DESAPAREIX UNA FIGURA HISTÒRICA

Mor Lester Piggott, el joquei que ho va guanyar tot

  • Piggott ha mort als 86 anys, convertit en una de les persones icòniques en el món de l’esport, reverenciat i admirat als hipòdroms i havent guanyat 4.493 carreres

Mor Lester Piggott, el joquei que ho va guanyar tot

afp

2
Es llegeix en minuts
José Ignacio Castelló
José Ignacio Castelló

Professor de Periodisme a la Universitat Abat Oliba CEU. Autor del llibre '¿La premsa va rematar als toros a Catalunya?'

ver +

El dolor s’ha apoderat del món de les curses de cavalls. Diumenge a la matinada va morir en un hospital de Ginebra (Suïssa) l’anglès Lester Piggott, el millor genet de curses de cavalls de tots els temps. Amb 86 anys, va deixar una llegendària carrera trufada de triomfs, inoblidables, rècords increïbles i anècdotes sorprenents. Un joquei que, com va qualificar el filòsof i escriptor Fernando Savater, «estava predestinat a la immortalitat».

Piggott era una persona icònica per al món de l’esport. Reverenciat i admirat als hipòdroms, va guanyar tantes carreres en els seus gairebé 50 anys de competició, fins a 4.493, que faltaria paper per poder imprimir-les i repassar-les una a una. Entre elles, un munt de derbis, Guinees i Ascots des que el 1948, als 12 anys, va decidir pujar a un cavall de curses fins que un dia va posar fi al seu palmarès el 1995, als 59 anys.

Un genet d’altura

Nascut a Newmarket, bressol de l’hípica anglesa, al si d’una família que per línia paterna feia tres generacions que estava implicada en el món de les carreres, sempre es va caracteritzar pel seu inalterable rostre seriós i per la seva altura, d’allà el seu sobrenom de ‘Long fellow’, fins a 1,73 metres que no li van impedir ser el millor joquei de tots els temps. Va ser el gran genet de la postguerra triomfant allà on competia, fins i tot a l’hipòdrom de la Zarzuela, on va acudir en alguna ocasió per a goig de l’afició espanyola.

Piggott, a qui mai li van faltar els diners, tampoc va escapar als amants de la literatura negra del món de les curses de cavalls. Va ser empresonat el 1985 per haver defraudat 650 milions de les antigues pessetes i desposseït de totes les condecoracions i títols concedits per la reina d’Anglaterra, Isabel II. La seva resposta va ser tornar a les carreres i guanyar, verb que conjugava amb una ferocitat que cap dels seus rivals podia igualar. «No diria que érem amics quan tens una persona que és com una espina a la costella. És molt difícil sentir amor per algú que t’està colpejant tota l’estona», ha afirmat a ‘Sky Sports Racing’ el genet Willie Carson, un dels seus grans rivals en aquells temps.

Estil molt personal

Notícies relacionades

La seva imatge, com la d’un centaure, com qualificaven els cronistes dels seus temps, de poques paraules i sempre embolicada en el fum blanc dels seus puros, que utilitzava per perdre la gana i així mantenir el pes, s’associava a la delicadesa amb què tractava el cavall sobre la pista i a la seva peculiar manera de muntar, amb l’estrep més curt, un nou estil. Per això tots el van copiar, tot i que per al joquei italià Frankie Dettori, el seu clon actual als hipòdroms, «sempre hem intentat aspirar a ser com ell, però cap de nosaltres ha pogut fer-ho».

Sobretot, aquest Fangio, Cassius Clay o Maradona del món de l’hípica també va ser un gran amic de la família reial britànica. Malgrat l’escàndol per frau fiscal, sempre va ser admirat i complimentat per Isabel II. Piggot la coneixia bé, per això es va sentir especialment reconegut quan el 2019 la reina el va homenatjar el dia del derbi d’Epsom descobrint una estàtua en honor a tota la seva carrera hípica. La novena que adorna els hipòdroms britànics i que avui recorda més que mai qui va ser el millor genet de tots els temps.