Cas Raqueta

Imputat el president de la Federació de Tennis de Madrid per assignar-se un sou de 10.530 euros al mes

El magistrat citarà en les pròximes setmanes com a investigats Juan Luis Rascón i el gerent de la Federació madrilenya, Juan Bautista Avendaño

Imputat el president de la Federació de Tennis de Madrid per assignar-se un sou de 10.530 euros al mes
4
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Roberto Bécares
Paloma Esteban

El titular del Jutjat d’Instrucció número 43 de Madrid, Fernando Fernández Esteban, ha imputat el president de la Federació de Tennis de Madrid (FTM), Juan Luis ‘Tati’ Rascón, i el gerent, Juan Bautista Avendaño, per la decisió del primer d’autocontractar-se amb un sou mensual de 10.530 euros. Aquesta resolució hauria provocat una suposada desviació de fons de 568.520 euros, segons especifica la denúncia que va presentar la fiscal de Madrid María Valencia Fernández, a la qual ha tingut accés ‘El Periódico de España’.

Fonts jurídiques han informat a aquesta redacció que el magistrat ja havia fixat una primera data per a la declaració dels investigats, que era el 14 de desembre del 2021. No obstant, ha quedat suspesa fins que l’Audiència Provincial de Madrid decideixi sobre la personació dels denunciants. Les mateixes fonts consultades asseguren que després el jutge n’acordarà una nova compareixença. La Fiscalia de Madrid ja ha remès un escrit en què recolza la participació dels denunciants com a acusació particular per la seva condició de federats.

El magistrat els ha atorgat la condició d’investigats després que la representant del Ministeri Públic a Madrid assumís una part de la denúncia que van presentar quatre particulars contra la cúpula del tennis madrilenya. La fiscal Valencia va interposar per la seva banda una altra denúncia contra Rascón i Avendaño als jutjats madrilenys pels delictes d’administració deslleial, malversació de cabals públics o frau de subvencions, que ha recaigut en el titular del Jutjat d’Instrucció número 43 de Madrid.

«Sorprèn que no hi hagi un acord»

«Es pot comprovar que si bé el càrrec de president de la Federació de Tennis de Madrid pot ser retribuït, això ho ha d’aprovar l’assemblea general, sense que en aquest cas consti acord. Sent la primera vegada que el càrrec del president passava a ser retribuït, sorprèn que no hi hagi un acord exprés, la necessitat del qual sembla inferir-se de la norma», especifica la fiscal en la denúncia.

Per això María Valencia, que també qualifica de «sorprenent» que no hi hagi una acta que reculli la decisió d’adjudicar-li un sou al president de la Federació, afirma que almenys fins a final de l’any Juan Luis Rascón va estar cobrant aquesta remuneració sense acord: «Això podria constituir l’incompliment d’una mera formalitat amb discutible transcendència penal, si no fos perquè malgrat les insistents argumentacions d’Avendaño en nom de la Federació de Tennis de Madrid, l’alta a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) de Juan Luis Rascón és com a empleat de la Federació amb un contracte tipus 1 d’alta direcció, que és precisament la relació laboral que nega la Federació de Tennis de Madrid que hi hagi amb Juan Luis Rascón, i que vulnera l’article 28 C del reglament electoral vigent al temps de donar-se d’alta com a treballador de la Federació madrilenya a 6 d’octubre del 2016», conclou el Ministeri Públic.

Aquesta relació laboral «no està autoritzada» des del punt de vista normatiu, prossegueix la fiscal, que recorda que aquesta contractació implica el gaudi d’una sèrie de beneficis laborals, com per exemple les vacances, baixes, indemnitzacions per acomiadaments i cotització. «De manera que l’autocontractació per part de Juan Luis Rascón després del seu nomenament a 6 d’octubre del 2016 i el seu manteniment com a tal fins al 15 de març del 2021 podria constituir un exercici abusiu de les seves funcions com a president constitutiu d’un delicte d’administració deslleial o fins i tot de malversació de cabals públics o de frau de subvencions», completa el Ministeri Públic.

La «col·laboració» d’Avendaño

Aquesta actuació l’hauria desenvolupat el president de la Federació, prossegueix María Valencia, amb la «col·laboració» i «aquiescència» de Juan Avendaño Iglesias, extennista professional i ara gerent de la Federació madrilenya. Aquest càrrec de l’òrgan federatiu, indica la denúncia, «ha mirat de justificar aquest fet» presumptament irregular. Aquest mitjà ha enviat diverses preguntes a Avendaño sobre els fets sense obtenir-ne resposta.

La investigació de la fiscalia té el seu origen en una denúncia interposada per quatre federats que va ser dirigida contra els imputats i altres integrants de la cúpula de la Federació de Tennis Madrilenya. En el seu relat, els denunciants al·ludeixen a altres presumptes irregularitats que haurien detectat en les activitats de l’organisme dirigit per Rascón. Entre altres qüestions, feien referència a «la revenda il·legal i sense declarar a la Hisenda Pública de material esportiu de la Federació de Tennis de Madrid a preus inferiors als de mercat». En concret, a les pilotes de tennis.

Investigació prospectiva

Notícies relacionades

No obstant, el Ministeri Públic va defensar que en aquest cas no hi ha prou indicis de criminalitat. La fiscal considera que en aquest apartat la denúncia es recolza únicament en una captura de pantalla d’un missatge de WhatsApp de procedència i veracitat no constatades: «Iniciar una investigació penal d’aquest fet amb base únicament en la fotocòpia d’una captura de pantalla seria prospectiu», diu la fiscal María Valencia.

També rebutja imputar un delicte al president de la Federació madrilenya per cursar baixa voluntària com a empleat de l’òrgan federatiu, una decisió que buscava esquivar la normativa electoral interna, ja que aquesta impedeix als treballadors de la Federació presentar-se a les eleccions a la presidència de l’òrgan que regeix el tennis espanyol. Després de guanyar aquestes eleccions Juan Luis Rascón va decidir autocontractar-se amb un sou mensual de 10.530 euros, que és el motiu pel qual serà citat a declarar com a investigat en les pròximes setmanes.

Temes:

Corrupció