atletisme
Katir no anirà als Jocs Olímpics si té un expedient obert
El president de l’atletisme espanyol, Raúl Chapado, afirma que el fondista murcià, acusat de saltar-se tres controls, està obligat «a complir la normativa».
Raúl Chapado, president de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme (RFEA), va comparèixer ahir a la tarda per explicar la situació que es viu respecte a l’obertura de l’expedient sancionador a l’atleta Mohamed Katir per saltar-se tres whereabouts, controls antidopatge, en els últims 12 mesos.
"La federació està totalment a favor de la lluita contra el dopatge i dels esportistes que competeixen de manera neta. I els esportistes estan obligats a complir la reglamentació", va afirmar Chapado. "És un cas molt especial que està en la primera fase d’instrucció. Hi ha una sanció provisional i estem subjectes a la confidencialitat, de manera que no puc revelar gaires dades del cas", va afegir.
Chapado va afegir sobre un assumpte que ha sacsejat inesperadament l’esport espanyol: "En vaig ser informat ahir durant una reunió en la qual em van advertir que ho comunicarien. No he tingut cap contacte amb l’atleta, sí amb el seu representant. No podem intervenir en els processos oberts i no he parlat amb l’atleta sobre aquesta situació. No coneixem la seva estratègia de defensa, perquè, quan vaig parlar amb el representant, em va llegir el comunicat que farien i em va informar de la situació. Però no em va revelar aquest tipus d’informació".
El president va confirmar que va conèixer el missatge de l’atleta en xarxes, molt dur, ahir mateix. "He de respectar l’opinió de cadascú. Cap procediment justifica els atacs que ha rebut. Una obertura de procediment sancionador no pot provocar atacs de racisme o xenofòbia. És injustificable". El directiu va insistir a explicar el procés: "Quan té una localització fallida se li notifica i se li dona un temps, 10 dies, perquè faci les al·legacions. Si l’òrgan de control entén que no hi ha justificació, informa que hi ha una fallada a l’atleta i a la federació, i també als òrgans de control pertinents. I, si n’hi ha una tercera, li dona un termini, i si no s’atén, es passa a instruir un expedient sancionador, que és on som en aquest moment. Hi ha una sanció provisional i l’atleta pot recórrer. Som en el primer pas".
La responsabilitat de l’atleta
Sobre la possibilitat de comptar amb Katir per als Jocs Olímpics de París del pròxim estiu, Chapado va informar que "el 2017 es van aprovar els criteris de selecció, i si un atleta té un expedient obert per qüestions de disciplina o per dopatge, no és seleccionable per a cap competició. No és seleccionable fins que tingui una sentència ferma que l’exculpi d’aquest expedient sancionador", va explicar el dirigent.
Notícies relacionadesEl dirigent va ser categòric en el seu diagnòstic: "L’RFEA té clar que és una responsabilitat dels atletes. Han de tenir aquest compromís, les normatives les han de conèixer i nosaltres el que fem és oferir-los activitats de formació que els mostren els riscos de dopatge i la documentació que es publica. Si estiguéssim intervenint en aquest procés, es podria interpretar que hi participem". Sobre el temps que tardaran a resoldre’s l’expedient i els recursos, el president de l’RFAE va admetre: "No sé quant temps poden tardar, perquè després es pot elevar al TAS".
I va concloure amb una reflexió sobre com taca això la imatge de l’atletisme una vegada més: "Tenim una història per haver-ne après. Ens agradaria parlar dels èxits i de les medalles i no d’això. Però, si pensem que el dopatge ha desaparegut, estem equivocats. Em preocupa, i no només a escala nacional".
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- Vinícius fa enfadar Florentino
- De la bona ‘vibra’ al català
- La lluita electoral s’agreuja després de la victòria de Harris en el debat amb Trump