futbol | la lesió de l’estrella blaugrana

El dolor d’Alexia Putellas

A la capitana del Barça, que encara la part final de la seva recuperació, li van suturar el menisc per segona vegada en l’última intervenció del 27 de desembre. La doble Pilota d’Or encara no ha acceptat l’oferta de renovació del club

«Té unes ganes boges de renovar» pel Barça, diuen des de l’entorn de la jugadora

El dolor d’Alexia Putellas

Agencias

4
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La capitana del Barça suma dos anys complicats. Des que es va lesionar el 7 de juliol del 2022, a escasses 48 hores que Espanya debutés a l’Eurocopa d’Anglaterra, Alexia Putellas ha viscut pendent del genoll. Va rebre l’alta el 26 d’abril del 2023, però des d’aquest dia no va tornar a jugar pràcticament amb normalitat fins a l’inici d’aquesta temporada amb el Barça. Ara torna a estar de baixa, després de ressentir-se de la seva lesió a l’articulació i necessitar passar pel quiròfan després del xoc en el partit contra el Benfica el passat 14 de novembre.

El club no ha volgut donar gaire informació sobre el diagnòstic de la lesió per la qual va haver de sotmetre’s a una artroscòpia el 27 de desembre. La veritable explicació rau, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, que Alexia, en el seu moment, es va trencar l’encreuat en una lesió en la qual també va quedar afectat el menisc. I, després del cop en el duel de Champions, va necessitar una altra intervenció en què, a més de netejar la zona, es va suturar de nou el cartílag. Està previst que Alexia torni a córrer la setmana vinent i s’espera que pugui estar de tornada en poc més d’un mes.

Mesos molt llargs

La doble Pilota d’Or va haver d’abandonar la gespa quan estava al cim. La lesió va arribar en un moment clau de la seva carrera. L’Eurocopa havia de ser el seu moment, el torneig que la presentés més enllà del Barça a tot el món. No obstant, va haver de veure el primer partit des de la grada abans de volar a Espanya per ser operada dies més tard, quan el genoll es va desinflamar prou.

Des d’aleshores, els mesos s’han fet llargs. Operacions, hores i hores de rehabilitació i la ment posada en tornar al més aviat possible, però sempre amb garanties. Els terminis es van reduir fins als nou mesos (l’habitual és aproximadament un any), però malgrat l’alta, la tornada va ser gradual. La llum verda dels metges la va rebre el 26 d’abril del 2023, just abans de les semifinals de la Champions al Camp Nou contra el Chelsea. Va tornar per a la gran cita, sota una massiva atenció mediàtica, però no va disputar ni un sol minut. A mesura que passaven els dies, va anar augmentant a poc a poc els esforços mentre seguia en la dinàmica del Barça, tot i que amb la selecció la cosa no va anar així.

Arran de la càrrega desmesurada abans del Mundial per decisió de l’exseleccionador espanyol Jorge Vilda, Alexia es va haver de dosificar per a la cita d’Austràlia i Nova Zelanda i va aconseguir arribar a l’inici de temporada amb el Barça gairebé en plenes facultats. Els primers mesos de la campanya van permetre entreveure la seva millor versió. Tornava a somriure i deixar detalls del seu talent sobre la gespa. Fins que contra el Benfica, el 14 de novembre, va notar alguna cosa al genoll i van tornar els fantasmes.

Tractament conservador

Les molèsties van tornar i les preocupacions també. Després de sotmetre’s a diverses ressonàncies magnètiques i altres proves mèdiques, i a un tractament conservador durant gairebé 15 dies, Alexia Putellas va tornar a passar pel quiròfan. Mitjançant una artroscòpia (tècnica mínimament invasiva que permet introduir-se dins l’articulació) va tornar a ser intervinguda per acabar de guarir el menisc, a més de la neteja de la zona. Aquest tipus de segones operacions són habituals en aquests casos i Alexia, des de la intervenció, ha recuperat les bones sensacions. "Simplement, el que ha passat és el que passa de vegades: l‘encreuat va perfecte, però el menisc que es va cosir s’ha tornat a trencar o simplement no ha acabat de curar", relaten fonts coneixedores del procés de recuperació de la futbolista. Malgrat la ruptura, el menisc sol preservar-se en aquest tipus d’operacions perquè és clau per a una bona evolució del genoll. En les millors condicions sol curar-se un 80% quan van acompanyats amb alguna altra ruptura al genoll. Si és aïllat, la taxa de recuperació és d’un 70%. Alexia continua de baixa, però la recuperació està sent positiva. De mitjana, aquest tipus d’operacions porten entre sis i vuit setmanes de baixa. De moment, demà es compliran les quatre setmanes des que va ser novament intervinguda.

Notícies relacionades

Alexia, mentrestant, continua tenint oberta la renovació amb el Barça. La seva prioritat indiscutible és renovar amb el club blaugrana i encara no ha escoltat cap de les propostes que li han arribat d’altres equips. La capitana té sobre la taula l’última oferta del club, de la qual l’entitat no ha tocat una sola coma des de fa mesos. L’oferta que té a sobre de la taula és l’última que li oferirà l’entitat, segons expliquen als despatxos del Barça, ja que defensen que no tenen intenció de negociar més amb la futbolista les clàusules del seu contracte.

"Té unes ganes boges de renovar", afirmen des del seu entorn. Però hi ha factors que vol tenir clars abans de donar el sí. La prioritat per a ella és recuperar-se i estar a disposició de l’equip. Un altre dels factors és saber qui serà el relleu de Jonatan Giráldez a la banqueta i el seu paper dins de l’equip. Les quantitats, per sota del milió d’euros, no són impediment per a la capitana.