Cas RFET

El president del tennis espanyol va prometre «contrapartides» per a la Federació si es recolzava la Davis de Piqué

Díaz Román va dir a la Junta directiva abans de votar que si s’avalava el projecte de Kosmos l’organisme federatiu podia obtenir amb el nou format uns 800.000 euros anuals | «No tenim signat ni se signarà cap acord que comprometi ningú... Ens hem de fiar de la paraula que ens han donat els responsables del projecte», va advertir el president en al·lusió a l’empresa de Piqué

El president del tennis espanyol va prometre «contrapartides» per a la Federació si es recolzava la Davis de Piqué
7
Es llegeix en minuts

El president de la Reial Federació Espanyola de Tennis (RFET), Miguel Díaz Román, va informar els membres de la Junta directiva dels avantatges i inconvenients a l’hora de recolzar o no que l’empresa de Gerard Piqué, Kosmos Tennis, aconseguís el control de la Copa Davis, i va prometre «contrapartides» que compensessin les possibles pèrdues ocasionades pel nou format.

Ho va fer a través del xat de WhatsApp de la junta directiva de la RFET el 12 d’agost de 2018, moments abans que els 13 membres amb dret a vot decidissin si la Federació d’Espanya avalava el futbolista del FC Barcelona en la seva intenció d’adquirir durant 25 anys el control del torneig per seleccions més famós del tennis a nivell mundial.

La decisió final s’adoptaria quatre dies després a l’Assemblea General Anual de la Federació Internacional de Tennis (ITF), convocada a Orlando (EUA).

«Hi hauria contrapartides»

Díaz Román va reconèixer que, en cas que Kosmos es quedés amb el torneig, la Federació no guanyaria tants diners «com fins ara» quan s’organitzava la competició a Espanya, però va prometre que hi hauria «contrapartides» en l’organització de la Davis «si se celebra finalment a Madrid, amb treballs per a la fase final». 

És a dir, Espanya no assumiria tota l’organització del torneig com quan l’equip Davis jugava al nostre país, però podria, segons va dir el president, obtenir ingressos per altres vies, com aportar els aplegapilotes, per exemple, assenyalen fonts de la Federació.   

Tot i així, Díaz Román va explicar als membres de la Junta que la Federació no havia aconseguit arribar a un acord signat amb l’empresa de Piqué. «No tenim signat ni se signarà cap acord que comprometi ningú amb els treballs que realitzi la RFET en la nova Davis durant dos anys per compensar la pèrdua d’ingressos pel torneig... Ens hem de fiar de la paraula que ens han donat els responsables del projecteLa nostra obligació és decidir el millor per a la RFET», va assenyalar en un dels whatsapps als quals ha tingut accés aquest diari. 

Dos anys a Madrid

En aquest xat, Díaz Román va assegurar que si Kosmos aconseguia el control de la Davis hi havia «un 99% de possibilitats que es jugui a Madrid els dos primers anys», com finalment va ser –el 2019 i el 2021–, tot i que la capital espanyola va compartir l’organització amb dues ciutats més, Innsbruck (Àustria) i Torí (Itàlia).

Segons el president, es podrien obtenir 800.000 euros de benefici a l’any, que suposaria una mica més d’un milió i mig d’euros. «Als jugadors», prosseguia el missatge en el grup de la Junta, «els pagarà directament la Federació Internacional de Tennis (ITF)». «Això ens ho estalviem», continuava. «Entenc que, entre la pujada de premis, l’estalvi dels jugadors i els treballs a realitzar en l’organització, podrem arribar a prop de 800.000 euros a l’any, però només dos anys a Madrid».

De cara a mostrar-los que el millor era recolzar Piqué, Miguel Díaz Román es pregunta en el xat si, en cas que el torneig seguís com fins llavors, seria fàcil «omplir estadis sense Rafa Nadal als preus» que s’estaven posant. «Sense això, els nostres beneficis en l’organització de la Davis cauran notablement o directament no els tindrem com altres països», va assenyalar.

«Ens menystindran»

També advertia sobre la possibilitat de rebutjar la societat de Piqué: que es menystingués la Federació espanyola. «Sent egoistes, si es rebutja el canvi de format de l’empresa Kosmos, doncs seguim com estem i no hi haurà problemes. Però si s’aprova el canvi de Kosmos i la RFET hi vota en contra sabent que els pròxims dos anys es jugarà a Espanya, ens menystindran i no obtindrem cap benefici per a la RFET».  

«A Madrid, la RFET pot fer una gran tasca de promoció i una festa del tennis a Espanya», va concloure el màxim mandatari del tennis espanyol, que va demandar als integrants de la junta directiva tractar la votació com un tema «molt confidencial».

