveix, la seva funcionalitat i a l’hora d’entrenar posar-li consciència. És molt important que tinguem el cos fort i això s’aconsegueix mitjançant entrenaments de la força. Si ho fem amb bona tècnica, amb bona respiració i gestionant bé les pressions a nivell abdominal, el sòl pelvià el treballarem. Òbviament, hi ha exercicis específics de sòl pelvià per a cada cas i per a cada dona. Hi ha professionals que ajudem a treballar de manera específica aquest sòl pelvià sobretot quan hi ha un problema en concret. El més important és que entrenem la força.

¿Les esportistes tenen alguna part del treball físic fet?

L’entrenament estarà molt adaptat a cada dona, llavors si entreno amb una dona esportista el tipus d’entrenament serà més mesurat a la seva càrrega. La recuperació postpart ve molt relacionada amb el tipus d’esport que ella faci. Amb Marta Corredera, per exemple, l’entrenament que vam fer després del seu part anava dedicat a tornar a introduir-se al futbol.

¿Com és el procés des que una mare arriba al centre?

El primer de tot sempre és la seguretat i la tranquil·litat que no hi hagi cap contraindicació en l’embaràs d’aquesta futura mama per poder realitzar activitat física. El que fem és entrenar-les amb entrenament de força, perquè està demostrat que li donarà moltíssims beneficis en el procés de desembaràs. La mama es trobarà moltíssim millor, molt més forta, amb més energia i tindrà menys dolors. A més, el part serà moltíssim millor perquè aquesta mama arribarà forta i amb resistència per a aquesta gran marató a què s’enfrontarà. També ens donarà beneficis tant per al nadó com perquè aquesta recuperació postpart sigui més ràpida i millor.

¿Fins quan s’ha d’entrenar?

Depèn de cada embaràs. Podem estar entrenant dos o tres vegades per setmana i pot ser fins a l’últim dia d’embaràs. Fins i tot el mateix dia de part podríem estar entrenant, no hi ha cap problema. Òbviament, es van adaptant els exercicis cada trimestre.

Notícies relacionades

¿Com acostumen a ser aquells últims dies?

A mi m’agrada fer una preparació ja no tant de força, sinó una preparació més emocional. M’agrada acompanyar aquesta dona perquè se senti connectada amb la seva calma. Aquesta va en funció de la vida que tingui aquesta dona, la família que tingui, el treball que tingui. Jo tinc el meu propi lema amb el mètode Anaïs Anaya: ‘arribar al part en calma i forta’. Per a mi és molt més important arribar en calma, perquè pots arribar molt forta físicament, però si no arribes tranquil·la, el teu cos no estarà relaxat i, per tant, el procés de part no serà tot el natural que esperem.

Temes:

Física