INVESTIGACIÓ

Les carpetes que va trobar la UDEF en un registre a Barcelona: «Oferta FIFA», «Golf» i «UEFA»

La justícia dels Estats Units assegura que el ciutadà espanyol Gerard Romy va facilitar «suborns, comissions il·legals i altres tipus de pagaments il·lícits efectuats a funcionaris de la FIFA»

Diversos directius d’Hondures, Costa Rica, el Salvador i Guatemala «van rebre suborns» a canvi d’aconseguir que les seves federacions venguessin els drets de difusió i comercialització per a diversos partits classificatoris del Mundial

Les carpetes que va trobar la UDEF en un registre a Barcelona: «Oferta FIFA», «Golf» i «UEFA»
3
Es llegeix en minuts

El 14 de desembre del 2015 set agents del Grup d’Investigació de la Brigada de Policia Judicial de la Prefectura Superior de Policia a Catalunya entregaven al Jutjat Central número 3 de l’Audiència Nacional la documentació que havien trobat durant el registre de la seu del despatx de l’empresari català Gerard Romy, a Barcelona. Les autoritats dels Estats Units, en concret l’FBI i un jutjat de Nova York, havien iniciat conjuntament amb la Fiscalia el conegut com FIFA-Gate, una investigació sobre la presumpta corrupció en el si de la Federació Internacional de Futbol, però també sobre l’elecció de Qatar com a seu del Mundial 2022. Per això van reclamar a la justícia espanyola que registrés la seu de l’empresa Imagina World, a l’Avinguda Diagonal, per buscar proves de possibles comissions.

I entre aquestes proves els agents van incloure un disc dur en el qual havien copiat diverses carpetes que van trobar a l’ordinador de Romy denominades «Champions», «Classificatoris AL», «Copa Amèrica», «Drets Footb», «FIFA», «Golf», «Imagina», «Inversions», «Medialuso», «Oferta FIFA», «Tornejos i Competència» i «UEFA», segons consta en l’esmentada documentació, a la qual ha tingut accés El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica. Aquests indicis van ser enviats a la justícia dels Estats Units, que han processat Romy.

En l’acta de l’entrada al despatx consta que l’agent que la redacta mostra el seu desacord amb l’actuació de Romy durant el registre: «Es fa constar que l’investigat s’absenta de l’oficina objecte del registre contínuament i es posa a parlar amb persones de la seva oficina, malgrat el requeriment que ha de ser present en el registre», s’hi pot llegir.

Presencia de l’FBI

Però és Romy qui durant el registre del seu despatx explica «a l’FBI quines són les carpetes de l’ordinador que poden tenir interès per a la causa», prossegueix el document policial, que assegura que aquestes proves eren dins d’una carpeta informàtica denominada «Aràbia Saudita».

Una interlocutòria del 14 de desembre del 2015, que consta entre els documents del cas «FIFA-Gate» als quals ha tingut accés aquesta redacció, mostra els indicis que pesaven ja des d’aquesta data contra Romy, soci del també empresari català Jaume Roures: «Del resultat de les investigacions portades a terme per la Fiscalia dels Estats Units juntament amb l’FBI i la Divisió d’Investigacions Penals del Servei d’Impostos Interns dels EUA s’infereix que el ciutadà espanyol Gerard Romy, entre altres subjectes investigats, amb el qual col·labora Jonathan Cumming, director financer d’Imagina Group, acceptava i/o facilitava suborns, comissions il·legals i altres tipus de pagaments il·lícits efectuats a funcionaris de la Federació Internacional de Futbol (FIFA), i el blanqueig dels pagaments i productes dels suborns».

La investigació dels Estats Units concreta, segons la interlocutòria de l’Audiència Nacional, que diversos directius d’Hondures, Costa Rica, el Salvador i Guatemala, entre els anys 2008 i 2015, «van rebre suborns» a canvi d’aconseguir que les seves federacions nacionals venguessin els drets de difusió i comercialització per a partits classificatoris del Mundial.

Una empresa espanyola

Aquestes comissions, sempre segons la interlocutòria, van ser abonades per la firma Media World LLC., una societat de Miami (EUA), filial d’Imagina US, que forma part d’un grup empresarial que té la seu central a Barcelona. «Gerard Romy, com a soci accionista d’Imagina US, estava al corrent de l’esquema de suborns i hi estava d’acord», conclou la resolució.

Notícies relacionades

Precisament un testimoni protegit va explicar que Romy era l’encarregat de viatjar a Miami per informar-se de les gestions per obtenir els drets de retransmissió de les diferents federacions de futbol centreamericanes. «Durant aquestes reunions, el testimoni protegit informava Romy amb regularitat sobre els suborns pagats en nom de Media World als funcionaris de les federacions de la UNCAF amb la finalitat d’aconseguir els drets dels partits classificatoris de la Copa del Món», prossegueix la interlocutòria de l’Audiència Nacional, que recorda que el testimoni va assegurar que va parlar amb Romy que utilitzarien contractes de consultoria per ocultar els pagaments irregulars.

El 2012, una empresa relacionada amb l’espanyola Imagina va acceptar pagar un suborn de tres milions d’euros a Jeffrey Webb, un directiu de l’Associació de Futbol del Carib, per aconseguir un contracte de 23 milions: «Les dues societats van signar un conveni a part per compartir el cost del pagament del suborn [...]. Va ser Gerard Romy, en nom de Media World, qui va celebrar el conveni per compartir el cost del suborn», conclou la interlocutòria, amb la qual l’Audiència Nacional autoritzava el