FUTBOL

De la conquista del Mundial a la vaga: el futbol femení paralitza l’inici de la Lliga

De la conquista del Mundial a la vaga: el futbol femení paralitza l’inici de la Lliga

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

La conquista del Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda i el petó no consentit de Luis Rubiales a Jenni Hermoso han situat com mai en l’aparador el futbol femení espanyol. Això no significa que els seus problemes s’hagin arreglat; potser se li ha fet un ‘zoom’ i les deficiències que té es veuen més grans. Hi va haver confetis de celebració, després un #Metoo de projecció mundial que no s’atura i, ara, a punt de començar la nova temporada de la Lliga F, entra en escena una vaga. No hi ha acord sobre la millora del conveni de les jugadores i tret de pirueta d’última hora, la primera jornada, que s’ha d’obrir aquest divendres amb el Sevilla-UDG Tenerife, no es disputarà.

La Lliga femenina havia de començar a mesurar els efectes perfumats del Mundial. Tothom estima que hi haurà més assistència als estadis, més audiències televisives, més reconeixement de les futbolistes, més atracció per a les marques... I, tanmateix, esbrinar l’impacte de la glòria futbolística haurà d’esperar no sé sap quan. En el marc reivindicatiu en què es troben les jugadores, es pot donar per suspesa la primera jornada i en perilla la segona arran del fracàs de les llargues negociacions d’aquest dimecres.

Dissensions econòmiques

Paral·lelament al cas Rubiales, amb les seves convulsions quotidianes, discorre tensió entre la patronal del campionat i el banc sindical que formen FUTPRO, AFE, Futbolistas ON, UGT i CCOO. Totes les reunions, amb mediació inclosa, han servit essencialment per constatar que el consens resulta difícil, com una disculpa sincera de Rubiales.

Les discrepàncies se centren en l’aspecte econòmic. Les futbolistes reclamen passar dels 16.000 euros bruts actuals a un mínim de 23.000 euros per a l’actual temporada, als 25.000 la següent i arribar als 30.000 euros per a la temporada 2024-25.

La patronal que dirigeix Beatriz Álvarez Mesa oferia millores en matèria de conciliació i maternitat, com ajudes per a l’atenció i cura dels fills de les futbolistes durant els entrenaments. També va plantejar ajudes a la formació i al desenvolupament professional de les futbolistes: es va crear un fons per sufragar-los els estudis universitaris i programes que els garanteixin la formació en àmbits variats. Tot això ho reclamaven els sindicats.

Però no hi ha hagut fumata blanca sobre els diners per percebre. Álvarez va detallar les seves propostes després de confirmar-se la ruptura: «Dimarts vam proposar arribar d’aquí quatre temporades als 25.000 euros; dimecres, d’aquí tres. Finalment vam veure alguna proposta per part dels sindicats per poder arribar a un acord una temporada i desbloquejar la situació».

«Hem fet aquest exercici de responsabilitat amb els clubs, plantejant aquesta temporada fer l’esforç d’arribar als 20.000 euros i afegir algunes variables que podien acostar-nos a la petició dels sindicats d’arribar fins als 23.000. Fins aquí podem arribar, el que no podem és no ser responsables a l’hora de fer viable la competició. Hi ha clubs que no poden assumir més», va dir. La dissensió, doncs, sembla cenyir-se als 3.000 euros.

Sense patrocinadors

Els sindicats van oferir la seva lectura del divorci. «S’ha consultat les jugadores sobre la nova proposta de la Lliga F i continua sense estar a l’altura del que mereixen. La seva proposta és de 20.000 aquest any sense retroactivitat amb possibilitat d’arribar als 23.000 si hi ha beneficis de drets televisius», va exposar l’AFE, que va remarcar les peticions de les jugadores. «Els sindicats han proposat 23.000 euros, amb possibilitat d’arribar a 25.000 si hi ha beneficis de drets televisius, però la patronal ho ha rebutjat i al final no hi ha hagut acord».

Notícies relacionades

Els clubs i la Lliga F al·leguen una «complexíssima situació econòmica» per atendre completament les reivindicacions sindicals de reduir «la bretxa salarial existent» en comparació amb el futbol masculí, que té un salari mínim per conveni entorn dels 180.000 euros. «Hem fet els nostres comptes i en la proposta dels 20.000 no tenim tots els clubs alienats. Ni tan sols tots els clubs tenen la facilitat de poder arribar a aquesta xifra. No volem la vaga, però la sostenibilitat està per sobre», va manifestar davant els mitjans Álvarez, que va qualificar la vaga «com un tret al peu. Una vaga que perjudica de manera molt greu la imatge el futbol femení espanyol».

En aquest clima irascible, de confrontacions i inestabilitat, la Lliga F s’ha trobat que no ha pogut treure profit de la glòria mundialista a través de patrocinadors. No estan arribant a la competició domèstica i la patronal atribueix això a tot el soroll generat per l’escàndol Rubiales i la falta de pau amb els sindicats.