MULTA MILIONÀRIA

El Barça, condemnat a pagar 23 milions d’euros a Hisenda

L’Audiència Nacional ratifica la sanció imposada al club blaugrana per no haver tributat com a IRPF els pagaments a agents de jugadors entre el 2012 i el 2015

El Barça, condemnat a pagar 23 milions d’euros a Hisenda

ángeles vázquez

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’Audiència Nacional va confirmar ahir la resolució del Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) que va imposar al Futbol Club Barcelona el pagament de gairebé 23 milions d’euros per no haver tributat com a IRPF les retribucions abonades entre els anys 2012 i 2015 als agents esportius dels jugadors. La Sala Contenciosa Administrativa considera que s’aparentava "retribuir per part del club a l’agent uns serveis inexistents" per a l’entitat, perquè amb aquests "en realitat s’estava abonant part de la retribució al jugador".

En una sentència, la Secció Quarta de la Sala Contenciosa Administrativa rebutja el recurs presentat pel Barça contra la resolució del TEAC del juny del 2020, derivada dels acords del 2018 del cap adjunt de l’Oficina Tècnica de la Dependència de Control Tributari i Duaner (DAST) de la Delegació Central de Grans Contribuents (DCGC) pels quals es van practicar al club liquidació i resolucions sancionadores pel concepte de Retenció/ingrés a compte rendiments del treball/professional IRPF entre el gener del 2012 iel juny del 2015.

Simulació efectuada

La quantia derivada de la liquidació tributària total va ser de 8.764.118 euros, mentre que, en concepte de sanció, se li va imposar l’abonament de 3.031.893 euros per l’exercici del 2012, 4.348.402 euros (2013), 5.172.955 euros (2014) i 1.414.158 euros (2015). L’Audiència Nacional va donar la raó a l’Agència Tributària en la qüestió de fons, que era la naturalesa dels serveis prestats pels agents dels jugadors.

L’Administració va argumentar que les retribucions pagades pel club als agents dels jugadors, ja que presten els seus serveis als futbolistes i no al club, d’acord amb el que estableix el Reglament d’Agents de Jugadors, tenen la naturalesa de rendiments de treball i estan subjectes a retenció en el moment de l’abonament, per la qual cosa s’ha de practicar i ingressar la corresponent retenció.

Notícies relacionades

El Barcelona, per la seva banda, afirma que els imports abonats als agents contractats pel club corresponen a la retribució acordada pels seus serveis prestats a l’entitat esportiva i, en aquest sentit, no es pot imputar com a retribució dels jugadors les quanties que corresponen a prestacions de serveis al club. Els arguments del Barça no van convèncer l’Audiència Nacional, que fa seva la resolució del TEAC i declara que hi ha hagut simulació.

La Inspecció arriba a la conclusió que la relació instrumentada entre el FCB i els agents tan sols serveix per donar cobertura als pagaments realitzats pel club als jugadors, una apreciació compartida per la sala". El tribunal explica que en la simulació tributària és necessària la utilització d’artificis encaminats a l’elusió impositiva, això és, a disfrutar d’avantatges fiscals que no corresponen a la real operació feta.

Temes:

Barcelona IRPF