Investigació

La Federació de Tennis va apartar el seu delegat en la votació de la Copa Davis per satisfer Piqué

El president de la Federació espanyola, Miguel Díaz Román, va anul·lar el vot del delegat d’Espanya desplaçat a Orlando per donar-l’hi a Tomàs Carbonell, que va viatjar amb Piqué al seu avió

«En aquesta vexatòria situació no em va quedar més remei que abandonar la sala... Gràcies, president, per haver-me enganyat, per haver-te venut a Kosmos», li va recriminar en un missatge Senz de Breto a Díaz Román

La Federació de Tennis va apartar el seu delegat en la votació de la Copa Davis per satisfer Piqué
6
Es llegeix en minuts
Roberto Bécares
Tono Calleja

Miguel Díaz Román, president de la Reial Federació Espanyola de Tennis (RFET), va prendre una decisió sense precedents de cara a la històrica Assemblea General Anual de la Federació Internacional de Tennis (ITF) que es va celebrar el 16 d’agost de 2018 a Orlando (EUA), on es va acordar donar a Kosmos Tennis, l’empresa de Gerard Piqué, el control de la Copa DavisDíaz Román va anul·lar llavors la capacitat de votar a qui ho estava fent des de feia més de 20 anys en nom de la federació espanyola, a José Antonio Senz de Broto, un experimentat directiu del tennis i president de la federació d’Aragó. I el va substituir per algú altre només per satisfer una petició del futbolista Gerard Piqué.

Aquell agost del 2018, Senz de Broto va arribar als EUA dos dies abans de la votació clau per al futur de la Davis i dels interessos de Piqué. Però alhora el central del FC Barcelona havia demanat al president de la Federació que, per garantir aquesta votació, anés ell mateix a la cita als Estats Units i, com que el president va al·legar que no podia anar-hi per temes personals (va transmetre a la junta directiva que estava malalt), li va reclamar llavors que hi anés el seu vicepresident segon, Tomàs Carbonell.

Així ho va reconèixer el mateix president Román en un missatge, al qual ha tingut accés El Periódico de España, que va ser enviat a Senz de Broto poques hores abans de la votació: «Com et vaig avançar, el Gerard [Piqué] em va dir que, com que jo no hi anava, si hi podia anar el Tomàs [Carbonell] demà. Com que no veig problemes perquè estigueu dues persones a l’AGM [Assemblea General Anual], com fan gairebé tots els països que han anat a Orlando, doncs estareu els dos. Espero que no et molesti». El que no li va especificar en l’esmentat missatge és que, a més de tenir un acompanyant no esperat a l’Assemblea de la Federació Internacional de Tennis (ITF), li havien anul·lat la seva capacitat de votar. D’això se n’assabentaria en plena assemblea.

Hi havia dubtes

Segons fonts de la Federació, Piqué estava nerviós en aquell moment per si no tirava endavant la seva proposta, que suposava adquirir els drets d’explotació de la Davis durant 25 anys per 3.000 milions de dòlars (2.633 milions d’euros) amb la intenció de crear un torneig més atractiu semblant al Mundial de Futbol. Ell mateix explicaria més tard que hi havia «dubtes» sobre el resultat de la votació i la seva presència podia «ajudar» que el projecte tirés «endavant».

Per això va decidir viatjar en persona a Orlando, saltant-se un entrenament del FC Barcelona i tot just 48 hores abans de l’inici de la competició de lliga. Volia continuar fent lobby fins a l’últim moment i es va desplaçar allà en un vol privat de Kosmos acompanyat de Carbonell, tal com va avançar en exclusiva aquest diari.

La federació espanyola havia decidit recolzar el projecte de Piqué només quatre dies abans de la votació de Florida en una junta directiva molt dividida. Fins al 12 d’agost, la posició oficial dels màxims representants del tennis espanyol era rebutjar el projecte per no ser «rendible» per als interessos de la federació.

Precisament, un dels integrants que es va mostrar reticent a donar la Davis a Piqué va ser Senz de Broto. «Jo volia que la Davis canviés, però no així... si la junta directiva va decidir el contrari era el que jo anava a votar a Orlando. Aquest era el meu compromís», assenyala en una conversa amb aquest diari.  

