Zverev aparta Alcaraz de les semifinals a Austràlia

El murcià no optarà al primer Grand Slam de l’any després de perdre en un duel en el qual va cometre molts errors i va estar lluny del seu nivell habitual. «Toca aprendre’n», va dir decebut.

Zverev aparta Alcaraz de les semifinals a Austràlia

DPA

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Carlos Alcaraz no serà a les seves primeres semifinals de l’Open d’Austràlia. Alexander Zverev ho va impedir ahir al derrotar-lo per 6-1, 6-3, 6-7 (2) i 6-4 després d’una batalla de 3 hores i 8 minuts en la qual el tennista murcià, contra les cordes en el tercer set (5-2), es va salvar del primer KO, però al final no va poder superar el seu rival, que el va derrotar per cinquena vegada en vuit enfrontaments. "No sé el que ha passat. No sé què dir. M’encantaria dir-ho, però no m’he trobat amb bones sensacions des de l’inici. He comès errors que no cometia en els inicis dels altres partits. La sacada ha sigut dolenta, ni percentatges ni direccions. Contra jugadors d’aquest nivell és difícil remuntar i tornar", intentava raonar després de la derrota.

El partit començava amb una predicció de 60%-40% de victòria del torneig per a Alcaraz, però en la pista Zverev va trencar aquesta estadística. Va fer el primer break (2-0) per agafar un avantatge que va certificar amb un segon break (5-1) i apuntar-se el set en 29 minuts. Un inici inesperat. Zverev va ser implacable amb la seva sacada. El tennista alemany (6è mundial) només va cedir 2 de 18 punts, amb una efectivitat en el primer servei del 86% i 100% amb el segon.

Alcaraz estava tens i nerviós, cometent errors no forçats (11 de directes) i sense tenir l’ajuda de la seva sacada per defensar-se de l’assetjament. Era el seu primer partit de nit a la Rod Laver Arena, la bola no corria com ell estava acostumat de dia, però a l’altre costat de la xarxa Zverev tampoc li donava opcions.

Avís per esgotar el temps

Semblava que Alcaraz recuperava les seves sensacions a la segona mànega, guanyant els tres primers serveis, l’últim amb el primer ace i cridant "¡som-hi!" per donar-se ànims. En el següent va disposar de dues boles de break (15-40) per recuperar-se del cop, però Zverev les va salvar amb la seva sacada i, en el següent joc, va fer un altre break al murcià, que va rebre un avís per esgotar el temps de servei. Zverev no va desaprofitar l’avantatge per guanyar el segon set en 42 minuts. Alcaraz continuava sense trobar el ritme ni la fórmula de desbordar Zverev. El tennista alemany, molt segur, es va col·locar en el tercer set amb un avantatge de 5-2 que semblava definitiu. Però Alcaraz, contra les cordes, es va jugar el tot o res. Va pressionar un Zverev al qual li va tremolar el pols. El murcià va guanyar el seu servei i va aconseguir el seu primer break (5-4), amb una volea per forçar el tie-break i guanyar-lo.

L’impossible semblava possible. La Rod Laver Arena, a la una de la matinada a Melbourne i sota una espectacular lluna plena, era una caldera amb 15.000 aficionats que volien més tennis mentre Alcaraz ho celebrava a la pista i somreia per primera vegada. Començava una nova batalla i l’espanyol se sentia capaç del miracle.

Zverev va començar amb un altre break en el quart set. No va arronsar Alcaraz, que l’hi va tornar en el següent per mantenir el pols fins al 4-4. Zverev va saber aguantar la pressió per fer un decisiu break i en el següent joc, i en el segon match ball, certificar el triomf. "No he trobat un bon servei en tot el partit. Ha sigut difícil jugar amb aquesta pressió a què em posava en cada joc a la meva sacada. Veurem en el futur, però és una pena no haver pogut mostrar el meu nivell avui. Toca analitzar-ho amb el meu equip, toca aprendre’n", deia Alcaraz decebut.

Per a Alcaraz, la derrota li impedirà no només optar al títol sinó també perdre les seves opcions de recuperar el número 1 mundial que, passi el que passi, seguirà en mans de Novak Djokovic, que demà buscarà el seu pas a l’11a final a Austràlia contra l’italià Jannik Sinner.

Cita amb Medvédev

Notícies relacionades

Zverev s’enfrontarà a Medvédev, que va necessitar cinc sets i 4 hores per desfer-se de Hurkacz per 7-6 (4), 2-6, 6-3, 5-7 i 6-4. El tennista rus arriba a les semifinals amb 16 hores i 24 minuts acumulats a les cames en els anteriors partits del torneig. Tampoc va sobrat Zverev, que suma 17 hores i 1 minuts, amb dos partits a cinc sets guanyats al súper tie-break final. En segona ronda contra l’eslovac Lukas Klein (163 mundial), al qual es va imposar per 7-5, 3-6, 4-6, 7-6 (5), 7-6 (10-7), i a vuitens, contra el britànic Cameron Norrie (22), per 7-5, 3-6, 6-3, 4-6 i 7-6 (10-3).

Sense jugar el seu millor tennis, Medvédev va tornar a salvar-se de l’eliminació, traient el seu esperit combatiu. El tennista rus (3r mundial) jugarà la tercera semifinal a Austràlia des del 2019 i el 2022, quan va deixar escapar el títol després de tenir dos sets d’avantatge sobre Rafael Nadal. "Si ja gairebé no queda ningú en el torneig significa que has fet un gran treball. Espero poder ser aquí diumenge a la final", va dir Medvédev, esperançat després de guanyar Hurkacz.