Motí de la selecció femenina de futbol

El vestidor queda dividit i Vilda, assenyalat

Les jugadores van recular mirant de desmentir l’envit que van llançar-li a Vilda i la Federació i ara el seleccionador pot passar factura a les líders d’una rebel·lió que deixa un ambient molt tens dins el grup.

El vestidor queda dividit i Vilda, assenyalat

@sefutbol

2
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

El motí de la selecció femenina de futbol ha viscut el seu primer episodi deixant les jugadores fora de joc. Les internacionals van llançar un envit al seleccionador, Jorge Vilda, sense mesurar-ne les possibles conseqüències. No van calibrar la força de l’entrenador, que compta amb el suport del president de la federació, Luis Rubiales, i van acabar negant el que és innegable, quedant a més de mentideres: havien demanat la destitució del seleccionador. I a això s’afegeix que les mateixes jugadores van demanar al departament de comunicació de la federaciócomparèixer sense Vilda i limitar les respostes dels periodistes. Símptoma inequívoc del seu esperpèntic pla.

El sainet deixa les jugadores en mal lloc i el seleccionador no gaire millor. Vilda va ser acusat per unanimitat de generar «un malestar» que totes les jugadores ratifiquen. Un malestar que no van voler o no es van atrevir a concretar amb actituds concretes, però que totes, blaugranes i madridistes, van denunciar. La diferència és que les blaugranes van pressionar per aconseguir l’envit de la seva destitució, mentre les madridistes, advertides des del seu club, van apostar per conversar en lloc d’assenyalar el tècnic, conscients que la jugada podia sortir malament per la posició de força de Vilda. Com ha passat finalment.

El seleccionador va puntualitzar, repetint en diverses ocasions, que l’eliminació de l’Eurocopa obeeix «a errors individuals greus, que jo assumeixo com a responsable màxim, però que no van ser meus». Per després avisar que vol «jugadores involucrades al cent per cent i que remin a favor». I va advertir, després de l’èxit de la sub-20, que s’ha proclamat campiona del món, que les joves venen empenyent fort. Per tant, ningú podrà dir que no ha avisat del que s’acosta en els pròxims mesos.

Passar factura

Notícies relacionades

Venen mesos durs. Sembla que Vilda anirà passant factura a les líders de la revolta. Però encara hi ha una cosa pitjor per a les jugadores: si sortís el seleccionador, estarien exigides a guanyar un títol, després d’assenyalar indirectament el seleccionador com a culpable de no haver-ho aconseguit. Tampoc li queda gaire marge d’error a l’entrenadora que vol el grup, Natàlia Arroyo, en cas d’aconseguir el càrrec. O guanya o fracassa.

Fa temps que es va demostrar que no és bon negoci per a un vestidor mirar de tombar un entrenador assenyalant-lo obertament, perquè és un bumerang que sempre torna en contra. Les jugadores s’han vist superades per una situació en què no han sabut calibrar el suport de Rubiales a Vilda. I a això se suma una pèssima gestió de comunicació. La selecció espanyola de futbol està fracturada. D’una banda hi ha el distanciament entre les jugadores i el seleccionador. Per l’altra, la divisió entre les mateixes futbolistes, que no han compartit la gestió d’aquesta rebel·lió que se’ls ha girat en contra.