Crisi del coronavirus

Djokovic i el rebuig a la vacuna de la covid d’altres estrelles de l’esport

El serbi, que es nega a aclarir si s’ha immunitzat, ha aconseguit un permís especial per jugar l’Obert d’Austràlia

Djokovic i el rebuig a la vacuna de la covid d’altres estrelles de l’esport
4
Es llegeix en minuts

Novak Djokovic va fer valer aquest dimarts la seva condició de millor tennista del món perquè l’Obert d’Austràlia i el govern del país decidissin fer una excepció amb ell. Davant l’obligatorietat de la vacuna, el serbi va rebre una «exempció sanitària» que li permetrà lluitar per revalidar el títol que va aconseguir fa 12 mesos mantenint el seu silenci sobre si s’ha immunitzat contra la covid-19 o no.

El serbi mai ha dit que no s’hagi vacunat, però l’evidència és que, en cas d’haver-ho fet, s’hauria estalviat molts maldecaps en aquests mesos, començant pel procés per poder acudir a l’Obert d’Austràlia amb una excepció a la carta. Djokovic argumenta que és un tema estrictament personal del qual no ha d’informar ningú.

No és l’únic gran tennista abonat a l’escepticisme; de fet, els actuals tres millors tennistes del món han tingut la seva història particular. El rus Daniïl Medvédev, segon del rànquing, es va negar durant mesos a parlar sobre la seva vacunació. La federació russa va acabar amb el dubte fa unes setmanes, confirmant que havia rebut la pauta completa.

El grec Stefanos Tsitsipas, per la seva banda, es va mostrar en públic durant molts mesos reticent a la injecció, si bé va acabar canviant d’opinió. «Ho faig per poder portar una vida normal», va explicar el número tres del món i últim finalista de Roland Garros.

L’NBA

Tot i que potser junt amb el cas de Djokovic, el de l’esportista antivacunes més famós del món és el del jugador de bàsquet Kyrie Irving. Un paio, per dir-ho d’alguna manera, bastant peculiar, que fa uns anys va arribar a exhibir el seu convenciment que la Terra és plana. «Estic fent el millor per a mi. En conec les conseqüències i, si això significa que soc jutjat i demonitzat per la meva decisió, això és el que toca», va assegurar el base nord-americà sobre el seu rebuig a la vacuna, recolzada a través de manifestacions al carrer.

Una postura que li està costant molt cara, ja que la decisió de la ciutat de Nova York (on juguen els seus Brooklyn Nets) a no permetre que no vacunats entrin als pavellons va portar el seu equip a apartar-lo de la seva disciplina i suspengués el pagament del seu salari. Els Nets, no obstant, han decidit readmetre’l en els últims dies a causa de la plaga de contagis de l’equip. No podrà jugar com a local, però sí a la majoria de pavellons de l’NBA.

Cas Kimmich

En futbol, el cas que més crida l’atenció és el que afecta el Bayern de Munic. Al novembre, almenys quatre futbolistes havien rebutjat la immunització: Joshua KimmichSerge GnabryEric Choupo-Moting i Jamal Musiala. Una circumstància que va sortir a la llum quan el govern de Baviera va vetar l’entrada a hotels i restaurants als que no tinguessin la pauta completa, una cosa que va afectar el dia a dia del Bayern i d’aquests jugadors.

Entre ells, Kimmich ja ha canviat d’opinió... després de contagiar-se. Va passar a finals de novembre i, a causa de les seqüeles pulmonars de la malaltia, encara no ha pogut tornar als terrenys de joc. «Per a mi, era difícil fer front a les meves pors i el meu recel, per això he estat tant temps indecís», va explicar després d’anunciar que s’inocularia les dosis quan les autoritats sanitàries li indiquin que pot fer-ho.

La llista es refereix a estrangers perquè no hi ha hagut cap cas a Espanya (almenys al primer nivell) d’esportistes que hagin eludit parlar de la seva vacunació o que hagin declarat estar en contra de la immunització contra la covid-19. Segur que, per pura estadística, n’hi ha, però cap s’ha posicionat en públic en aquest sentit.

Excepcions

Casos tan mediàtics com els d’aquests esportistes poden portar a l’equívoca sensació que es tracta d’un col·lectiu amb un rebuig significatiu de la vacunació. Les dades en diferents lligues i competicions indiquen just en la conclusió oposada, ja que les ràtios d’immunitzats són molt més elevades que els de la mitjana general de la població.

A Espanya, més del 90% de les persones majors de 12 anys han rebut ja la pauta completa de vacunació, sense comptar la dosi de reforç. Doncs bé, segons les dades que maneja LaLiga, a finals de novembre ja s’havien vacunat el 95% dels futbolistes, un percentatge que ha augmentat en les últimes setmanes, tot i que la dada encara no s’hagi actualitzat. A la Lliga ACB de bàsquet, per la seva banda, ja es va començar la temporada amb un nombre de no vacunats «anecdòtic, mínim».

Notícies relacionades

El contrast es veu de manera més clara encara als Estats Units, on el nombre d’antivacunes és molt més elevat, ja que només el 71% dels més grans de 12 anys han rebut les dues dosis inicials. Doncs bé, a les lligues professionals la vacunació ha sigut massiva. A l’NFL (futbol americà), l’última dada disponible parla del 94,6% i a l’NBA la xifra ja supera el 97%. El cas més extrem és el de l’NHL (hoquei sobre gel), lliga en què només hi ha un jugador que ha rebutjat la vacuna: Tyler Bertuzzi, dels Detroit Red Wings.

Altres competicions, no obstant, marquen ràtios més modestes. La Premier League va fer públic abans de Nadal que només el 77% dels seus futbolistes havia rebut dues o tres dosis, mentre que un 7% ja n’ha rebut una, cosa que equival a un 16% de jugadors que han rebutjat la immunització. En el circuit ATP de tennis, a l’octubre només un 65% dels jugadors havia completat la seva pauta, xifra que no s’ha tornat a actualitzar des d’aleshores.