«Ho estic passant molt malament»

En els dies previs a l’Assemblea, Senz de Broto va arribar a retreure al president Díaz Román que Piqué i Carbonell anessin a Orlando perquè ell no necessitava «comissaris polítics» per comprovar «què vota». I va ser unes hores abans de l’inici de l’esmentada assemblea del tennis mundial quan, al fins aleshores responsable del vot espanyol, li arriba informació que en serà apartat. De fet, així els ho comunica ell mateix als membres de la junta directiva, en missatges que estan en poder d’aquest diari: «Ho estic passant molt malament. El president em va dir que el Tomàs venia amb Piqué al seu avió, i per les informacions que tinc aquí sembla ser que el president ha comunicat que està malalt i no pot venir i que passa el vot a Carbonell. És una situació terrible. El president em va dir que l’hi havia demanat Piqué». 

Una part de la directiva, tal com va avançar aquest diari, va tractar que Carbonell no hi anés. Així, Antonio Martínez Cascales, president de la federació valenciana i vicepresident primer de l’espanyola, es va oferir a anar a la votació en lloc del president. «Si per qualsevol circumstància penses que José Antonio Senz de Broto no ha de portar la representació de la RFET i tu com a president no hi pots assistir, és la meva obligació per estatuts com a vicepresident primer substituir-te en una assemblea tan important com la que se celebrarà demà passat. Així que m’ofereixo a anar-hi sense problema. Espero instruccions», va escriure a Miguel Díaz Román, que a més va ser entrenador de Juan Carlos Ferrero. Però la seva oferta no va tenir èxit. I Carbonell va volar a Orlando. 

Hi van arribar junts

El vol de Piqué va arribar a les 7 del matí del mateix dia de la votació. Senz de Broto va poder comprovar llavors com es confirmaven les seves sospites, ja que, segons va relatar, el central del Barça i Carbonell van arribar junts a l’assemblea de l’ITF. Fonts de la federació han confirmat que Carbonell va viatjar en un avió amb el futbolista blaugrana, al·legant que ho va fer perquè hi havia pressa per arribar als EUA, ja que no quedaven bitllets per volar a la ciutat on s’havia de celebrar la votació que entregaria la gestió de la Davis a Kosmos. Així doncs, Carbonell hi va arribar a temps i, per a sorpresa de Senz de Broto, va ser qui finalment va votar en nom d’Espanya, perquè ell no va poder fer-ho.

«Han posat dos seients al lloc d’Espanya. I Carbonell té targeta. Quan es van fer les proves de votar, la meva targeta no funcionava. La de Carbonell, perfectament. Suposo que encara estaran rient al veure els meus intents. Me’n vaig anar a l’organització i em van confirmar que els meus drets de vot havien sigut transferits a Carbonell», va explicar aquell mateix dia, en missatges, a altres membres de la junta directiva. «En aquesta vexatòria situació no em va quedar més remei que abandonar la sala. No em podia quedar a veure com Carbonell votava. Gràcies, president, per haver-me enganyat una vegada més, per haver-me humiliat, per haver-te venut a Kosmos». D’aquesta manera mostrava el seu enuig per WhatsApp.

Finalment, la proposta de Piqué va obtenir el vistiplau de la convenció amb el 71,43% de vots favorables (325 ‘sís’, 130 ‘nos’ i quatre abstencions o nuls), lleugerament per sobre dels dos terços que eren necessaris per a la seva aprovació (66,66%). 

Segons el relat de qui va ser durant molts anys número dos del tennis europeu, Carbonell va marxar de l’assemblea després de la votació de la Davis, tot i que quedaven encara «nou assumptes» per votar en l’ordre del dia, entre els quals alguns de «molt importants», com la condemna a França per difamació contra el president de la Federació Francesa de Tennis, Bernard Giudicelli.

«La meva targeta continuava invalidada»

Notícies relacionades

«Va marxar i Espanya es va quedar sense votar. Vaig tornar al meu lloc, però no vaig poder votar. La meva targeta seguia invalidada», prosseguia en el seu relat Senz de Broto, que després d’això va dimitir de la junta directiva.

Aquest diari s’ha dirigit a la Federació Espanyola de Tennis per conèixer la versió del president, Díaz Román, i de Carbonell tant per via telefònica com per correu electrònic. Tanmateix, no ha obtingut respostes a les preguntes remeses des d’aquesta redacció.