Controvèrsia per la immunització

Els altres Djokovic de l’esport

Professionals de diferents disciplines comparteixen l’escepticisme del tennista serbi sobre la vacuna de la covid

Els altres Djokovic de l’esport
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si bé Novak Djokovic contesta actualment la decisió de les autoritats australianes de no admetre’l al país al no respectar les seves regles d’entrada molt estrictes sobre la covid, no és l’únic esportista d’alt nivell que s’ha mostrat escèptic respecte a la vacuna contra la covid.

Aquesta és una selecció de l’AFP de cinc esportistes que han mostrat una actitud semblant a la de Djokovic:

Aaron Rodgers

La llegenda dels Green Bay Packers, de futbol americà, amb els quals va guanyar la Superbowl el 2011, va ser una de les principals veus contra la vacunació en el món esportiu als Estats Units. Criticat després d’un test positiu, el ‘quaterback’ de 38 anys adopta des d’aleshores el paper d’una víctima de la màfia ‘woke’ i de la ‘cancell culture’.

Abans d’això, havia declarat estar «immunitzat» després d’haver buscat un tractament alternatiu, ja que afirmava que dues de les vacunes disponibles contenien un ingredient no especificat al qual era al·lèrgic i que un tercer havia causat, segons ell, a «moltes persones» múltiples «efectes indesitjables».

Joshua Kimmich

Si bé Rodgers no va patir el coronavirus malgrat el seu rebuig de vacunar-se, el futbolista alemany Joshua Kimmich no va tenir aquesta sort, ja que el va contraure a finals de novembre. L’estrella del Bayern de Munic, de 26 anys, va patir lesions pulmonars que li van impedir jugar fins al gener.

Havia suscitat la ira de molts revelant a l’octubre que s’oposava a la vacunació a causa de «temors i inquietuds». «Pensava poder protegir-me del virus si respectava totes les regles i em sotmetia a tests regularment», va declarar.

Més estrany encara, el 2020, va fundar junt amb el seu company Leon Goretzka la iniciativa We Kick Corona donant diners per donar suport a campanyes de vacunació i projectes caritatius. Tot i que va acabar demanant una cita per vacunar-se admetent «que hauria sigut preferible haver-ho fet abans».

Bryson DeChambeau

El vencedor del US Open 2020 de golf, d’ordinari escultural, semblava més prim després de la seva tornada de convalescència, ja que la covid li havia costat el seu lloc en els Jocs de Tòquio l’any passat. El jugador de 28 anys va revelar que havia perdut 4,5 quilos a causa del virus, però que no estava gaire entusiasmat amb la idea de vacunar-se.

«La vacuna no impedeix necessàriament el contagi», va dir als mitjans nord-americans a l’agost.

«Soc bastant jove, prefereixo donar-la a les persones que la necessiten. Soc una persona jove i amb bona salut, que continuarà a treballar sobre la seva salut», va afirmar.

DeChambeau, els pares del qual estan vacunats, va afirmar que es plantejava imitar-los si estimava que una nova vacuna responia als seus criteris.

Kyrie Irving

Una de les estrelles dels Brooklyn Nets ha tornat a les pistes de l’NBA després d’haver passat els dos primers mesos de la temporada fora de la competició per haver-se negat a vacunar-se.

El base de 29 anys va assegurar que la seva decisió, molt criticada, no era causada per la seva oposició a la vacunació en el seu conjunt, sinó que es tractava simplement d’una decisió personal.

«Faig el que és millor per a mi», va assenyalar a l’octubre. «En conec les conseqüències, i si això comporta ser jutjat i dimonitzat, així serà. És el rol que jugo».

De moment, Irving, campió de l’NBA amb els Cleveland Cavaliers el 2016, només pot disputar els partits fora de casa, ja que mentre no estigui vacunat, no pot jugar com a local a causa de les regles sanitàries de l’estat de Nova York.

Tennys Sandgren

Contràriament a Djokovic, el tennista nord-americà de 30 anys no va intentar ni tan sols obtenir una derogació mèdica per a l’Open d’Austràlia.

Sandgren, que va arribar dues vegades als quarts de final a Austràlia, lluny dels nou títols en individuals del número u mundial, va declarar que no complia les condicions requerides per obtenir una derogació.

Notícies relacionades

«No tinc clarament la mateixa influència», va assenyalar Sandgren, abans del que li està passant a Djokovic després de la seva arribada a Melbourne.

No obstant, una vegada el serbi va ser retingut a l’aeroport, es va mostrar crític amb la posició de les autoritats australianes. «Dues comissions mèdiques diferents van aprovar la seva derogació. I els polítics el detenen. Austràlia no mereix acollir un Grand Slam», va tuitejar.