Els consells de l’ambaixador argentí a Qatar

Els consells de l’ambaixador argentí a Qatar
3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Posem el cas que parlo de l’Argentina, junt amb el Brasil –¿oi?–, el país, perdó, la selecció, que centra els millors pronòstics per ser campiona, campió, la selecció i el país sencer doncs, tractant-se de les nacions de Leo Messi i Neymar Júnior, quan parlem de futbol, no parlem de cap altra cosa que no sigui passió, bogeria, disbauxa, il·lusió, somnis, esperances.

Doncs bé, els explico que Battal Meajeb B.M. al-Dosari, ambaixador de Qatar a l’Argentina, va visitar recentment el Centre d’Emergències 911 de la Policia de Buenos Aires, on, malgrat que els organitzadors qatarians del Mundial ja feia molt temps que tenien la llista de 7.300 indesitjables argentins, és a dir, ‘barras bravas’ i d’altres, que no podien accedir a Qatar, li van entregar en mà aquest document.

Entrada impossible, diuen

No cal dir que entrar a Qatar no és fàcil, ni tan sols per a aquestes persones assenyalades per protagonitzar conductes violentes, insisteixo, ‘barras bravas’ i, fins i tot, pares que incompleixen la quota d’alimentació dels seus fills, tal qual. Entre ells hi ha, evidentment, alguns dels líders ultres del futbol argentí com Rafael di Zeo, líder de la ‘barra’ del Boca Juniors; Héctor ‘Caverna’ Godoy, llegendari capità dels ultres del River Plate, i Pablo ‘Bebote’ Álvarez, de l’Independiente.

És evident que a tots ells, els 7.300, els és (o els hauria de ser) impossible accedir a la popular targeta Hayya, document imprescindible per poder entrar a Qatar. Es tracta d’una targeta digital o física que atorguen les autoritats qatarianes per permetre l’entrada al seu país. El document conté tota la informació sobre el visitant, incloent-hi, òbviament, les seves dades personals, els seus bitllets, on s’allotja, les entrades que té i les vacunes covid-19. Tot.

Donat l’immens, increïble, interès i l’autèntica bogeria que ha provocat aquesta Copa del Món al país de Messi –normal ¿no?–, fins i tot Guillermo Nicolás, l’ambaixador argentí a Qatar, que va arribar a la seva ambaixada no fa gaires mesos, ha volgut aparèixer en els mitjans argentins per recomanar als seus compatriotes que es prenguin la visita amb cautela i, sobretot, amb molt i molt, sentit comú, «perquè la cultura i les tradicions a Qatar, a Doha, no són com les nostres i la gent que hi vagi sentirà un xoc cultural, que, per descomptat, no ha de ser una cosa negativa», assenyalava recentment Nicolás, en una entrevista al diari esportiu ‘Olé’.

Sentit comú

No cal dir que Nicolás suggeria als viatgers que no és fàcil per a les autoritats i la policia qatariana controlar el més de milió de visitants que s’espera durant aquest mes. «Per això insisteixo, per exemple, cal ser assenyats a l’hora de vestir-se i fer-ho sense ofendre: si vas amb unes bermudes i una samarreta pots anar fresc i no ofens ningú».

Notícies relacionades

L’ambaixador suggeria idèntic sentit comú a l’hora de comportar-se pels carrers de Doha. «Es pot beure alcohol, sí, però a les zones reservades, restaurants, bars d’hotels i a la Fan Zone de la FIFA i els voltants dels estadis, si és la cervesa dels patrocinadors. El que no s’ha de fer és parar-se davant una mesquita en horari d’oració, treure’s la samarreta per la calor i beure una cervesa. Si ho fan, segurament hi intervindrà la policia, sí».

Nicolás està convençut que la Copa del Món serà un èxit i que, probablement, les autoritats i el poble qatarià obrirà la seva mà a la festa, perfectament conscient que un Mundial arrossega gent amb ganes de celebració, de festa, de fer soroll pels carrers, cantar, cridar, actituds, sens dubte, a les quals els qatarians no estan acostumats (en públic). Per això n’hi ha que, amb gran prudència, posen la tireta abans que la ferida.