Presumptes irregularitats

El Barça demana al fiscal que investigui el fitxatge de Giezmann

  • La denúncia presentada pel club no es dirigeixen contra persones concretes, sinó que es descriuen fets que podrien ser constitutius d’un delicte

El Barça demana al fiscal que investigui el fitxatge de Giezmann

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El F.C. Barcelona ha demanat a la fiscalia que investigui el pagament de comissions pel fitxatge d’Antonie Griezmann al club blaugrana el 2019, durant la junta directiva de Josep Maria Bartomeu, segons han assegurat a EL PERIÓDICO fonts coneixedores de la denúncia presentada pel Barça davant el ministeri públic. En l’escrit, que no va contra cap persona concreta i únicament es descriuen fets que podrien ser constitutius de delicte, també figuren suposats pagaments «indeguts» a un despatx d’advocats.

En el punt de mira de la directiva de Joan Laporta no només hi ha les comissions que alguns mitjancers van percebre pel fitxatge de Griezmann, sinó també d’altres jugadors, com Malcom. En la denúncia interposada davant la fiscalia i que està firmada per l’assessoria jurídica del club es detallen cada un dels passos i els indicis que es deriven de la investigació ‘forensic’ feta al club des del març passat. L’informe és fruit de les investigacions financeres fetes pel club amb l’objectiu de detectar possibles irregularitats durant la junta de Josep Maria Bartomeu. Està previst que el Barça presenti el dictamen aquest dimarts. La Fiscalia de Barcelona va decidir divendres passat incoar diligències d’investigació.

El fitxatge de Griezmann quan era a les files de l’Atlètic de Madrid, club al qual va tornar l’any passat, està sota sospita des de fa mesos. Un grup de socis va arribar a demanar a través d’una carta que l’expresident Bartomeu investigués si era cert el pagament de certes comissions pel traspàs del futbolista. La missiva estava presidida per una informació publicada pel diari ‘El Mundo’, en què apuntava que el jugador havia negociat per escrit i en secret el març del 2019, mentre jugava al club matalasser, el pagament de 14 milions d’euros en comissions pel seu fitxatge pel Barcelona. Els beneficiaris eren la seva germana i agent, el seu pare i un mediador que va ser clau perquè el francès portés la samarreta blaugrana.

Els ‘mails’ de la discòrdia.

La informació es basava en una sèrie de correus electrònics que reflecteixen les converses entre les parts en què es va abordar el desemborsament de quatre grans lots de comissions. En un, s’assignava una partida a la germana i agent de Griezmann i el seu pare. El segon va ser reservat a l’advocat francès de la família. El tercer, a un comissionista gal que ja havia participat en les negociacions que van tenir lloc l’any abans; i el quart, el més important pel que fa a la quantitat, per a una persona que va ser clau en l’acostament del jugador al Barcelona de Bartomeu. Ara falta comprovar si aquests pagaments es van fer i si són constitutius de delicte.

Notícies relacionades

Fonts coneixedores de l’operació Griezmann han assegurat que el Barça, en aquest cas, no va pagar comissions i si algú va rebre alguna quantitat va ser perquè el jugador les va repartir entre els seus familiars. L’Atlètic va rebre 120 milions pel pagament de la clausula de Griezmann, que fins a l’1 de juliol del 2019 era de 200 milions, més 15 milions més que també han sigut denunciats pel Barça.

La fiscalia té sis mesos per obtenir la documentació necessària per decidir si aquesta informació suposa un delicte, ja que les investigacions se centren en les comissions per traspassos de futbolistes –per exemple els 10 milions que es van desemborsar per Malcom–, pagaments excessius a advocats, alguns de vinculats a un jugador, l’Espai Barça i el possible fraccionament de pagaments, entre altres irregularitats.