Van reclamar 1,5 milions

Altres fonts consultades asseguren que, mesos abans que se celebrés la improvisada votació en el xat de WhatsApp, la junta directiva ja havia decidit que perquè la Federació donés suport a la proposta Piqué hauria d’abonar 1,5 milions d’euros, la suma que l’organisme que regeix el tennis espanyol estimava que deixaria d’ingressar amb el nou format de la Davis.

No obstant, a quatre dies de la votació d’Orlando, el president de la Federació va comunicar a un membre de la junta que al final la compensació de Kosmos Tennis només podria ser de 500.000 euros, un terç del que s’havia considerat inicialment, segons especifiquen les fonts consultades. No obstant, Miguel Díaz Román també va explicar que els advocats de Piqué i de l’òrgan federatiu no havien aconseguit arribar a un acord sobre la compensació que es rebria.

«El president em va dir que no es firmarà perquè els advocats no troben la fórmula. M’he adonat que Piqué no pot firmar un acord en el qual li dona 500.000 euros a la Federació Espanyola perquè llavors les federacions internacionals que estan en contra de la nova Copa Davis haurien dit que estava comprant un vot. I llavors Miguel [Díaz Román] em diu: ‘No es firmarà res, però tenim la paraula de Piqué que pagarà els 500.000 euros’», completa l’esmentat vocal de la junta, que ha reclamat l’anonimat. El Periódico de España ha reclamat, sense èxit, la versió de la Federació sobre aquesta suposada negociació.

Una clara majoria

Dels 13 membres de la junta directiva, deu van votar a favor de recolzar Piqué i tres van decidir no votar perquè no estaven d’acord amb com s’havia portat el procés, segons fonts coneixedores de la trobada. 

Diversos integrants es van queixar que s’haurien d’haver intercanviat opinions sobre aquest tema de manera presencial. De fet, es va produir un enfrontament entre diferents membres de la junta en aquest grup de WhatsApp. 

Tant per la forma com s va dur a terme la votació com pel que va passar amb el delegat internacional de la Federació, José Antonio Senz de Broto, en la votació d’Orlando quatre dies després.

Un vot anul·lat

Com va avançar aquest diari la setmana passada, el president de la Federació va anul·lar el seu vot per cedir-lo al vicepresident segon, Tomás Carbonell, després que l’hi hagués demanat Piqué, que no es fiava de Senz de Broto perquè havia anunciat la seva oposició que Kosmos es quedés amb la Davis. 

De fet, el futbolista català va traslladar Carbonell en el seu avió privat perquè reemplacés Senz de Broto en una decisió que va despertar fortes crítiques d’un sector de la Federació. 

No obstant, Senz de Broto va deixar clar a aquest diari que tenia un «compromís» amb el que s’havia decidit en la junta de la Federació, de manera que hauria recolzat Piqué. Tot i així, va denunciar que el que va viure aquell dia a Orlando va ser «horrible». «Em van anul·lar l’aparell per votar» Va ser vergonyós», va explicar.

El 71% dels vots

Finalment, el projecte de Kosmos va obtenir  el vistiplau en la convenció del 71,43% (325 sí, 130 no i quatre abstencions o nuls), lleugerament per sobre dels dos terços que eren necessaris per a la seva aprovació (66,66%). 

Espanya, com una de les federacions rellevants, comptava amb nou vots que van ser delegats en un sol representant, Carbonell. Si hagués votat que no al projecte, tampoc hauria canviat el resultat, ja que, tot i així, hauria sigut aprovat amb el 68,8% dels vots. 

Segons assenyalen diverses fonts consultades en la Federació espanyola, no obstant, sí que podria haver determinat el vot d’altres federacions –principalment sud-americanes, que estaven esperant a veure què votava Espanya per seguir els seus passos– i el resultat podria haver sigut diferent.

3.000 milions de dòlars

Entre els països que van donar suport al nou format hi havia els EUA (12 vots), França (12) i els Països Baixos (9), mentre que altres federacions importants, com Austràlia i Alemanya (12 vots cada una d’elles) van votar-hi en contra. 

Notícies relacionades

Amb aquest resultat, Kosmos va adquirir els drets d’explotació de la Copa Davis durant 25 anys per 3.000 milions de dòlars (2.633 milions d’euros).

Aquesta redacció s’ha tornat a dirigir a la Federació Espanyola de Tennis per reiterar les preguntes enviades fins al moment i remetre noves consultes sobre el canvi de criteri de la junta directiva en relació amb la Copa Davis promoguda per Gerard Piqué. En aquesta ocasió tampoc ha obtingut respostes.

Temes:

Corrupció