Investigació

Piqué va portar a Orlando al seu avió el delegat d’Espanya perquè arribés a votar a favor de concedir-li la Davis

El vicepresident de la Federació Espanyola de Tennis, Tomàs Carbonell, es va desplaçar als Estats Units perquè l’hi va demanar el futbolista català

La presència de Carbonell a l’avió privat llogat per Kosmos va suscitar crítiques de la junta directiva, dividida sobre la viabilitat del projecte de Piqué

Piqué va portar a Orlando al seu avió el delegat d’Espanya perquè arribés a votar a favor de concedir-li la Davis
6
Es llegeix en minuts
Roberto Bécares
Tono Calleja
Paloma Esteban

La Copa Davis es va modernitzar i va canviar el seu format a l’agost del 2018, després de més de 40 anys de regir-se per les mateixes regles. Va triomfar així un projecte de l’empresa Kosmos Tennis, propietat de l’estrella del futbol Gerard Piqué, que va aconseguir els suports requerits –incloent-hi el d’Espanya– per portar a terme els canvis proposats en el torneig en una memorable votació de l’Assemblea General Anual de la Federació Internacional de Tennis (ITF), que es va portar a terme a Orlando (Estats Units).

Però aconseguir la Davis va ser un procés llarg i no exempt de polèmica. També a Espanya. De fet, la Reial Federació de Tennis (RFET), presidida per Miguel Díaz, va adoptar la seva posició definitiva només quatre dies abans de l’esmentada votació a Orlando. Fins aquell mateix moment, no havia sigut favorable a avalar la renovació defensada per Piqué per considerar que no resultaria «rendible».

A això cal sumar-hi que qui va ser oficialment designat per votar a l’Assemblea dels Estats Units en nom de la federació espanyola va viatjar a l’avió privat llogat per Kosmos, la societat de Piqué.

Aquest emissari era el vicepresident segon de la federació, Tomàs Carbonell, que va acabar coincidint en la reunió de l’ITF amb José Antonio Senz de Broto, president de la Federació Aragonesa i del comitè internacional de la Federació Espanyola des de fa més de 20 anys. Senz de Broto estava ja a Orlando quan va arribar Carbonell perquè, a priori, era qui havia de votar en nom d’Espanya. Però hi va haver un canvi de criteri d’última hora i es va trobar que arribava un substitut per votar. I a l’avió de Piqué.  

La presència de Carbonell a l’avió de Piqué va despertar irades crítiques en un sector de la junta directiva, entre les quals del mateix Senz de Broto, que va qualificar els fets de «desagradables» i «terribles», segons els missatges que va enviar a diversos membres de la junta als quals ha tingut accés El Periódico d’España, mitjà pertanyent al mateix grup editorial, Prensa Ibérica, que aquest diari.

Senz de Broto va traslladar també el seu disgust directament al president, que li va respondre que la presència de Carbonell en la decisiva cita va ser una petició del mateix futbolista. «El Gerard em va dir que ja que no hi anava jo, si hi podia anar el Tomàs demà. Com que no veig problemes perquè estigueu dues persones a l’AGM [Assemblea General Anual], com fan gairebé tots els països que han anat a Orlando, doncs estareu els dos. Espero que no et molesti», li va escriure en un missatge tot just dos dies abans de la votació.

Els «dubtes»

L’avió privat que traslladava Piqué i Carbonell va arribar el mateix dia 16 a les 7 del matí. El futbolista havia rebut permís del FC Barcelona per viatjar, segons va explicar el mateix club, però no el del que llavors era el seu entrenador, Ernesto Valverde. La votació era a només 48 hores de l’inici de la Lliga i, de fet, Piqué va haver de saltar-se un entrenament per poder-hi anar.

El futbolista explicaria més tard al diari As que va anunciar a Valverde el seu desig d’anar en un vol als EUA perquè hi havia «dubtes» sobre el resultat de la votació i la seva presència podia «ajudar» que el projecte tirés «endavant».

