Futbol

El Suprem confirma quatre anys de presó a l’agent Santos Márquez per estafa en el fitxatge de Casillas pel Porto

El tribunal considera provat que Márquez va enganyar el seu exsoci durant la negociació, percebent determinats pagaments irregulars

El Suprem confirma quatre anys de presó a l’agent Santos Márquez per estafa en el fitxatge de Casillas pel Porto
2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de quatre anys de presó al representant de futbolistes Santos Márquez González per un delicte d’estafa agreujada en el fitxatge del porter Iker Casillas pel Porto.

La Sala Penal de l’alt tribunal ha dictat una sentència en la qual desestima el recurs de cassació contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, que va ratificar al seu torn aquella de l’Audiència de Palma, que el va condemnar per un delicte d’estafa agreujada en concurs amb un delicte d’apropiació indeguda.

A més, el Suprem confirma la multa de 2.166 euros als quals cal sumar la indemnització en concepte de responsabilitat civil de 115.666 euros a Mallorca Viva S.L així com la inhabilitació per exercir com a agent, comissionista o intermediari en operacions d’esportistes durant la condemna.

El Suprem considera provat que el 2014 l’agent va enganyar el seu exsoci Jorge Ignacio S., al qual va fer creure que el futbolista volia fitxar per algun equip dels Estats Units.

També li va fer pensar que la comissió per aquest fitxatge aniria destinada als comptes de l’empresa Mallorca Viva SL, en la qual tots dos havien sigut socis i amb la qual continuava col·laborant.

L’empresa, per això, va aportar 9.100 euros a Márquez per a la seva total disponibilitat en la negociació del fitxatge de Casillas, la comissió, una vegada tancada, del qual el representant «havia decidit no destinar» a l’empresa.

De fet, el juny del 2015, va iniciar contactes com a «agent lliure» amb el mànager de l’esportista per negociar el seu traspàs al Porto.

Un fitxatge que es va firmar al juliol, després de l’obertura per Márquez d’una nova firma, VS Player SL, en la qual era soci majoritari, i en la qual va dipositar la comissió amb «ànim de lucre i en benefici propi» sense informar-ne els seus anteriors socis, els quals van continuar assumint mentrestant el pagament del lloguer i una subscripció televisiva de Márquez.

La nova empresa hauria cobrat 256.500 euros com a compensació pels serveis d’intermediació i assessorament realitzats per Santos Márquez, si bé només va rebre el primer pagament perquè els altres tres van ser consignats pel jutge com a mesura cautelar.

VS Players va arribar a un acord previ al judici amb Mallorca Viva per abonar al voltant de 244.000 euros en concepte d’indemnització.

En el seu recurs davant el Suprem, el condemnat al·legava que no se li podia imputar un delicte d’estafa perquè considerava que no havia existit engany ni havia actuat en nom de Mallorca Viva ja que el contracte entre les dues parts s’havia extingit i ell sol actuava com a ‘freelance’.

Notícies relacionades

Però el Suprem diu que «el contracte del 2008 d’associació i comissió seguia vigent» i afegeix que «mitjançant engany al posar en la creença als denunciants que estava tramitant la contractació de Casillas, Mallorca Viva SL fa durant el mes de juliol del 2015, la disposició patrimonial de 9.100 euros que el denunciat utilitza en el seu propi profit».

I a més, destaca que «a fi de furtar els emoluments, constitueix una societat –V.S.Player SL– que és el que s’encarregarà de manera oculta del cobrament de la comissió pel fitxatge del jugador Casillas pel Porto».