ENTREVISTA

Entrevista a Grant Dalton: «A Barcelona la Copa Amèrica només pot créixer»

La designació de Barcelona com a seu de la Copa Amèrica de vela del 2024 ha decebut i ha indignat Nova Zelanda, país de l’equip guanyador de l’última edició i de Grant Dalton, el director general de l’Emirates Team New Zealand. Diuen de la Copa Amèrica que només els Jocs Olímpics i el Mundial de futbol li passen la mà per la cara. Dalton desglossa el benefici de l’esdeveniment marítim per a la ciutat.

Entrevista a Grant Dalton: «A Barcelona la Copa Amèrica només pot créixer»

Getty/Fiona Goodall

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Hi havia altres ciutats que aspiraven a allotjar la Copa Amèrica. ¿Per què s’ha escollit Barcelona? Soc un esportista i una persona d’equip i fonamentalment m’ha encantat que vaig trobar una comunió impressionant entre les autoritats, de totes les institucions, i l’ajuda de Barcelona Global. La gent és fonamental i el caliu que vaig trobar va ser decisiu. Vaig arribar fa un parell de setmanes a la ciutat i l’interès que hi vaig veure va fer que de seguida hi hagués un clic. Ens adonem des d’un punt de vista econòmic de tot el que ens podia proporcionar a escala global un escenari com el de Barcelona, que és un aparador magnífic. Les perspectives de creixement són grans. I connectem amb la mirada de sostenibilitat de la ciutat i de Catalunya.

¿I per què no se celebra a Nova Zelanda? Com a equip defensor del títol, hauria sigut lògic triar casa seva. A Nova Zelanda la zona horària no és gens bona, està molt aïllada per a la televisió. Tot i així, vam aconseguir en l’última edició uns 941 milions de teleespectadors de manera combinada, gairebé un bilió. Si la portem a Europa, amb molts dels equips europeus, amb una zona horària més apta per a tothom, no podem fer cap altra cosa que créixer i créixer.

¿Quant en termes d’audiència? No hem projectat una xifra, però quant? ¿Dues, tres vegades més? No ho sé. Tot ha d’anar a més.  

¿I no hi ha descontentament a Nova Zelanda perquè no se celebri allà? Hi ha molt descontentament. Hi ha hagut reaccions enfurismades. Pensi que allà aquesta és una competició molt gran. Però l’ambient econòmic després de la covid és bastant depressiu. Des de la meva perspectiva, no té ara mateix el ritme de recuperació i les ganes de tirar endavant d’Europa.

Aquí sabem de futbol, de tennis o de bàsquet, però, de vela, en saben molt pocs. Expliqui’ns: ¿per què és important la Copa Amèrica? Més enllà de l’interès esportiu, l’impacte econòmic per a una ciutat és molt important. Pensi que qualsevol equip compta amb unes 300 persones que s’instal·len a la ciutat durant anys. Aquestes persones porten les seves famílies, i, per tant, això comporta lloguers de pisos, reserves d’hotel, recerca d’escoles, despesa en restaurants... D'aquí poc temps hi començaran a haver les primeres mudances. Jo, en un parell de setmanes, aniré anant i venint des de Londres, però moltes famílies s’instal·laran aquí. L’equip més petit ja porta com a mínim 120 persones. És un tipus de visitant d’elevat nivell i pot permetre un canvi de paisatge turístic, menys problemàtic que d’altres. 

«Qualsevol equip consta d’unes 300 persones que s’instal·len a la ciutat durant anys. Aquestes persones arrosseguen les seves famílies, i aquest fet comporta lloguers de pisos, reserves d’hotel, recerca d’escoles, despesa en restaurants...»

Grant Dalton, CEO de l’Emirates Team New Zealand

¿I deixa algun llegat a les ciutats organitzadores? Per descomptat. Ho vam comprovar a Oakland. Sol comportar millores a la zona on té lloc la prova i l’efecte és durador en termes urbanístics i de promoció turística. I també en promoció esportiva. Pensi que introduirem en aquesta edició de Barcelona la Women’s and Youth America’s Cup, pensada per fomentar la diversitat i la inclusió. Seran barcos més petits, de menys costos, que de tota manera els portarem nosaltres, així que no faran falta les grans inversions com en un de la Copa Amèrica. Espero que surti algun equip a Catalunya.

¿Quant costa un barco de la Copa Amèrica? Uns 200 milions, aproximadament.

¿I quants equips creu que intentaran destronar-los? Espero que en surtin uns 20 o 25. 

Notícies relacionades

Tornant a Barcelona, pregunta d’ignorant. ¿Factors com el tipus de mar són importants per a la vela? És d’una importància massiva. Sense vent, no seria possible que hi hagués res. I a Barcelona hi ha possibilitats immenses de disposar d’una bona visibilitat des de la costa, que és un factor fonamental. Nosaltres, els neozelandesos, tenim un record immillorable de Barcelona perquè aquí el 1992 vam obtenir els nostres millors resultats històrics en vela. Climàticament és una ciutat perfecta per a la vela.

Vostè ha donat unes quantes voltes al món i ha creuat en temps rècord l’Atlàntic. ¿Què l’atrau encara del mar? Han passat molts anys des que vaig aconseguir aquesta mena d’objectius. Ara el meu món s’orienta a la tecnologia de la sostenibilitat i les noves energies. M’agradaria poder deixar un llegat en aquest camp que marqui una diferència.