El canvi de format, en el qual feia anys que Kosmos treballava i en el qual Piqué es va implicar en persona recorrent més de 50.000 quilòmetres per fer lobby amb tennistes i professionals d’aquest esport, va obtenir finalment el vistiplau en la convenció amb el 71,43% de vots favorables (325 sís, 130 nos i quatre abstencions o nuls), lleugerament per sobre dels dos terços que eren necessaris perquè s’aprovés (66,66%).

Espanya, com una de les federacions més importants, comptava amb nou vots. Si hagués votat que no al projecte, tampoc s’hauria donat un tomb en el resultat, ja que tot i així hauria sigut aprovat amb el 68,8% dels vots.

Segons assenyalen diverses fonts consultades en la Federació espanyola, no obstant, sí podria haver determinat el vot d’altres federacions –principalment sud-americanes, que estaven esperant a veure què votava Espanya per seguir els seus passos– i el resultat podria haver sigut diferent.

Entre els països que van donar suport al nou format hi havia els EUA (12 vots), França (12) o els Països Baixos (9), mentre que altres federacions importants, com Austràlia, Gran Bretanya o Alemanya (12 vots cada una) van votar-hi en contra.

El cert és que, malgrat la divisió d’opinions, l’Assemblea va donar finalment llum verda a què Kosmos adquirís els drets d’explotació de la Copa Davis durant 25 anys per 3.000 milions de dòlars (2.633 milions d’euros).

«Un pla ferm i ambiciós»

Aquest havia sigut l’acord que Piqué, que comptava amb el suport d’Hiroshi Mikitani, president i director general de Rakuten, la companyia de comerç electrònic amb base a Tòquio, ja havia rubricat mesos abans amb el consell d’administració de l’ITF.

La idea de Kosmos era potenciar aquesta competició internacional per equips i fer-la més atractiva utilitzant el mateix model que la fase final de la Copa del Mundo de futbol. És a dir, que una sola seu o país acollís la competició. La durada seria una setmana i hi participarien 18 països.

«Aquest és un punt d’inflexió per al nostre esport», va celebrar a través d’un comunicat el president de l’ITF, David Haggerty, després que es conegués el resultat. «Hem donat suport a un pla ferm i ambiciós per al futur de la Copa Davis, un dels esdeveniments més valorats i importants del nostre esport», va assenyalar el dirigent del tennis mundial.

Piqué, per la seva banda, es va mostrar exultant. «És un dia històric, un dels més feliços de la meva vida. És un gran honor formar part d’aquest procés històric d’un esport que m’apassiona», va dir el central, que portava quatre anys abocat que el projecte tirés endavant.

«No és rendible»

El futbolista català, no obstant, no va aconseguir el suport de la Federació Espanyola fins a quatre dies abans de la votació a Florida. D’acord amb l’última acta de la Junta Directiva de la RFET publicada a la seva web, i que va tenir lloc el 13 de juny del 2018, tant el president com Carbonell es mostraven reticents a recolzar Piqué perquè «el format no és rendible per a una federació com la nostra, tret que es guanyi la competició».

«Sembla que la informació de què es disposa no convida a recolzar el projecte, tret que es doni la circumstància que la seu de la Fase Final sigui en una ciutat espanyola. Falta informació més exhaustiva. D’acord amb el que es coneix en l’actualitat és molt difícil que la RTEF el pugui recolzar».

D’acord a aquesta acta, on no s’arriba a reflectir tota la reunió, Carbonell adverteix, tot i així, que la Davis «està en perill amb el format actual, per la qual cosa proposa seguir indagant i acostant postures amb ells».

Notícies relacionades

El vicepresident proposa «intentar una contribució i/o un patrocini cap a la RFET per part de Kosmos o Rakuten, que ofereixin seguretat en aquest escenari».

Després d’aprovar-se el nou format, la primera fase final de la nova Copa Davis es va celebrar a Madrid el 2019, concretament a la Caja Mágica, i la següent –la del 2021, perquè la del 2020 es va suspendre per la pandèmia del coronavirus– a Madrid, Innsbruck i Torí.